Voor kinderen ontstaan vaak moeilijke situaties wanneer ouders uit elkaar gaan. Vooral wanneer ruzies en beschuldigingen de overhand hebben. Kinderen merken dit snel op en gaan zich schuldig voelen. Het kan een enorme psychologische impact hebben als je de scheiding van je ouders niet goed verwerkt.

Gecompliceerde echtscheidingen 

Een echtscheiding is gunstig voor kinderen wanneer het een einde maakt aan langdurige conflicten tussen ouders. Helaas is dit niet altijd het geval. Na een scheiding kunnen er conflicten ontstaan, vooral als het gaat om het samen opvoeden van kinderen. Aanhoudende conflict tussen ex-partners is de grootste oorzaak van problemen voor kinderen van gescheiden ouders. Een gecompliceerde echtscheiding is een scheiding waarbij ouders de belangen van hun kinderen en het belang van de ander uit het oog verliezen als gevolg van een ernstig aanhoudend conflict.  

De belangrijkste beschermende factoren voor kinderen zijn de humor van de ouders, zorg voor het kind en actieve onderlinge communicatie. Kinderen ontwikkelen goed na een scheiding wanneer ze een positieve en ondersteunende relatie met hun ouders hebben. Wanneer kinderen na een scheiding positieve relaties hebben met klasgenoten en vrienden, dan vermindert dit de kans op problemen bij een kind na de scheiding. Ook onafhankelijkheid en goede probleemoplossende vaardigheden helpen hierbij. 

Gevolgen van scheidingen 

Sommige kinderen gaan zich terugtrekken en keren zich naar binnen. Dit wordt ook wel internaliserende problemen genoemd. Hierbij kun je denken aan depressieve gevoelens, teruggetrokken gedrag, somberheid, of gevoelens van angst. Wanneer je verhuisd bent na een scheiding kun je als kind bang zijn dat je geen nieuwe vrienden maakt en kan je je gaan terugtrekken. Op latere leeftijd kun je ook last hebben van bindingsangst of verlatingsangst.  

Als kind kun je de neiging hebben om problemen naar buiten te richten. Dit wordt externaliserende problemen genoemd. Hierdoor ga je agressief gedrag vertonen, regels breken, druk gedrag vertonen, vandalisme plegen of niet luisteren. Vaak uit je dit als kind op een andere plek dan thuis. Het gebeurt vaak op school of op de opvang. Op latere leeftijd kun je een verslaving ontwikkelen. Je uit de boosheid overmatig alcohol en drugs gebruiken. 

Na de scheiding ontwikkelen kinderen vaak schuldgevoelens. Ze hebben het idee dat zij de scheiding hebben veroorzaakt. Je kunt als kind veel last hebben van deze gedachtes. Kinderen doen er dan ook vaak alles aan om ervoor te zorgen dat hun ouders weer bij elkaar komen. Het is belangrijk dat je ouders meerdere keren hebben benadrukt dat je niet de schuld was van de scheiding. Wanneer je dit niet vaak gehoord hebt kun je op een latere leeftijd te snel je excuses willen aanbieden tijdens een conflict. Je hebt dan snel het gevoel dat jij alles fout hebt gedaan. Dit kan uiteindelijk leiden tot conflict vermijdend gedrag. 

Heb je hier vragen over of wil je hierover met een psycholoog praten? Het team van Psycholoog.nl helpt je graag verder! Neem vrijblijvend contact op met ons aanmeldteam of plan een gratis adviesgesprek in.  

Meer blogs lezen? Ga terug naar het overzicht. 

Wil je meer weten? Lees meer over dit onderwerp in onze artikelen

Jaloezie: wat betekent het en hoe kom je er vanaf?

(16-4-2024)

Jaloezie is niet per definitie slecht, maar het kan wel zorgen voor problemen wanneer er niet goed mee wordt omgegaan. Het kan een negatief effect hebben op jou… Lees verder

Scheiden: hoe je pak dat het beste aan?

(29-3-2024)

Een scheiding is nooit makkelijk, maar wat maakt het proces iets dragelijker? Lees verder

Hoe ben je een goede werkgever? Vind het geheim van goed werkgeverschap!

(26-3-2024)

Een goede werkgever is de sleutel tot een gezonde en bloeiende werkomgeving. Lees verder

Wat is Emotion Focused Therapy (EFT) en hoe kan het helpen?

(22-3-2024)

Ontdek hoe Emotion Focused Therapy je kan helpen om meer in contact te komen met je emoties en daardoor beter te functioneren in je dagelijks leven! Lees verder