Je hebt de stap gezet om in therapie te gaan. Misschien ben je trouw iedere week gegaan, misschien heb je maar een paar sessies gevolgd. En toch komt er een moment waarop je denkt: ik stop ermee. Soms is dat een bewuste keuze, soms gebeurt het gewoon omdat het niet goed voelt. Maar dan, een paar dagen of weken later, merk je dat je hoofd niet stil staat. Je voelt meer onrust, misschien meer angst. Gedachten als: red ik het wel alleen? blijven maar rondspoken. Wat gebeurt er eigenlijk als je stopt met therapie? En is dat erg?

De houvast van therapie loslaten

Therapie geeft vaak structuur en steun. Je weet: elke week is er iemand die luistert, meedenkt, je spiegelt en helpt je gevoelens te ordenen. Als je stopt, valt die houvast weg. Het kan voelen alsof je ineens zonder vangnet loopt. Dat kan heel wat losmaken. Je kunt je verloren voelen of bang zijn dat je terugvalt in oude patronen.

Dit gevoel van onrust of onzekerheid betekent niet dat je een fout hebt gemaakt. Het is een signaal dat therapie iets voor je betekende, ook al voelde dat niet altijd zo tijdens de sessies.

Is stoppen erg?

Het antwoord is: niet per se. Het hangt af van jouw situatie en motivatie.

1. Je stopt te vroeg
Soms stop je omdat je het gevoel hebt dat therapie niets oplevert, terwijl je eigenlijk midden in een proces zit. Juist in het begin kan therapie pittig zijn; oude pijn komt naar boven, je wordt geconfronteerd met jezelf. Als je dan stopt, kan het voelen alsof je alles alleen moet dragen zonder dat je al nieuwe handvatten hebt. Dat kan leiden tot meer angst of onrust.

2. Je stopt op een goed moment
Misschien heb je al veel geleerd in therapie, voel je je sterker en wil je het nu zelf proberen. Dan kan stoppen juist een gezonde stap zijn. Het is normaal dat je je afvraagt: kan ik dit alleen? Die twijfel betekent niet dat je terug moet, maar dat je mag oefenen in het vertrouwen op jezelf.

Hoe ga je om met de gevolgen?

  • Onderzoek je reden: Ben je gestopt uit opluchting of uit vermijding? Wees eerlijk naar jezelf.

  • Gebruik je nieuwe inzichten: Alles wat je in therapie hebt geleerd, blijft van jou. Schrijf het op of maak een lijstje met dingen die je helpen.

  • Zoek steun buiten therapie: Een vertrouwde vriend(in), een zelfhulpgroep, een boek of podcast kan je blijven inspireren.

  • Sta open voor terugkeer: Stoppen is niet definitief. Je mag altijd opnieuw beginnen of een andere therapeut proberen.

In het kort

Stoppen met therapie hoeft geen mislukking te zijn. Het is een keuze, en keuzes kun je bijstellen. Angst en onrust horen erbij, maar ze zeggen niets over jouw kracht. Geef jezelf de ruimte om te voelen wat je nodig hebt – en weet: hulp is er altijd, ook als je later besluit opnieuw te beginnen.

Plan vrijblijvend een adviesgesprek in of neem direct contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.

Meer blogs lezen? Ga terug naar het overzicht.   

Wil je meer weten? Lees meer over dit onderwerp in onze artikelen

Van leesstof tot denkstof: Uit je hoofd, in het leven

(9-7-2025)

Een andere houding aannemen tegenover je mentale klachten Lees verder

ADHD, burn-out of gewoon afgeleid? Verschillen en raakvlakken uitgelegd

(24-6-2025)

Concentratieproblemen kan verschillende oorzaken hebben. In deze blog bespreken we er drie: ADHD, burn-out, en alledaagse afleiding. Lees verder

Een prikkelarme werkomgeving

(24-6-2025)

Ontdek hoe je een prikkelarme werkomgeving creëert die rust, focus en productiviteit bevordert, ideaal voor wie snel afgeleid raakt of gevoelig is voor… Lees verder

Versterk je cognitieve functies door je slaap te verbeteren

(20-6-2025)

Slaapproblemen kunnen zorgen voor veel verschillende problemen, zo ook met cognitieve functies. Lees er meer over in deze blog! Lees verder