Een winterdip, de coronaperiode of een saaie werkdag: met een beetje humor kom je de dagen een stuk makkelijker door. Het relativeert, ontspant en zorgt er ook voor dat mensen graag bij je in de buurt zijn. Maar wat is de functie van humor? En kun je humor eigenlijk aanleren? 

Functie van humor 

Naar de functie van humor is veel onderzoek gedaan. Het heeft een zeer sociale functie en je kunt er op verschillende manieren mee omgaan. Door humor kun je je vrolijkheid met andere mensen delen. Dit werkt via spiegelneuronen. Wanneer je ziet hoe blij iemand is, is het moeilijk om zelf niet blij mee te reageren. Humor creëert zo een positieve verbinding. In zekere zin kan humor ook beschermend werken, bijvoorbeeld door zelfspot. Door zelfspot te gebruiken, leg je een iets lagere lat voor jezelf. Je maakt het voor jezelf veilig. Als je lacht om de grap van iemand anders, geef je diegene goedkeuring. Je bevestigt dat je dezelfde opvattingen deelt. 

Humor als medicijn 

Een groot voordeel van humor is dat het helpt bij het ontladen. Humor produceert allerlei positieve stoffen zoals dopamine. Dit zal je helpen ontspannen en ontstressen. Er is een onderzoek gedaan, waarbij proefpersonen hun hand in een glas ijswater moesten dopen, die aantoonde dat humor spanning vermindert. Mensen hielden het veel langer vol als ze met humor bezig waren dan wanneer ze met andere dingen bezig waren. Dit laat zien dat humor zelfs pijn zou kunnen verzachten. 

Een ander voordeel van humor is dat het helpt bij het versterken van je immuniteit. Tegenwoordig zijn er veel adviezen beschikbaar over hoe je gezond leeft. Aan de andere kant is angst groot in de media. Deze angst staat haaks op het sterk houden van je immuunsysteem. Een van de krachtigste manieren om je immuunsysteem een boost te geven, is door met anderen om te gaan en positief te blijven. Wanneer je blij en opgewekt bent, bijvoorbeeld door humor, zullen je cellen zich vermenigvuldigen in je immuunsysteem en heb je minder kans om virussen op te lopen. 

Kun je humor leren? 

Lachen is een sociaal smeermiddel dat mensen helpt zich te binden en stress te verminderen. Redenen dus om aan je gevoel voor humor te werken. Zo krijg je meer gevoel voor humor: 

  • Stap 1 geef jezelf een humor-boost: ga opzoek naar dingen die je aan het lachen maakt, en verzamel ze om je heen. Sommige vrienden, kennissen of collega's werken op je lachspieren. 
  • Stap 2 zoek je humorstijl: van nature heb je een humorstijl. Je zult tijd moeten investeren om erachter te komen waarmee je mensen aan het lachen maakt. Waar je zelf om moet lachen is een belangrijke aanwijzing. 
  • Stap 3 doe iets met je observaties: sta op met de gedachte dat je humor op straat gaat vinden. Let op de details. De kunst is om vervolgens je observaties op een geestige manier te verwoorden. Daar bestaan technieken voor. 
  • Stap 4 deel je humor met anderen: je ervaart echt pas het gevoel voor humor als je het kunt delen. Het is leuk om grappige dingen te delen, en het nodigt anderen uit om dat ook te doen. Een positieve respons op anderen die een grap maken is belangrijk om meer humor in relaties te brengen. 
  • Stap 5 leer relativeren: humor is een levensverhouding. Probeer de zaken die je ergeren te relativeren. Bedenk als iets mislukt, ben je er in elk geval in geslaagd te mislukken. Dat geeft weer ruimte voor nieuwe mogelijkheden.  

Wil je hier meer over weten of ben je op zoek naar een psycholoog? Het team van Psycholoog.nl helpt je graag verder! Neem vrijblijvend contact op met ons aanmeldteam of plan een gratis adviesgesprek in. 

Meer blogs lezen? Ga terug naar het overzicht. 

Wil je meer weten? Lees meer over dit onderwerp in onze artikelen

Copingstrategieën uit je kindertijd

(22-2-2024)

Hoe we met een stressvolle situatie omgaan, noemen we een copingstrategie. Deze ontwikkelen we vaak al in onze kindertijd, en hebben op latere leeftijd nog stee… Lees verder

Waarom zit de angst voor afwijzing zo diepgeworteld in ons systeem?

(16-2-2024)

Lees meer over onze natuurlijke behoefte om geaccepteerd te worden Lees verder

Psycholoog Eline vertelt: zo gebruik je een positief dagboek

(16-2-2024)

Je stemming verbeteren? Mogelijk is het gebruik van een positief dagboek iets voor jou. Lees er in deze blog meer over. Lees verder

Zelfontdekking na liefdesverdriet

(15-2-2024)

Liefdesverdriet kan veel negatieve emoties met zich meebrengen, maar een relatiebreuk kan ook de gelegenheid geven tot zelfontdekking. Lees verder