Welvaartsziekten en stress hebben zich meester gemaakt van onze moderne wereld, als een ongewenst bijproduct van onze welvarende samenleving. In een tijd waarin we genieten van talloze gemakken en luxe, betalen we een hoge prijs voor onze welvaart in de vorm van gezondheidsproblemen en constante stress. Vanuit het comfort van ons zachte bankstel en met een telefoon in de hand worstelen we met de schadelijke gevolgen van een moderne levensstijl.

Wat zijn welvaartsziekten?

Welvaartsziekten, ook wel leefstijlziekten genoemd, omvatten een breed scala aan aandoeningen. Deze ziekten kunnen verscheidene oorzaken hebben. Dit zijn onder andere:

  • Ongezonde voeding
  • Een gebrek aan lichaamsbeweging
  • Overmatig alcoholgebruik
  • Roken

In een welvarende samenleving hebben we gemakkelijker toegang tot bewerkte voedingsmiddelen die rijk zin aan vetten, suikers en toegevoegde chemicaliën. Hierbij zijn er veel mensen die een baan hebben die zittend wordt uitgevoerd, denk hier aan kantoorbanen. Een paar welvaartsziekten die voorkomen in Nederland zijn:

  • Obesitas (type 1 en 2)
  • Hart- en vaatziekten
  • Bepaalde vormen van kanker

De relatie met stress

Het zijn niet alleen onze fysieke gewoonten die een rol spelen. Stress, een veel voorkomend symptoom van ons moderne leven, draagt ook bij aan de ontwikkeling van welvaartsziekten. De constante druk om te presteren, zowel op het werk als in ons persoonlijke leven, kan een negatieve invloed hebben op ons lichaam en onze geest. Langdurige stress verstoort namelijk het hormonale evenwicht, verhoogt bloeddruk en verzwak het immuunsysteem, wat ons vatbaarder maakt voor ziekten.

Ongezonde levensgewoonten en chronische stress spelen elkaar in de kaart waardoor er een vicieuze cirkel ontstaat. Stress kan op haar beurt leiden tot emotie-eten en het grijpen naar ongezonde voedingsmiddelen als een vorm van troost. Deze slechte voedingskeuzes verergeren op hun beurt de fysieke effecten van stress zoals gewichtstoenamen en verhoogde bloeddruk. Hierdoor neemt het risico op welvaartziekten verder toe. Hiernaast kan chronische stress ook leiden tot slaapstoornissen, stemmingswisselingen en verslavingen, wat de algemene kwaliteit van leven vermindert.

Hoe kunnen we dit omdraaien?

Om welvaartziekten en stress aan te pakken moeten we beginnen met bewustwording en het nemen van verantwoordelijkheid voor onze gezondheid. Bewust kijken naar een evenwichtige voeding die rijk is aan voedzame, onbewerkte voedingsmiddelen en minder suiker en verzadigde vetten bevat. Ook is het opnemen van dagelijkse lichaamsbeweging essentieel, zelfs al gaat het om kleine verandering zoals de trap nemen in plaats van de lift of naar je werk fietsen in plaats van de auto pakken.

Wat ook kan bijdragen aan verbetering is het effectief omgaan met stress. Dit kan variëren van ontspanningstechnieken tot schematherapie. Wij van Psycholoog.nl kunnen hierin ondersteuning bieden in de vorm van therapie.

Herken jij jezelf hierin, heb je mensen in je omgeving waarvan je denkt dat ze hier last van hebben of heb je andere vragen? Dan kun je contact met ons opnemen. Dit kan door middel van het inplannen van een adviesgesprek of door direct contact op te nemen met ons.  

Meer blogs lezen? Ga terug naar het overzicht.

Wil je meer weten? Lees meer over dit onderwerp in onze artikelen

Hoe kan een signaleringsplan helpen bij psychische klachten?

(8-5-2024)

Ontdek hoe een signaleringsplan kan helpen bij het beheren van psychische uitdagingen en het bevorderen van veerkracht. Lees verder

7 tips bij rouw en verlies

(6-5-2024)

Rouw is een complex en vaak langdurig proces. In deze blog lees je een aantal tips die je hier wellicht bij kunnen helpen. Lees verder

Foetaal-alcoholsyndroom: de mentale gevolgen

(30-4-2024)

Foetaal-alcoholsyndroom is een vorm van FASD. Het alcoholgebruik van de moeder tijdens de zwangerschap zorgt voor ontwikkelingsproblemen van het embryo. Kindere… Lees verder

Hoe kan lachtherapie ons welzijn beïnvloeden?

(26-4-2024)

Dat lachen gezond is weten de meeste mensen wel, maar wist je dat lachtherapie stress verminderend en emotie regulerend kan werken? Lees er hier meer over. Lees verder