De afgelopen jaren waren de feestdagen een stuk minder uitgebreid door de coronapandemie. Gelukkig kunnen we nu de meeste dingen weer doen, maar er zijn nog steeds veel mensen die zich tijdens de feestdagen somber voelen. Dit kan een aantal redenen hebben, bijvoorbeeld eenzaamheid of moeilijke familiebanden.  

Eenzaamheid 

Voor veel mensen staan de feestdagen in het teken van gezelligheid en familie, maar dit is helaas niet voor iedereen zo. Veel alleenstaanden en ouderen kijken niet met zoveel enthousiasme uit naar de feestdagen. Zij hebben geen familie of vrienden waar zij de feestdagen mee kunnen doorbrengen. Ongeveer een op de vier alleenstaanden en ouderen voelt zich eenzaam tijdens de feestdagen.  

Er is een verschil tussen eenzaamheid en alleen zijn. Je kunt je ook eenzaam voelen aan een volle tafel. Wanneer je de verbondenheid en nabijheid van de mensen om je heen niet voelt, kan je je erg eenzaam voelen. Dit heeft vaak neerslachtigheid en verdriet als gevolg.  

De eenzame gevoelens kunnen gedeeltelijk veroorzaakt worden door verkeerde verwachtingen. Overal op tv zie je mooie reclames van een grote familie met veel lekker eten. Dit is niet de realiteit voor veel mensen. Dit verschil tussen de verwachtingen en de realiteit kan zorgen voor sombere gevoelens. Het is ook belangrijk om te realiseren dat eenzaamheid niet alleen voor komt bij ouderen, ook jonge mensen kunnen zich eenzaam voelen.  

Moeilijke familiebanden 

Waar voor sommige mensen kerst een leuke familieaangelegenheid is, is dit niet voor iedereen zo. Tijdens de feestdagen kunnen zich veel problemen rondom je familie voordoen. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat je ouders gescheiden zijn. Je zult je tijd en energie moeten verdelen, en ook de familie van je partner moet nog bezocht worden!  

Ruzies binnen de familie vormen vaak een lastig punt tijdens de feestdagen. Bepaalde familieleden praten wellicht niet meer met elkaar en kunnen dus ook niet aan dezelfde tafel zitten. Dit zorgt voor de nodige uitdaging en creativiteit. Een kerstdiner zoals op tv is dus niet altijd zoals het in het echt gaat. Het kan ook veel wonden openhalen en zorgen voor een verslechterde sfeer tijdens de kerstdagen. Je kunt bijvoorbeeld een vervelende (schoon)moeder hebben die nooit iets goed vindt.  

Wanneer een van je ouders recent overleden is, kunnen de feestdagen een sombere tijd zijn. Je denkt dan veel aan deze persoon, omdat deze tijd van het jaar in het teken staat van familie. Dit kan confronterend zijn en gepaard gaan met eenzaamheid. Kortom kunnen de feestdagen naar plezier ook zorgen voor veel stress en negatieve emoties.  

Tips bij somberheid tijdens de feestdagen 

Hoe kun je er nu voor zorgen dat je de feestdagen doorkomt? Hieronder worden een aantal tips gegeven zodat je je minder eenzaam voelt tijdens de feestdagen:  

  • Probeer contacten te onderhouden: probeer elke dag iemand te spreken. Dit kan via de telefoon zijn, maar ook fysiek. Door te praten met mensen voel je je mogelijk minder eenzaam. Mocht je nu niemand in je omgeving hebben om mee te praten, kun je altijd bellen naar de luisterlijn. Deze mensen luisteren graag naar je verhaal.  
  • Probeer deze dagen toch speciaal te maken: Het kan helpen om de feestdagen toch een beetje speciaal te maken. Zet een kerstboom op, verwen jezelf met iets lekkers of kijk je favoriete film. Hierdoor voel je je wellicht iets beter.  
  • Probeer actief te blijven: Het kan verleidelijk zijn om binnen te blijven zitten en jezelf te isoleren. Dit is niet bevorderlijk voor je stemming. Probeer buiten te bewegen door bijvoorbeeld te wandelen. Ook kan je een actieve hobby oppakken zoals puzzelen of iets lekkers bakken.  

Hieronder volgen ook nog enkele tips voor lastige familiebanden tijdens de feestdagen:  

  • Bewaak je eigen grenzen: Let goed op de signalen die je lichaam afgeeft. Als je merkt dat je je eigen grenzen overgaat, spreek je af met jezelf wat je dan gaat doen. Ga je bijvoorbeeld even naar een rustige plek of praat je met iemand die je vertrouwt?  
  • Accepteer dat je het gedrag van iemand anders niet kan veranderen: Je kunt zelf heel erg je best doen om de avond zo leuk mogelijk te laten verlopen, maar je kunt niet veranderen hoe iemand anders zich gedraagt. Probeer dit te accepteren.  
  • Houdt het beperkt: de feestdagen hoeven niet uitgebreid te zijn. Je kunt bijvoorbeeld ook kiezen voor een kerstlunch of een kerstkoffie. Hierdoor zit er een tijdslimiet aan en kun je beter controleren hoe lang er bezoek is.  

Heb je hier vragen over of wil je hierover met iemand praten? Het team van Psycholoog.nl helpt je graag verder! Neem contact op met ons aanmeldteam of plan een vrijblijvend adviesgesprek in.   

Meer blogs lezen? Ga terug naar het overzicht. 

Wil je meer weten? Lees meer over dit onderwerp in onze artikelen

Het verschil tussen gezonde reflectie en destructief piekeren

(28-11-2024)

Nadenken over bepaalde situaties kan heel nuttig zijn, maar het kan ook doorslaan naar piekeren. Lees hier meer over het verschil! Lees verder

De kracht van geven: een geschenk voor jezelf en de ander

(25-11-2024)

Wanneer we een ander iets geven, doen we onszelf daar ook een plezier mee. Lees verder

Het belang van hobby's voor je mentale gezondheid

(15-11-2024)

Hobby's kunnen een grote impact hebben op onze stemming, sociale interacties en ons stressniveau. Lees er in deze blog meer over! Lees verder

Psychosomatiek: Hoe Gedachten Ons Lichaam Beïnvloeden

(14-11-2024)

Ontdek de krachtige wisselwerking tussen geest en lichaam en hoe stress en emoties fysieke klachten kunnen veroorzaken. Lees verder