Als je een intakegesprek met een psycholoog hebt gepland of als je erover nadenkt om dit in te plannen, kun je met bepaalde vragen zitten omtrent het eerste gesprek. Met deze blog hopen we wat twijfel en onzekerheid weg te nemen en een en ander te verduidelijken. 

Met welke klachten kun je terecht bij een psycholoog?

Als je merkt dat je last hebt van mentale klachten en dit zelf onvoldoende kunt oplossen, is dat reden genoeg om hulp te zoeken bij een psycholoog. Je hoeft niet te wachten totdat je klachten erger worden. Veelvoorkomende klachten zijn angst, somberheid, stressklachten/burn-out, paniekklachten, slaapproblemen en onzekerheid/faalangst.

Hoe maak je een afspraak bij een psycholoog?

Je kunt je door je huisarts laten verwijzen naar een psycholoog. Als je een afspraak wilt maken bij een van onze psychologen, heb je geen verwijsbrief nodig. Je kunt (direct) contact opnemen om je verhaal toe te lichten. Dit noemen we het adviesgesprek. Het adviesgesprek is bedoeld om jouw hulpvraag in kaart te brengen. We luisteren naar je verhaal en beoordelen aan de hand van jouw klachten of we je passende hulp kunnen bieden. Daarnaast vertellen we wat je kunt verwachten van de behandeling en vertellen we over onze werkwijze. Als Psycholoog.nl toch niet de juiste plek voor jou blijkt, denken we mee over andere mogelijkheden. Als je besluit om een intakegesprek met een psycholoog in te plannen, kan dit vaak al binnen een week plaatsvinden. Goed om te weten: het adviesgesprek is geen psychologisch consult.  

Wat is een intake bij een psycholoog?

Een intakegesprek - of kennismakingsgesprek - is het eerste gesprek bij de psycholoog. Het eerste gesprek zal voornamelijk gaan over de klachten die je ervaart, wat ook de reden is dat je je hebt aangemeld. Daarnaast zal het waarschijnlijk gaan over wie je bent en wat je doet in het dagelijks leven. De - misschien wel meest belangrijke - vraag zal ook aan bod komen: wat is je hulpvraag? Waar wil je bij geholpen worden? Je bepaalt zelf waar je aan wilt werken, jij hebt de regie. Tot slot zal besproken worden of je op je plek zit bij de betreffende psycholoog (of hij of zij denkt jou te kunnen bieden wat je vraagt) en zo ja, hoe het behandeltraject eruit zou kunnen zien.

Moet ik zenuwachtig zijn voor een eerste gesprek?

Het is heel begrijpelijk als je zenuwen of (lichte) spanning ervaart voor een intakegesprek. Het is waarschijnlijk nieuw voor je en je weet daarom niet wat je kunt verwachten. Het is echter niet nodig om zenuwachtig te zijn. Zoals hierboven beschreven wordt zo’n eerste gesprek gebruikt om elkaar te leren kennen. Op die manier kun je ook onderzoeken of je een klik ervaart met de psycholoog in kwestie.

Wat kan ik zelf van tevoren doen?

Een intakegesprek bij een psycholoog vraagt vaak eigenlijk weinig voorbereiding. Wat je wel kunt doen om jezelf voor te bereiden, is om je klachten op papier te zetten en ook alvast na te denken over je hulpvraag. Wat wil of verwacht ik van de psycholoog? Wanneer ben ik tevreden, als mijn klachten volledig verdwenen zijn of als ik bijvoorbeeld weet hoe ik ermee om kan gaan? Er zal ook gevraagd worden naar eerdere hulpverlening, of er in je leven impactvolle gebeurtenissen zijn geweest en hoe je huidige leven eruitziet. Ook kun je nadenken of je zelf al een verklaring hebt voor jouw klachten en of je ideeën hebt over hoe je hiermee aan de slag zou willen.

Ben jij benieuwd of een psycholoog jou kan helpen of wil je een intakegesprek plannen? Je kunt vrijblijvend contact met ons opnemen. Dit kan door middel van het inplannen van een adviesgesprek of door direct contact op te nemen met ons.  

Meer blogs lezen? Ga terug naar het overzicht.

Wil je meer weten? Lees meer over dit onderwerp in onze artikelen

De kracht van praten: waarom praten met een psycholoog je kan helpen

(2-12-2024)

"Waarom zou ik in gesprek gaan met een psycholoog?" Lees verder

Fake News over mentale gezondheidsproblemen op sociale media

(20-11-2024)

Blijf kritisch bij het consumeren van content over mentale gezondheid op sociale media. Lees verder

Gender en seksuele identiteit in de psychotherapie

(11-11-2024)

Het belang van inclusieve therapie. Lees verder

Wachttijden in de GGZ: Patiënten en naasten slepen de staat voor de rechter

(31-10-2024)

De rechtszaak tegen de staat is een signaal dat de huidige wachttijden niet meer geaccepteerd worden. Lees verder