Seksualiteit is een complex en veelzijdig aspect van ons als mens. Het brengt vreugde, intimiteit en verbinding met zich mee. Maar wat gebeurt er als iemand een diepgaande aversie of afkeer ervaart tegenover seksuele handelingen? Dit heet seksuele aversie. In deze blog zullen we hier dieper op ingaan.

Wat houdt het in?

Seksuele aversie kan worden omschreven als een intense afkeer, weerzin of angst die wordt geassocieerd met seksuele handelingen of seksuele situaties. Het kan leiden tot een sterke fysieke en emotionele reacties zoals misselijkheid, paniek of walging. Deze aversieve gevoelens kunnen ervoor zorgen dat mensen seksuele activiteiten vermijden waardoor ze zich geïsoleerd, gefrustreerd en onbegrepen kunnen voelen.

Hoe ontstaat het?

Seksuele aversie kan voortkomen uit verschillende bronnen, voorbeelden hiervan zijn:

  • Negatieve seksuele ervaringen
  • Trauma
  • Religieuze overtuigingen
  • Culturele ervaringen
  • Angststoornissen
  • Lichamelijke pijn tijdens seksuele activiteiten
  • Of een combinatie van twee of meerdere van de bovenstaande bronnen

Het is belangrijk om op te merken dat seksuele aversie een individuele ervaring is en dat de oorzaken en triggers van persoon tot persoon kunnen verschillen.

Hiernaast kan het ook vervelende gevolgen voor iemands psychologische welzijn. Zo kan het leiden tot een negatief zelfbeeld en verstoorde relaties. Mensen kunnen zich beschaamd, schuldig of gefrustreerd voelen door hun aversie, vooral als het hun vermogen om intieme relaties aan te gaan beïnvloedt. Het kan ook leiden tot communicatie problemen met een partner en het verlies van seksuele voldoening en verbinding.

Wat kun je er aan doen?

Om seksuele aversie te kunnen verslaan is vaak professionele begeleiding vereist. Een behandeling die vaak ingezet wordt is cognitieve gedragstherapie. Hierbij ligt de focus op het identificeren van veranderen van negatieve gedachten en overtuigingen rondom seksualiteit.

Wanneer iemand met seksuele aversie samen is met zijn of haar partner kan het best een ingewikkeld onderwerp zijn om over te praten. Echter is een openlijke communicatie hierover juist ontzettend belangrijk. Een begripvolle en ondersteunende omgeving kan de weg vrijmaken voor het vinden van oplossingen en het verkennen van alternatieve vormen van intimiteit en verbinding.

Herken jij jezelf in aspecten die besproken zijn in deze blog of heb je andere vragen? Dan kun je contact met ons opnemen. Dit kan door middel van het inplannen van een adviesgesprek of door direct contact op te nemen met ons.  

Meer blogs lezen? Ga terug naar het overzicht.

Wil je meer weten? Lees meer over dit onderwerp in onze artikelen

Posttraumatische Groei

(19-9-2024)

Na trauma komt niet alleen herstel, maar ook de mogelijkheid tot groei. Ontdek hoe mensen sterker, wijzer en veerkrachtiger uit levensveranderende gebeurtenisse… Lees verder

Psycholoog Eline vertelt: wat is acceptatie (ACT)?

(19-7-2024)

In de blogserie over Acceptance and Commitment Therapy (ACT) leer je alles over deze therapievorm. Lees in deze derde blog alles over acceptatie. Lees verder

Stoppen met alcohol drinken: de psychologische voordelen

(18-7-2024)

Mensen lijken zich bewuster te zijn van de gevolgen van alcoholgebruik. Lees verder

Ik ben op zoek naar mentale ondersteuning; wat zijn de mogelijkheden?

(7-6-2024)

Het is belangrijk dat je de stap zet om hulp te zoeken als je die nodig hebt. In deze blog bespreken we de verschillende mogelijkheden voor psychische hulp. Lees verder