Het is bijna weer tijd voor kerstbomen en kerstverlichting. Voor sommige mensen kan deze tijd niet vroeg genoeg beginnen. De lichtjes worden zo vroeg mogelijk opgehangen, en dit blijkt nog helemaal niet zo'n slecht idee! 

Waarom is dit zo?  

De donkere winterdagen zijn weer aangebroken en sommige mensen kunnen niet wachten om alle kerstverlichting op te hangen. Je zou kunnen zeggen dat het nog wat te vroeg is voor kerstversiering, maar er zit een voordeel aan het vroeg ophangen van je kerstversiering. Uit een onderzoek naar mensen die vroeg hun kerstversiering ophangen kwam namelijk naar voren dat deze mensen een stuk gelukkiger zijn! 

Dit valt volgens de onderzoeker te verklaren doordat de kerstversiering je terugbrengt naar je jeugd. Het brengt je terug naar de tijden dat je nog in de kerstman geloofde en kerst hopelijk een fijne tijd was. Er zijn nog meer voordelen aan kerstverlichting in november! Deze worden hieronder toegelicht. 

Winterdip 

In de winter worden we veel minder blootgesteld aan zonlicht dan tijdens de rest van het jaar. Dit is de grootste oorzaak van het ontwikkelen van een winterdip. Het is daarom helemaal geen slecht idee om de kerstverlichting en de kaarsjes wat eerder uit de kast te pakken. Door deze gezellige lichtjes wordt er in ons brein een stofje aangemaakt waardoor we ons gelukkiger gaan voelen. Dit stofje heet endorfine.  

Lichttherapie 

Een andere manier waarop je je winterdip tegen kan gaan is lichttherapie. Door het licht van een lamp wordt er een activiteitshormoon aangemaakt, waardoor je makkelijker wakker wordt. In de winter wordt je slaapritme namelijk verstoort door een tekort aan daglicht. Doordat je kerstverlichting ophangt in je huis, is er dus meer licht in huis. Dit kan helpen tegen een sombere stemming.  

Kortom zijn er genoeg redenen om in november al kerstverlichting op te hangen in je huis! Dus laat je niet tegenhouden, maar pak het vooral uit de kast. Het kan namelijk bevorderlijk zijn voor je gezondheid. 

Meer blogs lezen? Ga terug naar het overzicht. 

  

Wil je meer weten? Lees meer over dit onderwerp in onze artikelen

Wat is de impact van een miskraam op mentale gezondheid?

(14-5-2024)

Ontdek hoe een miskraam meer is dan een fysieke gebeurtenis en de diepgaande impact ervan op de mentale gezondheid. Lees verder

Welke behandelingen kunnen worden ingezet bij depressie?

(13-5-2024)

Een depressie kan een negatief effect hebben op je dagelijks leven. Het is daarom belangrijk om hier de best passende behandeling voor te krijgen, maar welke th… Lees verder

Wanneer verandert sporten van gezond naar ongezond?

(10-5-2024)

Hoewel sporten op zichzelf gezondheid, kan het ontwikkelen tot een ongezonde obsessie met negatieve gevolgen voor je mentale gesteldheid. Lees er hier meer over… Lees verder

Hoe kan een signaleringsplan helpen bij psychische klachten?

(8-5-2024)

Ontdek hoe een signaleringsplan kan helpen bij het beheren van psychische uitdagingen en het bevorderen van veerkracht. Lees verder