Geluk is iets wat door de meeste mensen wordt nagestreefd, maar wat maakt mensen echt gelukkig? Is het geld en succes of juist totaal iets anders? De wetenschap van geluk, een onderdeel van de positieve psychologie, heeft uitgebreid onderzoek gedaan naar deze vragen en heeft inzichten opgeleverd over wat je gelukkig zou kunnen maken. Ben je benieuwd wat deze inzichten zijn? Lees dan verder.  

Maakt geld gelukkig?

Laten we beginnen met een veelvoorkomende misvatting: geld maakt niet per se gelukkig. Je kunt je niet gelukkig kopen. Hoewel financiële stabiliteit belangrijk is voor onze basisbehoeften en levenskwaliteit, toont onderzoek aan dat een overmatige focus op materiële rijkdom niet leidt tot langdurig geluk. Mensen passen zich snel aan aan nieuwe materiële bezittingen en streven vervolgens naar meer, waardoor het geluksniveau relatief stabiel blijft, zelfs na aanzienlijke financiële winst.

Wat zorgt dan wel voor geluk?

Wat echter wel een veel sterkere voorspeller van geluk blijkt te zijn, zijn andere dingen.

  • Relaties en verbinding. Mensen die sterke, ondersteunende relaties hebben, ervaren over het algemeen een hoger niveau van geluk en welzijn. Of het nu gaat om familie, vrienden of het behoren tot een gemeenschap, het hebben van mensen om je heen met wie je je verbonden voelt, verrijkt je leven op een sterkere manier dan materiële bezittingen.

  • Dankbaarheid en waardering. Een andere krachtige pijler van geluk is dankbaarheid. Het bewust waarderen van de goede dingen in je leven, hoe klein ook, heeft een aantoonbaar positief effect op ons welzijn. Onderzoek heeft aangetoond dat regelmatige beoefening van dankbaarheid kan leiden tot verhoogde positieve emoties, verbeterde gezondheid en veerkracht en een algemeen gevoel van tevredenheid met het leven.

  • Doelen en betekenis. Echt geluk komt ook voort uit het najagen van doelen die voor jou betekenisvol zijn. Mensen die een duidelijk gevoel van richting hebben en doelen nastreven die aansluiten bij hun waarden en interesses, ervaren meer voldoening en vervulling in het leven. Of het nu gaat om persoonlijke groei, bijdragen aan anderen of het nastreven van passies, het hebben van betekenisvolle doelen geeft je een gevoel van doel en voldoening.
  • Mindfulness en acceptatie. Het vermogen om in het moment te leven (zonder oordeel en te accepteren wat is) helpt je om stress te verminderen en meer te genieten van de kleine plezierige zaken in het leven. Door je bewust te zijn van je gedachten en gevoelens, kan je een dieper gevoel van innerlijke rust en tevredenheid ervaren.

Kortom, de wetenschap van geluk wijst ons op het belang van het onderhouden van sterke relaties, het beoefenen van dankbaarheid, het hebben van betekenisvolle doelen en het praktiseren van mindfulness voor een leven dat rijk is aan vreugde en tevredenheid. Hoewel materiële bezittingen en prestaties tijdelijke voldoening kunnen bieden, zijn het over het algemeen de innerlijke bronnen van geluk die ons leven zinvol maken.

Ervaar jij moeite met het ervaren van gelukkige momenten of heb je soms zelfs last van sombere periodes? Je kunt vrijblijvend contact met ons opnemen. Dit kan door middel van het inplannen van een adviesgesprek of door direct contact op te nemen met ons.  

Meer blogs lezen? Ga terug naar het overzicht.

Wil je meer weten? Lees meer over dit onderwerp in onze artikelen

Hoe kan lachtherapie ons welzijn beïnvloeden?

(26-4-2024)

Dat lachen gezond is weten de meeste mensen wel, maar wist je dat lachtherapie stress verminderend en emotie regulerend kan werken? Lees er hier meer over. Lees verder

De kracht van aanraking: hoe draagt dit bij aan het algehele welzijn?

(26-4-2024)

Uit recent onderzoek blijkt dat aanrakingen goed zijn voor het algehele welzijn. Zowel de lichamelijke als geestelijke gezondheid wordt verbeterd door een knuff… Lees verder

De taartpunttechniek bij cognitieve gedragstherapie

(25-4-2024)

Snel en onjuist conclusies trekken kan effect hebben op je zelfbeeld. Lees hier meer over hoe de taartpunttechniek je kan helpen! Lees verder

Therapeutische techniek: wat is cumulatieve kansberekening?

(25-4-2024)

mensen zijn niet goed in kansen inschatten en overschatten van een situatie. Lees hier hoe cumulatieve kansberekening kan helpen bij deze gedachtepatronen. Lees verder