Tegenwoordig is sociale media niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. Hoewel deze platforms tal van voordelen bieden, zoals het onderhouden van contact met onze vriend en familie, kunnen ze ook negatieve gevolgen hebben voor onze mentale gezondheid. In deze blog lees je meer over waarom het verminderen van sociale media belangrijk is.  

Nadelen van overmatig gebruik van sociale media 

Verschillende studies hebben aangetoond dat overmatig gebruik van sociale media kan leiden tot gevoelens van depressie en angst. Constante blootstelling aan de ‘perfecte’ levens van anderen kan je zelfbeeld negatief beïnvloeden.  

Daarnaast kan het gebruik van sociale media je productiviteit aanzienlijk verminderen. De drang om te scrollen op verschillende apps kan je afleiden van belangrijke zaken. Ook kan het de slaapkwaliteit negatief beïnvloeden. Het blauwe licht van schermen onderdrukt de productie van melatonine, een hormoon dat slaap reguleert.  

7 tips voor het verminderen van sociale mediagebruik 

  1. Schakel notificaties uit. Zo word je niet afgeleid als je ergens mee bezig bent, zoals werk, of als je in gesprek bent met anderen. 
  2. Check je sociale media op vaste tijden, zoals tijdens de lunch of na het avondeten. Op deze manier zorg je ervoor dat je niet de hele dag hiermee bezig bent. Zo zijn er ook apps die je hiermee kunnen helpen, je kunt bijvoorbeeld een tijdsslot op apps zetten.   
  3. Probeer je telefoon eens in een andere kamer neer te leggen terwijl je met iets belangrijks bezig bent.  Je zal dan minder snel geneigd zijn om je telefoon te checken.  
  4. Probeer je meer bewust te worden van de tijd die je op sociale media spendeert. Op de meeste telefoons kun je een overzicht vinden van hoe lang je per dag op bepaalde apps zit.   
  5. Ga op zoek naar een vervangende bezigheid die je kunt uitvoeren, in plaats van op sociale media zitten. Zoek bijvoorbeeld een nieuwe hobby, of pak een oude hobby weer op.   
  6. Probeer bij jezelf na te gaan wat de reden is dat je overmatig op sociale media zit. Is het bijvoorbeeld omdat je je verveelt, of haal je er validatie uit? Zo kun je je onzeker voelen en een bepaalde zekerheid uit sociale media halen, of je eenzaam voelen en je door sociale media toch verbonden voelen met anderen.  
  7. Wees selectief. Kies bewust welke sociale media-platforms je wilt blijven gebruiken en welke je kunt verwijderen. Focus op de platforms die echt waarde toevoegen aan je leven.  

De voordelen van verminderen 

Het verminderen van sociale media kan een positieve impact hebben op verschillende aspecten van je leven. Minder blootstelling aan sociale media kan je stemming en je zelfbeeld verbeteren. Daarnaast kun je je beter concentreren en gaat je productiviteit omhoog. Ook heb je meer tijd om persoonlijke interacties en relaties met anderen te versterken.  

Kamp jijzelf of iemand in je omgeving met mentale klachten? En weet je niet goed wat je hiermee aan moet? Wij kunnen jou adviseren hierover. Neem vrijblijvend contact op met psycholoog.nl: door middel van het inplannen van een gratis adviesgesprek of direct contact op te nemen met ons aanmeld- en adviesteam. 

Meer blogs lezen? Ga terug naar het overzicht.

Wil je meer weten? Lees meer over dit onderwerp in onze artikelen

Ik ben op zoek naar mentale ondersteuning; wat zijn de mogelijkheden?

(7-6-2024)

Het is belangrijk dat je de stap zet om hulp te zoeken als je die nodig hebt. In deze blog bespreken we de verschillende mogelijkheden voor psychische hulp. Lees verder

De rol van familie en vrienden in het herstel van verslaving: Ondersteuning en betrokkenheid

(22-5-2024)

Een verslaving heeft veel impact op de omgeving. Lees hier meer over de rol die naasten kunnen spelen in het herstel. Lees verder

Wanneer verandert sporten van gezond naar ongezond?

(10-5-2024)

Hoewel sporten op zichzelf gezondheid, kan het ontwikkelen tot een ongezonde obsessie met negatieve gevolgen voor je mentale gesteldheid. Lees er hier meer over… Lees verder

Psychische comorbiditeit: wat is het?

(24-4-2024)

Veel stoornissen kunnen op elkaar lijken, tegelijk voorkomen of hebben overlap van symptomen. Lees hier wat comorbiditeit betekent voor de diagnose en behandeli… Lees verder