Het is bijna weer tijd voor kerstbomen en kerstverlichting. Voor sommige mensen kan deze tijd niet vroeg genoeg beginnen. De lichtjes worden zo vroeg mogelijk opgehangen, en dit blijkt nog helemaal niet zo'n slecht idee! 

Waarom is dit zo?  

De donkere winterdagen zijn weer aangebroken en sommige mensen kunnen niet wachten om alle kerstverlichting op te hangen. Je zou kunnen zeggen dat het nog wat te vroeg is voor kerstversiering, maar er zit een voordeel aan het vroeg ophangen van je kerstversiering. Uit een onderzoek naar mensen die vroeg hun kerstversiering ophangen kwam namelijk naar voren dat deze mensen een stuk gelukkiger zijn! 

Dit valt volgens de onderzoeker te verklaren doordat de kerstversiering je terugbrengt naar je jeugd. Het brengt je terug naar de tijden dat je nog in de kerstman geloofde en kerst hopelijk een fijne tijd was. Er zijn nog meer voordelen aan kerstverlichting in november! Deze worden hieronder toegelicht. 

Winterdip 

In de winter worden we veel minder blootgesteld aan zonlicht dan tijdens de rest van het jaar. Dit is de grootste oorzaak van het ontwikkelen van een winterdip. Het is daarom helemaal geen slecht idee om de kerstverlichting en de kaarsjes wat eerder uit de kast te pakken. Door deze gezellige lichtjes wordt er in ons brein een stofje aangemaakt waardoor we ons gelukkiger gaan voelen. Dit stofje heet endorfine.  

Lichttherapie 

Een andere manier waarop je je winterdip tegen kan gaan is lichttherapie. Door het licht van een lamp wordt er een activiteitshormoon aangemaakt, waardoor je makkelijker wakker wordt. In de winter wordt je slaapritme namelijk verstoort door een tekort aan daglicht. Doordat je kerstverlichting ophangt in je huis, is er dus meer licht in huis. Dit kan helpen tegen een sombere stemming.  

Kortom zijn er genoeg redenen om in november al kerstverlichting op te hangen in je huis! Dus laat je niet tegenhouden, maar pak het vooral uit de kast. Het kan namelijk bevorderlijk zijn voor je gezondheid. 

Meer blogs lezen? Ga terug naar het overzicht. 

  

Wil je meer weten? Lees meer over dit onderwerp in onze artikelen

Brain fog: een ‘mist’ of ‘watten’ in je hoofd, wat betekent dat?

(29-2-2024)

Ontdek in deze blog wat je kunt doen als je last hebt van brain fog! Lees verder

Wat kan de natuur voor jouw mentale welzijn betekenen?

(23-2-2024)

Wat is ecotherapie en wat kan het voor jou betekenen? Lees verder

De psychologie achter roddelen: waarom doen we dit zo graag?

(26-2-2024)

Iedereen roddelt wel eens, maar wat is de functie daarvan? Lees verder

Wat doet trauma met je brein?

(21-2-2024)

Trauma beïnvloed iedereen verschillend. Lees in deze blog wat trauma kan doen met je brein! Lees verder