Verzuim onder jonge werknemers wordt een groeiend punt op de agenda. Steeds meer jongvolwassen werkende ervaren burn-outklachten. Dit kan voortkomen uit werk gerelateerde klachten, maar ook vanuit andere levensgebieden. Lees er in deze blog meer over! 

Groeiende aantallen 

Burn-outklachten zijn al jaren een groeiend probleem op de arbeidsmarkt. Uit recent onderzoek blijkt dat 1 op de 4 werknemers tussen die 18 en 34 jaar burn-outklachten ervaart. Ook het verzuim door psychische klachten stijgt. Deze stijging is vooral te zien bij jonge vrouwen. 29% van de vrouwen heeft aangegeven burn-outklachten te ervaren. Voor mannen is dit percentage 23%. De stijging wordt in alle sectoren ervaren, maar in de zorg en het onderwijs is deze het grootst. Hier werken naar verhouding ook de meeste vrouwen.  

Oorzaken van stress 

In aanvullend onderzoek geven werkende jongvolwassenen aan dat de oorzaken van hun stress vooral te vinden zijn in de prestatiedruk, onzekerheden over het leven en de sociale druk. Het is voor sommige jongeren een uitdaging om nee te zeggen en ze willen voldoen aan de verwachtingen van anderen. Ook geven sommige jongvolwassen aan dat ze het gevoel hebben altijd bereikbaar te moeten zijn.  

Naast deze werk gerelateerde stressoren, zijn er nog een aantal andere stressoren die bijdragen aan het ontstaan van burn-outklachten. Sommige jongvolwassenen noemden het vele negatieve nieuws over het klimaat, oorlog en COVID-19. Ook zijn er veel financiële zorgen. De inflatie wordt steeds hoger, er zijn steeds hogere hypotheeklasten en veel beginnende werkenden hebben een hoge studieschuld.  

De invloed van sociale media op het zelfbeeld blijft ook een stressor onder jongvolwassenen. Daarnaast geven sommige jongeren aan dat sociale media ze afleidt tijdens het werk. Ook onzekerheden in het werk of woonsituatie zorgen voor stress. Uiteindelijk zorgt dit voor een negatief toekomstperspectief.  

Wat te doen tegen burn-outklachten?  

Stress is op zichzelf niet iets slechts. Ons lichaam en ons hoofd kunnen best een tijd onder stress staan. We hebben het soms zelfs nodig om beter te presteren. We noemen dit dan gezonde spanning. Het wordt pas een probleem wanneer de stress te lang aanhoudt. Je hebt dan geen periodes waarin je tot rust kan komen en kan herstellen. Wanneer dit gebeurt, kan het schadelijk zijn voor je gezondheid.  

Als je burn-outklachten ervaart zoals vermoeidheid, emotionele uitputting, concentratieproblemen en piekeren, kan het helpen om hier met iemand over te praten. Dit kan een collega zijn of een vertrouwenspersoon op je werk, maar ook een professional. Een psycholoog kan je helpen om tot rust te komen en negatieve gedachten en gedrag om te zetten naar helpende gedachten.  

Bij Psycholoog.nl is het mogelijk om je werknemers aan te melden voor psychologische zorg. Bij ons kunnen werkgevers op korte termijn in contact komen met onze psycholoog, zodat ze zo snel mogelijk weer kunnen genieten van hun werkdag. Meer lezen over werknemerstrajecten? Klik op deze link.  

Heb je vragen na het lezen van deze blog of wil je graag in gesprek met een psycholoog? Neem direct contact met ons op of plan een vrijblijvend adviesgesprek in om de mogelijkheden te bespreken. 

Meer blogs lezen? Klik dan hier.

 

Wil je meer weten? Lees meer over dit onderwerp in onze artikelen

De kracht van aanraking: hoe draagt dit bij aan het algehele welzijn?

(26-4-2024)

Uit recent onderzoek blijkt dat aanrakingen goed zijn voor het algehele welzijn. Zowel de lichamelijke als geestelijke gezondheid wordt verbeterd door een knuff… Lees verder

Psychische comorbiditeit: wat is het?

(24-4-2024)

Veel stoornissen kunnen op elkaar lijken, tegelijk voorkomen of hebben overlap van symptomen. Lees hier wat comorbiditeit betekent voor de diagnose en behandeli… Lees verder

Wat is de kracht van nieuwsgierigheid?

(18-4-2024)

Lees hier meer over de zoektocht naar het onbekende. Lees verder

Wat is ReAttach?

(16-4-2024)

Lees in deze blog meer over de ReAttach methode en hoe het kan helpen bij mentale klachten. Lees verder