Stel de volgende situatie voor: iemand fietst van werk naar huis, omdat hij/zij even niet goed oplet, botst hij/zij tegen een andere fietser aan. De andere fietser zegt: 'hey sukkel, kan je niet even uitkijken'. Een persoon zou zich heel verdrietig voelen en zou denken: 'Wat ben ik toch een sukkel' en 'Ik stel ook helemaal niks voor'. Een ander persoon zou denken 'Een ongelukje kan gebeuren' en 'Waarschijnlijk heeft de fietser een vervelende dag achter de rug'. Je ziet in dit voorbeeld dat dezelfde situatie op verschillende manieren kan worden geïnterpreteerd en beleefd. De verschillende kernovertuigingen over jezelf kunnen een rol spelen in de manier hoe bepaalde ervaringen worden waargenomen.
Wat zijn kernovertuigingen?
Kernovertuigingen zijn diepgewortelde opvattingen die jij hebt over jezelf en de wereld. De kernovertuigingen over jezelf kunnen worden onderverdeeld in drie thema’s: hulpeloosheid (‘ik kan niks), waardeloosheid (‘ik ben niet goed genoeg’, ‘ik stel niets voor’, ‘ik ben een mislukkeling’, ‘ik verdien het niet om te leven’) en ongewenstheid (‘ik ben een last’, ‘ik zal altijd alleen blijven’, ‘Ik word altijd verlaten, afgewezen en in de steek gelaten’). Voorbeelden van kernovertuigingen over de ander zijn: ‘andere mensen zijn niet te vertrouwen’, ‘niemand vindt mij aardig’ ‘mensen willen mij pijn doen’ en ‘niemand kan ooit van mij houden’. Kernovertuigingen over de wereld kunnen zijn: ‘de wereld is geen fijne plek’ en ‘de toekomst is hopeloos’.
Waar komen kernopvattingen vandaan?
Kernovertuigingen kunnen ontwikkelen als een gevolg van gebeurtenissen die hebben plaatsgevonden in je jeugd en de boodschappen die je hebt meegekregen uit je jeugd. Een voorbeeld is wanneer je erg gepest bent in je jeugd. Je kan hierdoor een kernopvatting ontwikkelen, dat je niet goed genoeg bent of dat niemand je aardig zou vinden. Wanneer je ouders vaak afwezig waren, kan je misschien de opvatting hebben ontwikkeld ‘ik word altijd, verlaten, afgewezen of in de steek gelaten’.
Wanneer je later in je leven vervelende ervaringen meemaakt, kunnen deze kernovertuigingen die ontstaan zijn in je jeugd versterkt worden. Deze ervaringen kunnen voor jou als bewijs tellen voor de geldigheid van je opvattingen.
Kernovertuigingen hoeven niet altijd negatief te zijn. Positieve ervaringen in het leven en met andere mensen kunnen leiden tot gezonde kernovertuigingen over jezelf en anderen.
Op welke manier hebben onze kernovertuigingen invloed op jou?
De negatieve kernovertuigingen zijn niet waar, maar kunnen erg diepgeworteld zijn. Hierdoor hebben kernopvattingen ook een grote invloed op je waarnemingen over de realiteit. Ze vormen je gedachten patronen, de betekenis die je geeft aan gebeurtenissen, en beslissingen. Je zoekt vaak informatie om deze kernovertuigingen te bevestigen, waardoor ze juist sterker worden.
Kernovertuigingen spelen een grote rol in je emotionele welzijn. Negatieve kernopvattingen zijn factoren die bijdrage aan depressieve klachten en angst klachten. Daarnaast kunnen negatieve kernopvattingen een grote rol spelen in je zelfbeeld.
Heb jij last van negatieve overtuigingen en zou je daar advies over willen. Dan kun je vrijblijvend contact met ons opnemen. Dit kan door middel van het inplannen van een adviesgesprek of door direct contact op te nemen met ons.
Meer blogs lezen? Ga terug naar het overzicht.