Obsessieve-compulsieve stoornis is een veelbesproken onderwerp, maar vaak ook een verkeer begrepen stoornis. Het is een ingrijpende en complexe aandoening. In deze blog bespreken we enkele veelvoorkomende misvattingen over OCD. 

Wat is OCD?  

OCD staat voor obsessieve compulsieve stoornis. Sinds de DSM-5 valt deze stoornis onder de dwangstoornissen. Hiervoor werd OCD gezien als een angststoornis. Het is een aandoening waarbij je per dag langer dan 1 uur bezig bent met dwangmatige handelingen (compulsies) of dwangmatige gedachten (obsessies). Je kunt bijvoorbeeld altijd het gevoel hebben dat je vies bent, waardoor je voortdurend bezig bent met het wassen van jezelf. De obsessies en compulsies zorgen voor stress en angst. Daarnaast hebben ze een invloed op je dagelijks leven. Denk bijvoorbeeld aan een belemmering voor je sociale of werkleven.  

De meest voorkomende misvattingen 

Veel aspecten van OCD worden verkeerd begrepen. Hieronder worden enkele veel voorkomende misvattingen over OCD besproken.  

  • OCD is een obsessie met schoonmaken en ordelijkheid: een van de grootste misvattingen over OCD is dat het gaat over schoonmaken, ordenen of het perfectioneren van dingen. Het kan inderdaad zo zijn dat iemand compulsies heeft over schoonmaken, maar er zijn nog veel meer vormen. OCD kan zich uiten in obsessies over agressieve impulsen, religieuze zorgen, seksuele beeld of de angst om anderen pijn te doen.  
  • Mensen met OCD kunnen gewoon stoppen met hun gedrag: mensen met OCD ervaren intense angst en ongemak als gevolg van hun obsessieve gedachten. Ze voelen zich vaak gedwongen om bepaalde dwanghandelingen uit te voeren. De drang om de handelingen uit te voeren is vaak overweldigend en gaat vaak gepaard met angst.  
  • OCD is hetzelfde als perfectionisme: veel mensen beschouwen OCD als een extreme vorm van perfectionisme. Hoewel sommige symptomen van OCD, zoals de noodzaak om dingen ‘perfect’ te maken, op perfectionisme kunnen lijken, zijn de onderliggende redenen en emoties totaal verschillend. OCD wordt gedreven door angst en dwang, niet door een verlangen om uit te blinken of dingen goed te doen.  
  • Alleen volwassenen ontwikkelen OCD: hoewel OCD vaak voor het eerst wordt gediagnosticeerd in de adolescentie of vroege volwassenheid, kunnen ook kinderen en jongeren symptomen ontwikkelen. Het kan lastiger zijn om OCD bij kinderen te herkennen, omdat hun gedrag als ‘normale’ jeugdfasen wordt afgedaan. Vroege herkenning en behandeling kunnen echter cruciaal zijn voor het beheersen van de stoornis.  

Conclusie  

OCD is veel meer dan de stereotypes die we vaak in de media zien. Het is een complexe stoornis die een serieuze aanpak vereist. OCD is effectief te behandelen met bijvoorbeeld Cognitieve gedragstherapie. Door de misvattingen rondom OCD te herkennen, kunnen we beter begrip en empathie tonen voor degene die met deze stoornis leven.  

Het is bij Psycholoog.nl mogelijk om therapie te ontvangen voor OCD. Wij geloven niet dat een diagnose altijd nodig is, we luisteren naar jouw verhaal en behoeftes. Neem contact op met ons aanmeldteam of plan een vrijblijvend adviesgesprek in.   

Meer blogs lezen? Klik dan hier. 

 

Wil je meer weten? Lees meer over dit onderwerp in onze artikelen

Psycholoog Eline vertelt: wat is toegewijd handelen (ACT)?

(22-8-2024)

In de blogserie over Acceptance and Commitment Therapy (ACT) leer je alles over deze therapievorm. Lees in deze laatste blog alles over toegewijd handelen. Lees verder

Psycholoog Eline vertelt: wat zijn waarden (ACT)?

(9-8-2024)

In de blogserie over Acceptance and Commitment Therapy (ACT) leer je alles over deze therapievorm. Lees in deze vijfde blog alles over waarden. Lees verder

De invloed van dwanggedachten op relaties en hoe je hiermee om kunt gaan

(7-8-2024)

OCD en dwanggedachten kunnen een negatieve impact hebben op je relatie. Lees in deze blog hoe je hier mee om kan gaan! Lees verder

Psycholoog Eline vertelt: wat betekent het zelf in ACT?

(2-8-2024)

In de blogserie over Acceptance and Commitment Therapy (ACT) leer je alles over deze therapievorm. Lees in deze vijfde blog alles over het zelf. Lees verder