Vreemdgaan is een woord dat vaak geassocieerd wordt met fysieke intimiteit buiten een relatie. Maar wat gebeurt er als ere geen fysieke grens wordt overschreden, maar er wel een emotionele band ontstaat met iemand anders dan je partner?  

De tekenen van emotioneel vreemdgaan 

Emotioneel vreemdgaan houdt in dat er een emotionele connectie gemaakt wordt die verder gaat dan een vriendschappelijke relatie. Dit gaat vaak gepaard met een mate van geheimhouding en bedrog. Enkele tekenen van emotioneel vreemdgaan zijn:  

  1. Geheime communicatie: als je merkt dat je constant berichten, e-mails of telefoontjes met iemand anders deelt en dit voor je partner verbergt, kan dit een teken zijn.  
  2. Emotionele afhankelijkheid: wanneer je voor emotionele steun eerder naar de ander gaat dan naar je partner, ontstaat er een verschuiving in prioriteiten binnen de relatie. 
  3. Verlangen naar exclusiviteit: als je het idee hebt dat de band met de andere persoon speciaal moet blijven en je partner er niets van mag weten, kan dit wijzen op een emotionele affaire.  
  4. Je partner buitensluiten: als je je partner niet meer betrekt bij je gevoelens, gedachten en dagelijkse bezigheden omdat je liever deelt met iemand anders, kan dit een signaal zijn.  

Waarom gaan mensen emotioneel vreemd?  

De redenen voor emotioneel vreemdgaan kunnen verschillend. Sommige mensen voelen zich niet voldoende emotioneel gesteund in hun huidige relatie. Hierdoor proberen ze deze emotionele behoefte op een andere manier te vervullen. 

Het kan ook zijn dat iemand het gevoel heeft te weinig autonomie in de relatie te ervaren, waardoor er buiten de relatie gezocht wordt naar een manier om empowerment te voelen.   

Toch zijn er nog een tal van andere redenen waardoor iemand emotioneel vreemd kan gaan. Het is noodzakelijk dit individueel of samen met de partner te bespreken, en er zo achter te komen waar eventuele tekortkomingen liggen.  

Hoe kun je emotioneel vreemdgaan voorkomen?  

  1. Open communicatie: praat met je partner over wat jullie als grenzen beschouwen in de relatie. Wat voelt acceptabel, en wat niet?  
  2. Investeren in je relatie: zorg ervoor dat je tijd en aandacht blijft geven aan je partner. Maak bewust ruimte voor diepgaande gesprekken en gezamenlijke activiteiten.  
  3. Bewustzijn van intenties: als je merkt dat je gevoelens ontwikkelt voor een ander, wees hier dan eerlijk over tegenover jezelf.  
  4. Grenzen stellen: wees duidelijk naar jezelf en de ander over wat wel en niet gepast is. Het is belangrijk om verleidelijke situaties te vermijden als je merkt dat ze een risico vormen.  

Als het emotionele vreemdgaan al heeft plaatsgevonden, is het belangrijk om de situatie serieus te nemen en hier eerlijk over te zijn. Vraag jezelf af waarom dit is gebeurd. Ligt het bijvoorbeeld aan de relatie, of aan jezelf? Relatietherapie kan een veilige omgeving bieden om moeilijke gesprekken te voeren en inzicht te krijgen in wat nodig is om verder te gaan. 

Wanneer je partner is vreemdgegaan kan dit een enorme impact op je hebben. Heb jij behoefte om in gesprek te gaan met een psycholoog? Plan vrijblijvend een adviesgesprek in of neem direct contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.

Meer blogs lezen? Ga terug naar het overzicht.  

Wil je meer weten? Lees meer over dit onderwerp in onze artikelen

GGD gezondheidsmonitor jongvolwassenen: de helft kampt met problemen

(21-1-2025)

De GGZ heeft de resultaten van de landelijke monitor over de mentale gezondheid van jongvolwassenen vrijgegeven. Lees verder

Hoe therapie op latere leeftijd nog steeds waardevol kan zijn

(20-1-2025)

Of therapie waardevol is, is niet leeftijdsgebonden. Lees in deze blog meer over hoe therapie ook op latere leeftijd nog kan bijdragen aan je leven. Lees verder

Het Verschil Tussen Liefde en Afhankelijkheid in Relaties

(16-1-2025)

Liefde vs. afhankelijkheid: ontdek het verschil voor gezonde en evenwichtige relaties in deze blog! Lees verder

Levensvragen door de levensloop: hoe onze zoektocht naar zingeving verandert

(3-1-2025)

De levensfasen die we doorlopen gaan gepaard met verschillende vragen die in die fase centraal staan. Lees hier meer over de zoektocht naar zingeving! Lees verder