Een afspraak vergeten of vergeten om een bepaald product uit de supermarkt te kopen overkomt ons allemaal wel eens. Het kan toch erg vervelend zijn als je vergeetachtig bent. In deze blog lees je 6 tips die je kunnen helpen om meer structuur te hebben! 

Hoe komt het dat je vergeetachtig bent?  

Iedereen vergeet natuurlijk wel eens iets. Je vergeet bijvoorbeeld waar je sleutels liggen of dat je een afspraak had gemaakt bij de tandarts. Als je het druk hebt, is de kans groter dat je dingen gaat vergeten. Er zijn ook andere redenen waardoor je vergeetachtig kunt worden. Denk hierbij aan neurologische aandoeningen zoals dementie of alzheimer. Wanneer je ouder worden, is het ook normaler dat je vaker iets vergeet. 

Mensen met ADHD zijn doorgaans ook iets vergeetachtiger dan mensen die deze classificatie niet hebben. Ze vinden het moeilijker om structuur te houden, waardoor ze niet alles onthouden. Dit betekent niet dat er iets mis met je is! Sommige mensen vergeten sneller iets dan een ander. Gelukkig bestaan er hulpmiddelen en andere tips die je kunnen helpen om meer structuur te hebben. 

6 tips om structuur te houden! 

1. Een weekplanning 

Een weekplanning zorgt voor meer structuur in je week. Schrijf op wanneer je moet werken of wanneer je naar school moet. Hierdoor kun je goed zien op welke momenten je nog vrije tijd hebt, en op welke momenten je afspraken hebt. Het is wel belangrijk om de weekplanning goed bij te houden. Dit doe je door afspraken direct op te schrijven, zodat je ze niet vergeet. Je kunt een weekplanning op papier maken, maar ook digitaal in een agenda.  

2. Een takenlijst met reminders 

Een takenlijst is een goed middel om overzicht en structuur in je planning te maken. Je kunt de taken bijvoorbeeld ordenen van meest naar minst belangrijk. Let er wel op dat je niet te veel taken inplant op een dag, bijvoorbeeld niet meer dan 7. Schrijf er ook een tijdsindicatie bij, zodat je weet hoe lang je met een taak bezig bent. Stel daarnaast reminders in voor de taken, zodat je ze niet vergeet.  

3. Een whiteboard  

Een whiteboard kan een ideaal middel zijn om taken op te schrijven die je niet mag vergeten. Je kunt het whiteboard zo indelen dat je het meeste overzicht hebt tussen de verschillende taken. Zorg er wel voor dat het whiteboard in het zicht staat, zoals in de keuken of op het bureau.  

4. Zoek hulp bij anderen 

Soms is het lastig om al je taken zelf te onthouden. Het kan dan helpend zijn om hulp in te schakelen van iemand uit je omgeving. Vraag bijvoorbeeld aan je partner, je kinderen of een vriend(in) of ze je kunnen helpen herinneren aan een bepaalde taak.  

5. Post-it 

Wanneer je vaak een taak vergeet of vergeet iets mee te nemen, kan het helpen om een post-it op te plakken met een bericht voor jezelf. Vergeet je bijvoorbeeld vaak je lunch? Plak dan een post-it op de deur met de tekst “vergeet je lunch niet”. Zo word je er altijd aan herinnerd voordat je weggaat. Deze techniek kan je natuurlijk ook inzetten voor andere taken.  

6. Maak jezelf niet te druk 

Stress kan ervoor zorgen dat je je minder goed kan concentreren en dat je sneller dingen vergeet. Zorg er daarom voor dat je je dagen niet te vol plant. Het kan namelijk nog meer stress opleveren als je steeds dingen blijft vergeten. Probeer te ontspannen door bijvoorbeeld te sporten, te lezen of een film te kijken.  

Vergeetachtigheid kan veel verschillende oorzaken hebben. Aan sommige oorzaken kan je meer doen dan aan andere. Als de vergeetachtigheid ontstaat door stress of concentratieproblemen, kan het helpend zijn om hier met een psycholoog over te praten. Je kunt een gratis adviesgesprek inplannen of direct contact met ons opnemen. 

Meer blogs lezen? Ga terug naar het overzicht   

 

 

Wil je meer weten? Lees meer over dit onderwerp in onze artikelen

Fake News over mentale gezondheidsproblemen op sociale media

(20-11-2024)

Blijf kritisch bij het consumeren van content over mentale gezondheid op sociale media. Lees verder

Het belang van hobby's voor je mentale gezondheid

(15-11-2024)

Hobby's kunnen een grote impact hebben op onze stemming, sociale interacties en ons stressniveau. Lees er in deze blog meer over! Lees verder

Het psychologische effect van minimalisme en decluttering

(14-11-2024)

Minimalisme en decluttering dragen bij aan een kalmere geest, vermindert stress en helpt ons focussen op wat we echt belangrijk vinden. Lees verder

Hoe therapie je kan helpen om jezelf beter te begrijpen

(12-11-2024)

Een psycholoog kan je helpen om meer inzicht te krijgen in je gedrag en gevoelens. Lees er hier meer over! Lees verder