Schematherapie is een vorm van therapie die vooral vaak wordt ingezet bij de behandeling van persoonlijkheidsstoornissen. Echter is deze vorm van therapie in recent onderzoek ook effectief gebleken bij de behandeling van bijvoorbeeld depressies en angststoornissen. Hierdoor wordt schematherapie steeds meer ingezet, maar wat houdt het precies in?

Wat is schematherapie?

Schematherapie is een combinatie van elementen uit de cognitieve gedragstherapie (CGT), theorieën van hechtingsstijlen en andere therapieën. Het belangrijkste idee achter schematherapie is dat iedereen vanaf hun geboorte bepaalde (emotionele) behoeften heeft. Bij emotionele behoeften kun je denken aan bijvoorbeeld geborgenheid, affectie, aandacht, zorg of serieus genomen worden. Wanneer hier je hier door je ouders of opvoeders niet voldoende in wordt voorzien, kun je negatieve patronen ontwikkelen over jezelf of je omgeving. Als jouw ouders bijvoorbeeld weinig affectie toonden naar jou toe als kind, is de kans aanwezig dat jij het zelf ook moeilijk vindt om affectie te geven of te ontvangen. De groepen gedachtes die hiermee gepaard gaan noemen we schema’s.

Hoe verander ik een schema?

Een niet-helpend schema kan bijvoorbeeld zijn dat je denkt dat je afgewezen zult worden als je affectie toont, of dat je het niet verdient om affectie te krijgen. Hierdoor zul je bepaalde verdedigingsstrategieën ontwikkelen. Je kunt bijvoorbeeld bindingsangst of verlatingsangst ontwikkelen.

Om een schema te veranderen wordt schematherapie ingezet. Het veranderen van een schema gaat vaak gepaard met moeilijkheden en zal in sommige gevallen lang duren. Bij schematherapie ligt er een grote nadruk op de rol van de therapeut. Deze zal gedeeltelijk de rol van je ouders overnemen, waarbij aan jouw emotionele behoeften voldaan zal worden.

Meer weten over schematherapie of ben jij op zoek naar een psycholoog of coach? Neem dan contact op met ons aanmeldteam of plan een gratis adviesgesprek in! 

Meer blogs lezen? Ga terug naar het overzicht. 

Wil je meer weten? Lees meer over dit onderwerp in onze artikelen

Kan iemand met een antisociale persoonlijkheidsstoornis echt veranderen?

(16-5-2025)

Een antisociale persoonlijkheidsstoornis is complex op meerder gebieden. Deze stoornis behandelen kan dan ook een uitdaging zijn. Lees verder

De rol van zelfbewustzijn bij het ontwikkelen van emotionele intelligentie

(15-5-2025)

Emotionele intelligentie is een belangrijk onderdeel van mentaal welzijn. Een aspect van emotionele intelligentie is zelfbewustzijn. Lees er hier meer over! Lees verder

Wat zijn de overeenkomsten en verschillen tussen ACT en CGT?

(15-5-2025)

Hoewel ACT en CGT een aantal overeenkomsten hebben, verschillen ze in benadering en doel. Lees verder

Wat is overbruggingshulp bij mentale klachten?

(14-5-2025)

Overbruggingshulp is tijdelijke ondersteuning voor mensen met mentale klachten die op een wachtlijst staan. Lees verder