Steeds meer jonge meiden raken in de ban van een gevaarlijke trend op TikTok: SkinnyTok. Misschien heb je er weleens van gehoord, of zelfs iets voorbij zien komen. Op het eerste gezicht lijken het onschuldige filmpjes over 'gezond leven', maar achter veel van deze video's schuilt een verontrustend ideaalbeeld: extreem dun zijn als ultiem doel. En dat brengt grote risico’s met zich mee.

Wat is SkinnyTok?

SkinnyTok is een term die wordt gebruikt voor een groep TikTok-video’s waarin slanke lichamen worden verheerlijkt. Soms gaat het over 'wat ik eet op een dag' (met extreem weinig voeding), work-out routines of 'body checks' waarbij mensen constant hun lichaam filmen om te laten zien hoe dun ze zijn. Het probleem? Deze beelden kunnen ongezonde gewoontes normaliseren, zoals extreem weinig eten of obsessief bewegen.

Waarom is dit gevaarlijk?

Steeds vaker zien we dat jonge meiden hierdoor in de problemen raken. Psychologen en artsen signaleren een duidelijke toename van eetstoornissen, met name anorexia nervosa. Zo blijkt uit recent onderzoek dat het aantal jonge meisjes (tussen 10 en 14 jaar) met anorexia in de afgelopen decennia is verviervoudigd. Veel van hen benoemen de invloeden van sociale media, waar een ongezond schoonheidsideaal (zoals SkinnyTok) wordt neergezet als normaal of zelfs wenselijk.

Helaas loopt de geestelijke gezondheidszorg (GGZ) achter de feiten aan. De wachtlijsten voor hulp bij eetstoornissen zijn lang, en jongeren komen vaak pas in beeld als het echt misgaat. Dat is zorgwekkend, want hoe eerder je erbij bent, hoe beter de kans op herstel.

Wat kun je doen om de invloed van SkinnyTok te verminderen?

Het is niet altijd mogelijk om te bepalen wat je tegenkomt op sociale media, maar je kunt wel invloed uitoefenen op hoe je ermee omgaat. Volg bijvoorbeeld accounts die een realistisch en positief beeld geven van het lichaam. Probeer actief filmpjes of creators die je onzeker maken te ontvolgen of te blokkeren. Je kunt TikTok ook leren wat je liever niet ziet door op "niet geïnteresseerd" te klikken bij filmpjes die jou een negatief gevoel geven.

En misschien wel het allerbelangrijkste: praat erover. Met een vriend(in), ouder of een psycholoog. Onzekerheid kun je helaas niet altijd vermijden. Maar je kunt wél manieren vinden om ermee om te gaan, zodat het niet doorslaat in ongezonde gedachten of gedrag. Door op tijd steun te zoeken en bewust te kiezen wat je online bekijkt, houd jij de regie in handen.

Wat kun je doen als ouder of omgeving?

Het is belangrijk om als ouder, docent of vriend(in) alert te zijn op signalen. Let bijvoorbeeld op:

  • Plotseling gewichtsverlies
  • Vermijdingsgedrag rond eten
  • Veel bezig zijn met of calorieën en/of uiterlijk
  • Teruggetrokken of somber gedrag

Maak het onderwerp bespreekbaar. Vraag eens voorzichtig hoe iemand zich voelt, wat hen bezighoudt, en wat ze zoal zien op sociale media. En wees niet bang om hulp in te schakelen. Hoe sneller iemand passende begeleiding krijgt, hoe beter.

Maak jij je zorgen om iemand in je omgeving? Of wil je zelf met iemand praten over eetgedrag, lichaamsbeeld of onzekerheid? Neem dan vrijblijvend contact op met psycholoog.nl: door middel van het inplannen van een gratis adviesgesprek of direct contact op te nemen met ons aanmeld- en adviesteam. 

Meer blogs lezen? Ga terug naar het overzicht.

 

Bronnen: 

https://www.ggznieuws.nl/anorexia-neemt-fors-toe-bij-jonge-meisjes-maar-zorg-blijft-achter/ 

https://www.linda.nl/meiden/meiden-trending/fock-op-met-skinnytok-boodschap/ 

https://nypost.com/2025/04/15/lifestyle/skinnytok-trend-promotes-starvation-experts-warn/ 

Wil je meer weten? Lees meer over dit onderwerp in onze artikelen

Obesitas onder jongeren: een mentale oorzaak?

(17-4-2025)

Meer dan 1 op de 7 jongeren in Nederland heeft overgewicht. Lees verder

Psychische klachten en leefstijl: kleine veranderingen, groot effect

(19-3-2025)

Wist je dat een gezonde leefstijl een belangrijke rol speelt in het herstel en welzijn van mensen met psychische klachten? Lees verder

GGD gezondheidsmonitor jongvolwassenen: de helft kampt met problemen

(21-1-2025)

De GGZ heeft de resultaten van de landelijke monitor over de mentale gezondheid van jongvolwassenen vrijgegeven. Lees verder

Wat is COMET en hoe wordt het gebruikt in therapie?

(9-1-2025)

COMET wordt vaak gebruikt wanneer iemand worstelt met een negatief zelfbeeld. Lees hier meer over deze therapie! Lees verder