Tegenwoordig zijn er steeds meer mensen die last hebben van stress gerelateerde klachten. Het is bekend dat stress zorgt voor verschillende lichamelijke klachten zoals hartklachten, maar ook geestelijke klachten zoals depressie worden veroorzaakt door stress. Stress heeft ook effect op het brein. Door langdurige stress kan je brein namelijk krimpen! 

Wat is stress? 

Stress is een reactie van je lichaam en is op zichzelf niet ongezond. Een klein beetje stress is zelfs essentieel. Ons lichaam is dan alert en kan reageren op een potentieel gevaarlijke situatie door te vechten, te vluchten of te bevriezen.  Als eerste reactie op stress maak je adrenaline aan. Hierdoor versnelt je hartslag en spannen je spieren zich aan. Wanneer de stressvolle situatie langer duurt dan een paar minuten, maakt je lichaam een tweede stof aan. Deze stof heet cortisol en wordt ook wel het stresshormoon genoemd. Als deze situatie langdurig standhoudt, veranderd de structuur van je hersenen. 

Het effect van stress op jouw brein

Uit een recent onderzoek blijkt dat langdurige stress de ontwikkeling van witte hersenstof stimuleert. Deze stof zorgt voor de communicatie tussen verschillende hersendelen. Tegelijkertijd zorgt stress ervoor dat de ontwikkeling van de grijze hersenstof afneemt. Deze stof verwerkt de informatie je brein. Het gevolg van deze toename van de witte stof en de afname van de grijze stof, is dat er in sommige delen van je hersenen een teveel aan witte stof is. Hierdoor wordt de communicatie tussen de verschillende delen van je brein verstoort.  

Verder kan langdurige stress leiden tot een verlies van synaptische functies. Een synaps is het punt waarop twee neuronen met elkaar kunnen communiceren en op die manier een signaal kunnen doorgeven. Door het verlies van synapsen is er minder grijze stof aanwezig in de prefrontale cortex. Dit is het onderdeel van het brein waar cognitieve en emotionele functies zich bevinden en kunnen daardoor dus minder goed communiceren met elkaar.  

Naast de prefrontale cortex is ook de hippocampus vatbaar voor langdurige stress. De hippocampus is het deel in het brein waar je geheugen zich bevindt. Daarnaast heeft de hippocampus invloed op je stemming en zorgt het voor een passende reactie op stress. Het gevolg van de langdurige stress is een haperend geheugen. Het duurt dan ook lang voordat dit haperend geheugen is hersteld.  

Ook de amygdala reageert op langdurige stress. Dit is het deel van het brein dat reageert op gevaar met angst of agressie. Door stress wordt dit gebied in plaats van kleiner, juist groter. Hierdoor word je sneller angstig of agressiever.  

Wat kan je doen om stress tegen te gaan?  

  • Slapen: een gezond slaappatroon aanhouden van 7 tot 9 uur per nacht. In de nacht ruimt je brein afvalstoffen op en verwerk je wat je overdag hebt meegemaakt.  
  • Sporten: door beweging maakt je brein groeistoffen aan. Na 45 minuten stevig wandelen zien onderzoekers al minder krimping van de hippocampus.  
  • Meditatie of mindfulness: wanneer je regelmatig mediteert, kan je beter je aandacht richten en kan je beter omgaan met je emoties.  

 

Wil je hier meer over weten of ben je op zoek naar een psycholoog? Het team van Psycholoog.nl helpt je graag verder! Neem vrijblijvend contact op met ons aanmeldteam of plan een gratis adviesgesprek in. 

Bel ons op 085 273 3339, of stuur een bericht via Whatsapp naar 06 4851 6543. 

Wil je meer weten? Lees meer over dit onderwerp in onze artikelen

Wat is de impact van een miskraam op mentale gezondheid?

(14-5-2024)

Ontdek hoe een miskraam meer is dan een fysieke gebeurtenis en de diepgaande impact ervan op de mentale gezondheid. Lees verder

10 Tips: wat te doen tegen faalangst?

(13-5-2024)

Voel je de druk van aanstaande examens? Ontdek hier 10 waardevolle tips om faalangst te overwinnen en met vertrouwen je examens tegemoet te gaan. Lees verder

Wanneer verandert sporten van gezond naar ongezond?

(10-5-2024)

Hoewel sporten op zichzelf gezondheid, kan het ontwikkelen tot een ongezonde obsessie met negatieve gevolgen voor je mentale gesteldheid. Lees er hier meer over… Lees verder

7 tips bij rouw en verlies

(6-5-2024)

Rouw is een complex en vaak langdurig proces. In deze blog lees je een aantal tips die je hier wellicht bij kunnen helpen. Lees verder