Iedereen is wel een gekwetst door iemand: we zijn allemaal wel eens onrechtvaardig behandeld, we hebben allemaal pijnlijke woorden gehoord, onze harten zijn wel eens gebroken en ons vertrouwen is wel eens geschaad. Als gevolg is het normaal om pijn te voelen. Het kan zijn dat de pijn te lang blijft rondhangen. Wanneer pijn te lang blijft rondhangen kan het veranderen in een wrok, boosheid of iets wat ons nog steeds jarenlang verdrietig kan maken. 

Wat betekent vergeven? 

Je bent waarschijnlijk bekend met het gezegde:vergeven is vergeten. Maar bij vergeving draait het niet om het vergeten van het verleden. Integendeel, het gaat om het accepteren van wat er in het verleden is gebeurd en het voortzetten van je leven ondanks de gebeurtenissen uit het verleden. 

Vergeven is het bewuste proces waarbij iemand ervoor kiest om de negatieve gevoelens en emoties die voortkomen uit een onrecht, belediging, of pijnlijke gebeurtenis los te laten. Het betekent dat je ervoor kiest om niet langer een wrok te koesteren tegenover degene die je heeft gekwetst, en je probeert begrip te krijgen voor hun acties of de situatie. Het betekent niet dat je de gebeurtenis vergeet, goedkeurt of de schuld minimaliseert, maar eerder dat je besluit om de emotionele last te verminderen van de gebeurtenis. 

Wat gebeurt er wanneer je niet wil vergeven?  

Het is vaak makkelijker om in het verleden vast te blijven zitten, maar dit is niet altijd een gezonde manier om met de situatie om te gaan. Je kan daar juist veel last van krijgen! Je kan namelijk zo obsessief vasthouden aan het verleden, waardoor je niet meer kan genieten van het heden. Bovendien heeft het vasthouden aan vervelende ervaringen uit het verleden een negatieve invloed op je mentale gezondheid. 

Wat zijn de voordelen van vergeven?  

Vergeven wordt geassocieerd met positieve uitkomsten voor de mentale gezondheid. Het kan angst en depressieve symptomen verminderen en het zelfvertrouwen verbeteren. Bovendien heeft vergeving positieve voordelen voor je persoonlijke groei. Het kan namelijk helpen om veerkrachtiger en empathischer te worden.

Vergeving speelt een grote rol in interpersoonlijke relaties. Het kan helpen met het herstellen en versterken van beschadigde relaties en helpen om verschillende ervaringen en perspectieven te begrijpen. Het speelt ook een rol in het verbeteren van interpersoonlijke vaardigheden, zoals: empathie, communicatie en het omgaan met conflicten. 

Wat kan jou helpen met vergeven?  

Vergeven kan een uitdaging zijn, maar het is een vaardigheid die je kunt ontwikkelen. Hoe lang dit proces duurt, verschilt per persoon. Sommige vergeven snel, anderen hebben er meer tijd voor nodig. Een methode die jou kan helpen met het toepassen van vergeven is de 'REACH' methode.  

The REACH methode:  

  1. Recall (Herinneren): Probeer oude gebeurtenissen op een objectieve en onbevooroordeelde manier te bekijken. Begrijp hoe de situatie is ontstaan en wat je het meest heeft geraakt. Erken de pijn die het heeft veroorzaakt.

  2. Empathie (Medeleven): Probeer te begrijpen waarom de persoon die je pijn heeft gedaan, handelde vanuit zijn of haar perspectief. Dit kan je helpen meer begrip te krijgen en vrede te vinden.

  3. Altruïstisch geschenk (Zelfreflectie): Onderzoek je eigen tekortkomingen en bedenk op welke manieren je anderen pijn hebt gedaan. Begrijp hoe het voelde toen je zelf iemand kwetste en hoe het was om vergeven te worden.

  4. Commitment (Toewijding): Erken en schrijf op waarom vergeving belangrijk voor je is en waarom je ervoor kiest om te vergeven.

  5. Hold (Vasthouden): Realiseer je dat vergeving niet betekent dat de oude gebeurtenissen verdwijnen. Ze kunnen af en toe nog naar boven komen. Bedenk hoe je hiermee wilt omgaan.

Andere belangrijke tips voor vergeving:

  • Vergeef oprecht, niet omdat het moet, maar omdat je begrip hebt voor de onvolmaaktheid van mensen.
  • Vergeef ook jezelf voor je eigen fouten, want tekortkomingen horen bij het mens-zijn.
  • Focus op het heden en geniet van wat het leven nu te bieden heeft, in plaats van je te veel te richten op het verleden.
  • Als de wonden diep zitten of vergeving moeilijk voor je is, overweeg dan professionele hulp, zoals therapie, om te helpen bij het begrijpen en accepteren van de gebeurtenis. Samen met een psycholoog kun je werken aan het proces van vergeven en loslaten.

Heb jij moeite met vergeven en het verwerken van oude gebeurtenissen en wil je hier graag met een psycholoog over praten? Neem dan contact op met ons aanmeldteam of plan een gratis adviesgesprek in! 

Meer blogs lezen? Ga terug naar het overzicht. 

Wil je meer weten? Lees meer over dit onderwerp in onze artikelen

Hoe kan lachtherapie ons welzijn beïnvloeden?

(26-4-2024)

Dat lachen gezond is weten de meeste mensen wel, maar wist je dat lachtherapie stress verminderend en emotie regulerend kan werken? Lees er hier meer over. Lees verder

De kracht van aanraking: hoe draagt dit bij aan het algehele welzijn?

(26-4-2024)

Uit recent onderzoek blijkt dat aanrakingen goed zijn voor het algehele welzijn. Zowel de lichamelijke als geestelijke gezondheid wordt verbeterd door een knuff… Lees verder

De taartpunttechniek bij cognitieve gedragstherapie

(25-4-2024)

Snel en onjuist conclusies trekken kan effect hebben op je zelfbeeld. Lees hier meer over hoe de taartpunttechniek je kan helpen! Lees verder

Therapeutische techniek: wat is cumulatieve kansberekening?

(25-4-2024)

mensen zijn niet goed in kansen inschatten en overschatten van een situatie. Lees hier hoe cumulatieve kansberekening kan helpen bij deze gedachtepatronen. Lees verder