Voor sommigen is thuiswerken een zegen: geen reistijd, meer focus en meer flexibiliteit. Voor anderen zorgt het juist voor minder contact, meer afleiding en het gevoel altijd 'aan' te staan. Maar wat zegt de wetenschap eigenlijk over de voor- en nadelen van thuiswerken in vergelijking met werken op kantoor?
Thuiswerken
Een van de grootste voordelen van thuiswerken is dat je zelf meer regie hebt over je dag. Je kunt je werktijd flexibeler indelen en je hebt vaak minder onderbrekingen dan op een druk kantoor. Onderzoek laat zien dat deze autonomie een positief effect kan hebben op werktevredenheid en motivatie.
Toch zijn er ook risico’s. Uit studies blijkt dat langdurig thuiswerken kan leiden tot gevoelens van eenzaamheid en isolatie, vooral als je weinig contact hebt met collega’s. Ook is het lastiger om duidelijke grenzen te stellen tussen werk en privé. Daardoor lopen thuiswerkers soms meer risico op stress en burn-outklachten.
Op kantoor werken
Op kantoor werken biedt meer sociale interactie en informele momenten van contact. Dit versterkt niet alleen het teamgevoel, maar helpt ook bij het voorkomen van psychische klachten zoals depressie en eenzaamheid.
Aan de andere kant kun je op kantoor ook makkelijk worden afgeleid. Bijvoorbeeld door pratende collega’s, onverwachte gesprekken of vergaderingen die direct na elkaar komen. Hierdoor kan je concentratie en productiviteit omlaag gaan.
Wat werkt het beste?
Steeds meer onderzoeken wijzen op de voordelen van een hybride werkvorm, waarbij je deels thuis en deels op kantoor werkt. Zo combineer je de autonomie en concentratie van thuiswerken met de sociale verbondenheid en structuur van op kantoor zijn. Deze balans kan leiden tot hogere werktevredenheid, betere mentale gezondheid en zelfs meer productiviteit.
Tips voor een gezonde werkbalans voor thuiswerkers
Of je nu thuiswerkt, of beide combineert: het is belangrijk om goed voor jezelf te blijven zorgen. Enkele tips die ervoor kunnen zorgen dat jij een gezonde werkbalans behoud:
- Bewaak je grenzen: Het kan bijvoorbeeld helpen om na een thuiswerkdag bewust even naar buiten te gaan. Ga een rondje wandelen, sporten of boodschappen doen. Zo geef je je brein het signaal dat de werkdag voorbij is en voorkom je dat je mentaal 'aan' blijft staan wanneer je in dezelfde ruimte blijft.
- Blijf in contact: plan bijvoorbeeld belletjes met collega's in of spreek met vrienden of collega's af om gezamenlijk te lunchen gedurende jullie pauze. Zo kom je, ondanks dat je thuis werkt, toch aan sociaal contact.
- Creëer een fijne werkplek: zorg voor voldoende licht, een goede stoel en zo min mogelijk afleiding.
- Communiceer helder: bespreek met jouw werkgever welke werkvorm het beste passend is voor jouw behoeften.
Er is geen one-size-fits-all oplossing als het aankomt op thuiswerken of op kantoor werken. Wat het beste werkt, hangt af van jouw persoonlijke voorkeuren, thuissituatie en het soort werk dat je doet. Een combinatie van thuiswerken en op kantoor werken lijkt vaak de beste balans te zijn, voor zowel je productiviteit als je mentale gezondheid.
De mentale gezondheid van jouw werknemers
Help jouw medewerkers weer met plezier en energie hun werk te doen. Geef als werkgever het signaal dat mentale klachten bespreekbaar zijn. Iedereen gaat weleens door een moeilijke periode. Laat jouw werknemers weten dat dit oké is en er hulp beschikbaar is. Gelukkige werknemers zijn namelijk het fundament: wanneer jouw werknemers goed in hun vel zitten, zullen ze ook positief bijdragen aan de werksfeer en de productiviteit op de werkvloer.
Merk jij als werkgever dat een medewerker mentaal vastloopt, bijvoorbeeld door de balans tussen thuiswerken en werken op kantoor? Soms vindt iemand het lastig om feedback te ontvangen of om zich assertief op te stellen, zeker wanneer de werkomgeving continu wisselt. Onze psychologen kunnen jouw medewerker in 5 tot 15 sessies helpen om hier meer inzicht in te krijgen en mentaal weerbaarder te worden. Wil je meer weten over dit werknemerstraject? Klik dan hier.
Neem gerust contact op met ons aameld- en adviesteam om de mogelijkheden te bespreken. Dit kan door ons direct te bellen op 085 273 3339 of plan een vrijblijvend adviesgesprek in.
Meer lezen? Klik dan hier.
Bronnen:
Help! Mijn baas wil opeens dat ik vaker naar kantoor kom. Wat nu? - NRC
Gajendran, R. S., & Harrison, D. A. (2007). The good, the bad, and the unknown about telecommuting: Meta-analysis of psychological mediators and individual consequences. Journal of Applied Psychology, 92(6), 1524–1541.
Tavares, A. I. (2017). Telework and health effects review. International Journal of Healthcare, 3(2), 30–36.
Oakman, J., Kinsman, N., Stuckey, R., Graham, M., & Weale, V. (2020). A rapid review of mental and physical health effects of working