In onze samenleving blijft geweld tegen vrouwen een ernstig en hardnekkig probleem. Een van de meest extreme vormen van dit geweld is femicide. Dit fenomeen is een psychologisch vraagstuk dat diepgewortelde patronen blootlegt.  

Wat is femicide?  

Femicide verwijst naar moorden die op vrouwen worden gepleegd vanwege hun geslacht. Dit kan plaatsvinden binnen een relatie, zoals na een langdurige mishandeling, maar ook buiten de relationele sfeer. Denk bijvoorbeeld aan seksueel geweld door een vreemde. In veel gevallen is femicide het eindpunt van een lange geschiedenis van huiselijk geweld, controle en dreiging.  

De rol van relatieproblemen 

Veel gevallen van femicide vinden plaats in de context van relatieproblemen. Factoren zoals extreme jaloezie, controledrang, onzekerheid en emotionele afhankelijkheid kunnen bijdragen aan een situatie waarin geweld escaleert. Sommige daders hebben moeite met het verwerken van afwijzing of verlies, waardoor ze zich gedwongen voelen om de controle terug te krijgen via geweld. Daarnaast spelen onverwerkte trauma's en persoonlijkheidsstoornissen bij sommige daders een rol, wat hun agressie en impulsiviteit versterkt.  

Herkennen van destructieve relatiepatronen is belangrijk. Relatieproblemen waarbij één partner de ander voortdurend manipuleert, bedreigt of controleert, kunnen wijzen op een gevaarlijke dynamiek. Therapie en begeleiding kunnen helpen om ongezonde patronen te doorbreken en escalatie te verminderen. 

De psychologische impact 

Het grootste gedeelte van vrouwenmoorden vindt dus plaats door toedoen van de (ex)partner. Deze mensen hebben doorgaans al een lange geschiedenis met mishandeling, zowel emotioneel als fysiek. Dit kan gepaard gaan met verschillende psychologische problemen. Denk hierbij aan machteloosheid, trauma, emotionele isolatie, depressie of angst. Deze klachten kunnen vrouwen ertoe weerhouden om hulp te zoeken. Hierdoor is het belangrijk dat er juiste psychologische begeleiding geboden wordt bij slachtoffers van mishandeling en geweld, zodat een situatie wellicht niet escaleert.  

Naast dat femicide en huiselijk geweld een grote impact heeft op de vrouw, heeft het ook een impact op de omgeving. Familieleden en vrienden ervaren vaak intens verdriet, trauma en soms schuldgevoelens. Kinderen die getuige zijn van femicide lopen een verhoogd risico op PTSS, angststoornissen en problemen in hun eigen toekomstige relaties.  

Signalen herkennen en hulp zoeken 

Veel gevallen van femicide worden voorafgegaan door signalen van ernstig huiselijk geweld, bedreiging of extreme jaloezie. Het is belangrijk dat zowel slachtoffers als hun omgeving deze waarschuwingssignalen herkennen en serieus nemen. Enkele belangrijke signalen zijn:  

  • Herhaalde bedreigingen of extreme controle door een (ex)partner 
  • Fysiek en emotioneel misbruik 
  • Escalatie van geweld in de tijd 
  • Dreigingen met zelfmoord of moord door de partner 

Hulp zoeken kan essentieel zijn. Er zijn verschillende instanties en hulpverleners die ondersteuning bieden bij (dreigend) partnergeweld. Een voorbeeld hiervan is Veilig Thuis. Hier kun je je melden als je slachtoffer bent van huiselijk geweld, als je het vermoeden hebt dat iemand anders slachtoffer is, als je dader bent of als je getuige bent van huiselijk geweld.  

Slachtoffers van seksueel geweld kunnen hulp vragen bij Centrum Seksueel Geweld. In een van de 16 centrums krijgt iemand medische en psychische hulp. Daarnaast hebben verschillende hulpverleners zoals leerkrachten of huisartsen een meldplicht.  

Bij Psycholoog.nl kunnen wij geen hulp bieden bij huiselijk geweld of mishandeling. We willen je adviseren om hiervoor contact op te nemen met de bovengenoemde instanties. Wel kun je met ons in gesprek gaan over beginnende relatieproblematiek of als je een vraag hebt over dit onderwerp.

Neem contact op met ons aanmeldteam of plan een gratis adviesgesprek in!  

Meer blogs lezen? Ga terug naar het overzicht  

Wil je meer weten? Lees meer over dit onderwerp in onze artikelen

6 feiten en fabels over relatietherapie

(20-3-2025)

Er kunnen nog best wat misverstanden bestaan over wat relatietherapie is en voor wie het geschikt is. Lees hier meer over de fabels en feiten over relatietherap… Lees verder

Welke mentale klachten kan een coach helpen oplossen?

(14-3-2025)

Een coach kan helpen om handvaten te bieden voor verschillende klachten. Lees hier bij welke klachten een coach jou kan helpen! Lees verder

Hoe maak je meer tijd voor elkaar in een relatie?

(13-3-2025)

In een druk leven met veel verplichtingen kan het lastig zijn om tijd te maken voor elkaar. Lees hier hoe je meer tijd kan maken voor elkaar! Lees verder

Therapietaal: veelvoorkomende psychologische begrippen

(28-2-2025)

Soms kan therapietaal best ingewikkeld zijn. In deze blog leggen we een aantal veelvoorkomende termen uit! Lees verder