Het omgaan met familie kan voor sommige mensen veel stress geven. Het kan zijn dat je bij je familie het gevoel hebt dat je niet jezelf kan zijn, dat je een bepaald aspect van jezelf moet achterhouden en dat je je anders voor moet doen. Door verschillende visies op de wereld, normen en waarden en de context en cultuur waarmee je opgroeit, kan je familie moeite hebben met jou helemaal te accepteren. Het leven met de angst dat je nooit volledig geaccepteerd wordt of afgewezen wordt door je familie kan erg eenzaam en verdrietig zijn. 

Wat kan ervoor zorgen dat je familie je soms niet accepteert?  

Wanneer je jong bent en jezelf nog aan het ontwikkelen bent, is familie ondersteuning erg belangrijk. Familie ondersteuning speelt een grote rol in een verbeterd zelfbeeld en kan leiden tot minder gevoelens van depressie en angst.

Het kan zijn dat bepaalde onderdelen van jou, zoals seksuele geaardheid, identiteitsproblemen, bepaalde dromen, relaties, mentale welzijn en andere aspecten niet overeenkomen met de verwachtingen en visies van je familie. Als gevolg kan je het gevoel hebben dat je iets van jezelf moet achterhouden voor je familie. 

Wanneer je familie niet geheel openstaat of ondersteunend is, kan het soms moeilijk zijn om jezelf geheel bloot te stellen en kan je veel voor jezelf houden. Een deel van jezelf verborgen houden, kan een grote impact hebben op je mentale gezondheid. Daarbij kan je veel waarde hechten aan de mening van je familie. Wanneer je familie een heel ander soort mening heeft of jouw keuzes afwijst, kan je erg gekwetst zijn en twijfelen aan jezelf. 

Er zijn verschillende redenen waarom je familie je niet altijd accepteert voor wie je bent.  

  • Het kan zijn dat je familie jouw belevingswereld niet begrijpt. Mensen hebben andere meningen over wat juist of niet juist is in het leven. Hierdoor kan het zijn dat je familie je niet ondersteunt omdat ze het moeilijk vinden om op een andere manier naar bepaalde dingen te kijken. Je familie wil dan wel het beste voor jou, maar dit komt niet altijd overeen met wat jij het beste voor jezelf vindt.  
  • De culturele context waar je familie is opgegroeid speelt ook een grote rol. Wanneer je familie is opgegroeid in een andere cultuur met andere normen en waarden kan het moeilijk zijn om bepaalde dingen te accepteren. In sommige culturen zijn mentale problemen bijvoorbeeld minder goed bespreekbaar of is een andere seksuele geaardheid dan heteroseksualiteit niet geaccepteerd.  
  • Het kan zijn dat sommige familieleden zelf door een moeilijke tijd gaan waar ze zelf veel moeite mee hebben. Hierdoor kunnen ze minder open voor jou staan.  
  • Het kan soms ook zijn dat je familie niet echt goede emotionele vaardigheden heeft. Ze proberen in dit soort gevallen erg hun best te doen voor jou, maar kunnen hierin erg onhandig zijn.  

Hoe ga je ermee om wanneer je familie je niet accepteert voor wie je bent?  

  • Leer te vertrouwen in je eigen keuzes: Dat je familie niet achter je keuzes staan, betekent niet dat jij foute keuzes maakt of dat jij niet trots op jezelf mag zijn. 
  • Probeer je familie te begrijpen: je familie kan een hele andere kijk op de wereld hebben. Het kan helpend zijn om de situatie te proberen begrijpen vanuit het perspectief van je familie. 
  • Stel je verwachtingen bij: Je hebt helaas niet altijd controle op hoe je familie reageert. Het kan helpend zijn om je verwachtingen die je hebt van je familie bijstellen, zodat je minder teleurgesteld wordt. Dit betekent niet dat je niet kan aangeven dat hun reacties jou hebben gekwetst.  
  • Zoek steun op bij mensen waarbij je wel jezelf kan zijn 
  • Probeer het te verwerken: het kan een grote impact hebben, wanneer je niet jezelf kan zijn bij je familie, bepaalde dingen moet achterhouden of wordt afgewezen door je familie. Neem ook de tijd om dit te verwerken. 
  • Praat er met een psycholoog over: familie speelt eenmaal een grote rol in je leven en wanneer je niet geaccepteerd wordt of wordt afgewezen, kan dit invloed hebben op je mentale gezondheid. Het is belangrijk om hier dan op tijd over te praten met een psycholoog.  

Heb jij moeilijke familiebanden en wil je hier graag met een psycholoog over praten? Bij Psycholoog.nl kunnen wij jou helpen. Neem contact op met ons aanmeldteam of plan een adviesgesprek in.

Meer blogs lezen? Ga terug naar het overzicht

Wil je meer weten? Lees meer over dit onderwerp in onze artikelen

Hoe Beïnvloeden Groepsdynamiek en Groepsdruk ons Gedrag?

(1-1-0001)

Ontdek hoe groepsdynamiek en groepsdruk ons gedrag sturen. Waarom passen we ons aan in een groep, zelfs als dit tegen onze eigen overtuigingen indruist? Leer ho… Lees verder

Het effect van opvoeding op je zelfbeeld

(29-10-2024)

Opvoeding heeft een grote invloed op onze ontwikkeling, zo ook op ons zelfbeeld. Lees hier meer over het effect van opvoeding op je zelfbeeld! Lees verder

Balans tussen Empathie en een Burn-out

(24-10-2024)

Zorg en aandacht voor anderen, zonder jezelf te verliezen. Lees verder

De gevolgen van liegen op de lange termijn

(22-10-2024)

Als we liegen, denken we vaak niet na over de de lange termijn effecten. Deze gevolgen kunnen erg ingrijpend zijn. Lees er hier meer over! Lees verder