Altruïsme wordt ook wel onbaatzuchtigheid genoemd. Maar wat is altruïsme nu eigenlijk? En kun je leren om altruïstisch te worden? 

Wat betekent altruïsme?  

Altruïsme betekent dat je handelt op een manier waarbij het belang van andere mensen voorop staat. Het welzijn van anderen is belangrijk en je eigen belangen worden buiten beschouwing gelaten. Je stelt het helpen van anderen als prioriteit. De persoonskenmerken die worden geassocieerd met altruïsme zijn:  

  • Empathie 
  • Vriendelijkheid  
  • Sociale connecties maken 
  • Situaties kunnen verbeteren 

De betekenis van altruïsme hangt af van het vakgebied. Het psychologisch altruïsme wordt gedefinieerd als iemand die gemotiveerd is om het welzijn van anderen te vergroten. Het tegenovergestelde van altruïsme is egoïsme. Psychologisch altruïsme wordt gekenmerkt door het verlangen om iemand te helpen die hulp nodig heeft. Hier komen gevoelens van bezorgdheid en begrip voor de ander bij kijken.  

Soorten altruïsme 

Er zijn verschillende soorten altruïsme. De verschillende soorten worden hieronder weergegeven:  

  • Wederzijdse altruïsme: deze vorm van altruïsme is gebaseerd op een relatie van geven-en-nemen. De persoon die een dienst verleend verwacht er dus iets voor terug. Ook de mensen die geholpen worden voelen zich verplicht om een wederdienst te leveren.  
  • Genetisch altruïsme: bij deze vorm van altruïsme help je alleen je naaste familieleden. Andere mensen uit je omgeving help je niet.  
  • Groep-geselecteerd altruïsme: bij deze vorm van altruïsme verleen je hulp aan een groep waarbij je je verbonden voelt. Dit kan bijvoorbeeld een vriendengroep of een sportteam zijn.
  • Puur altruïsme: een andere naam voor deze soort altruïsme is moreel altruïsme. Je helpt hierbij iemand zonder er iets voor terug te verwachten. Je doet dit zelfs als het riskant is om de hulp te verlenen.  

Kun je leren om meer altruïstisch te worden? 

Er zijn bewijzen gevonden waardoor aangetoond kan worden dat altruïsme zich in de hersenen bevindt. Dit zou betekenen dat iedereen tot op zekere mate altruïstisch kan zijn. Psychische stoornissen kunnen dit verstoren. Denk bijvoorbeeld aan psychopaten. Deze mensen zijn het tegenovergestelde van altruïstisch. Uit onderzoek is gekomen dat de amygdala van psychopaten ongeveer 10-18% kleiner is dan bij andere mensen. Dit zou dus betekenen dat de amygdala in verband staat met het altruïsme.   

Uit een onderzoek is gekomen dat de hersenen van buitengewone altruïstische mensen speciale eigenschappen hebben. Deze mensen kunnen angsten van andere mensen beter herkennen. Hun amygdala reageert sterker op deze angst. Iemand die een pure altruïst is, zet zichzelf niet in het middelpunt, en maakt geen onderscheid tussen de waarde van mensen.  

Meer blogs lezen? Ga terug naar het overzicht. 

Wil je meer weten? Lees meer over dit onderwerp in onze artikelen

Hoe therapie je kan helpen om jezelf beter te begrijpen

(12-11-2024)

Een psycholoog kan je helpen om meer inzicht te krijgen in je gedrag en gevoelens. Lees er hier meer over! Lees verder

Hoe Beïnvloeden Groepsdynamiek en Groepsdruk ons Gedrag?

(1-1-0001)

Ontdek hoe groepsdynamiek en groepsdruk ons gedrag sturen. Waarom passen we ons aan in een groep, zelfs als dit tegen onze eigen overtuigingen indruist? Leer ho… Lees verder

Het effect van opvoeding op je zelfbeeld

(29-10-2024)

Opvoeding heeft een grote invloed op onze ontwikkeling, zo ook op ons zelfbeeld. Lees hier meer over het effect van opvoeding op je zelfbeeld! Lees verder

De Kracht van Verhalen: Narratieve Therapie

(1-1-0001)

Het kan helpen om je verhalen te delen, dan wel met sociale contact of met een psycholoog. Lees hieronder meer over narratieve therapie. Lees verder