Het is bijna weer tijd voor kerstbomen en kerstverlichting. Voor sommige mensen kan deze tijd niet vroeg genoeg beginnen. De lichtjes worden zo vroeg mogelijk opgehangen, en dit blijkt nog helemaal niet zo'n slecht idee! 

Waarom is dit zo?  

De donkere winterdagen zijn weer aangebroken en sommige mensen kunnen niet wachten om alle kerstverlichting op te hangen. Je zou kunnen zeggen dat het nog wat te vroeg is voor kerstversiering, maar er zit een voordeel aan het vroeg ophangen van je kerstversiering. Uit een onderzoek naar mensen die vroeg hun kerstversiering ophangen kwam namelijk naar voren dat deze mensen een stuk gelukkiger zijn! 

Dit valt volgens de onderzoeker te verklaren doordat de kerstversiering je terugbrengt naar je jeugd. Het brengt je terug naar de tijden dat je nog in de kerstman geloofde en kerst hopelijk een fijne tijd was. Er zijn nog meer voordelen aan kerstverlichting in november! Deze worden hieronder toegelicht. 

Winterdip 

In de winter worden we veel minder blootgesteld aan zonlicht dan tijdens de rest van het jaar. Dit is de grootste oorzaak van het ontwikkelen van een winterdip. Het is daarom helemaal geen slecht idee om de kerstverlichting en de kaarsjes wat eerder uit de kast te pakken. Door deze gezellige lichtjes wordt er in ons brein een stofje aangemaakt waardoor we ons gelukkiger gaan voelen. Dit stofje heet endorfine.  

Lichttherapie 

Een andere manier waarop je je winterdip tegen kan gaan is lichttherapie. Door het licht van een lamp wordt er een activiteitshormoon aangemaakt, waardoor je makkelijker wakker wordt. In de winter wordt je slaapritme namelijk verstoort door een tekort aan daglicht. Doordat je kerstverlichting ophangt in je huis, is er dus meer licht in huis. Dit kan helpen tegen een sombere stemming.  

Kortom zijn er genoeg redenen om in november al kerstverlichting op te hangen in je huis! Dus laat je niet tegenhouden, maar pak het vooral uit de kast. Het kan namelijk bevorderlijk zijn voor je gezondheid. 

Meer blogs lezen? Ga terug naar het overzicht. 

  

Wil je meer weten? Lees meer over dit onderwerp in onze artikelen

Foetaal-alcoholsyndroom: de mentale gevolgen

(30-4-2024)

Foetaal-alcoholsyndroom is een vorm van FASD. Het alcoholgebruik van de moeder tijdens de zwangerschap zorgt voor ontwikkelingsproblemen van het embryo. Kindere… Lees verder

Hoe kan lachtherapie ons welzijn beïnvloeden?

(26-4-2024)

Dat lachen gezond is weten de meeste mensen wel, maar wist je dat lachtherapie stress verminderend en emotie regulerend kan werken? Lees er hier meer over. Lees verder

De kracht van aanraking: hoe draagt dit bij aan het algehele welzijn?

(26-4-2024)

Uit recent onderzoek blijkt dat aanrakingen goed zijn voor het algehele welzijn. Zowel de lichamelijke als geestelijke gezondheid wordt verbeterd door een knuff… Lees verder

De taartpunttechniek bij cognitieve gedragstherapie

(25-4-2024)

Snel en onjuist conclusies trekken kan effect hebben op je zelfbeeld. Lees hier meer over hoe de taartpunttechniek je kan helpen! Lees verder