Op 11 oktober is het World Coming Out Day. Op deze dag staan we stil bij het moment dat mensen die zich identificeren als lesbisch, homoseksueel, biseksueel, transgender, intersekse persoon of queer (LHBTIQA+) uit de kast durven te komen. Voor veel mensen is dit best lastig en dit gaat gepaard met verschillende mentale problemen.  

Hoe is World Coming Out Day ontstaan?  

De eerste editie van World Coming Out Day werd gehouden in Amerika naar aanleiding van een protest over rechten van homoseksuele mensen. In Nederland werd de eerste editie in 2009 gehouden. World Coming Out Day heeft geen vaste grote viering zoals bijvoorbeeld de Gaypride, maar wordt in meerdere gemeenten kleinschaliger gevierd doormiddel van activiteiten.  

Wat zijn de gevolgen van een coming out?  

Een coming out kan iets positiefs zijn wanneer je omgeving je steunt en accepteert wie je bent. Helaas is dit niet altijd het geval. Het komt vaak genoeg voor dat mensen zich in een situatie begeven waar ze niet kunnen zijn wie ze eigenlijk zijn. Dit kan door een aantal redenen komen:  

Afwijzing door de omgeving: in sommige landen bestaat er een stigma rondom het zijn van LHBTIQA+. Hierdoor kan het voorkomen dat je wordt afgewezen of verstoten door je familie of omgeving. Hierdoor kan het lastig zijn voor deze mensen om hun echte identiteit te accepteren. Dit kan gepaard gaan met schaamte en stress om het respect van hun geliefden te verliezen.  

Religie: elke religie varieert in zijn overtuigingen rondom LHBTIQA+ uitingen. Tegenwoordig is het in steeds meer gemeenschappen meer geaccepteerd om niet hetero te zijn, maar er zijn nog steeds veel gemeenschappen en religies waar het niet geaccepteerd is om LHBTIQA+ te zijn. Het zou onnatuurlijk zijn en tegen de wil van God in gaan.                     

Intimidatie: het meerderdeel van mensen die zich identificeren als LHBTIQA+ ervaart intimidatie of discriminatie op basis van hun seksuele geaardheid. Intimidatie kan zoveel gaan over mentale of fysieke intimidatie. Dit kan zelfs zo ver gaan als fysieke mishandeling. Dit kan zorgen voor verschillende negatieve gevolgen. Enkele van deze gevolgen worden hieronder beschreven. 

Negatieve mentale gevolgen van een coming out 

Dissociatieve identiteitsstoornis: mensen die nog niet uit de kast zijn, kunnen hun gevoelens voor personen los gaan zien van de rest van hun persoonlijkheid. Ze vinden hun keuzes zo onaanvaardbaar dat ze hun seksuele identiteit een losstaand deel van wordt van de rest van hun identiteit. Dit gebeurt vaak niet bewust maar komt voor uit angst om de werkelijkheid te accepteren.  

Depressie: de combinatie van de angst om niet geaccepteerd te worden door je omgeving en de stress van het verbergen van je seksualiteit kan leiden tot verhoogde hoeveelheden van cortisol (het stresshormoon) in het lichaam. Dit hormoon draagt bij aan het ontwikkelen en in stand houden van een depressie.   

Laag zelfbeeld: door schaamte of ontkenning leeft een groot deel van LHBTIQA+ mensen een groot deel van hun leven in een leugen. Hierdoor kunnen ze een laag zelfbeeld ontwikkelen. Hierdoor kunnen ze sociale relaties met vrienden en familie gaan vermijden. Een laag zelfbeeld kan verder zorgen voor een negatief lichaamsbeeld, angst voor intimiteit en onvermogen om emotioneel intiem te zijn.   

Alcohol- en drugsmisbruik: doordat mensen van de LHBTIQA+ gemeenschap te maken kunnen hebben met depressie, afwijzing, laag zelfbeeld en negatieve geluiden vanuit de omgeving, kiezen zij eerder voor risicovol gedrag. Dit kan onveilig seksueel gedrag zijn, maar ook middelenmisbruik en verslaving. Dit kan zelfs leiden tot suïcidale gedachten.  

Hulp  

Gelukkig zijn er een aantal instanties die hulp bieden aan LHBTIQA+ jeugd en volwassenen die dit nodig hebben. Hieronder zijn een aantal instanties genoemd:  

  • Centrumseksueelgeweld.nl. Wanneer je te maken hebt gehad met seksueel geweld, kan je op deze site dag en nacht een nummer bellen om je te helpen.  
  • Iedereenisanders.nl. Op deze site staat informatie over hoe je mensen die LHBTIQA+ kunt ondersteunen en helpen. Verder staan hier verhalen op van andere mensen en kan je contact leggen met andere mensen die hetzelfde meemaken.  

Wil je hier meer over weten of ben je op zoek naar een psycholoog? Het team van Psycholoog.nl helpt je graag verder! Neem vrijblijvend contact op met ons aanmeldteam of plan een gratis adviesgesprek in. 

Meer blogs lezen? Ga terug naar het overzicht. 

Wil je meer weten? Lees meer over dit onderwerp in onze artikelen

Wat is ReAttach?

(16-4-2024)

Lees in deze blog meer over de ReAttach methode en hoe het kan helpen bij mentale klachten. Lees verder

Jaloezie: wat betekent het en hoe kom je er vanaf?

(16-4-2024)

Jaloezie is niet per definitie slecht, maar het kan wel zorgen voor problemen wanneer er niet goed mee wordt omgegaan. Het kan een negatief effect hebben op jou… Lees verder

Een somatische-symptoomstoornis: wat is het en hoe ga je er mee om?

(4-4-2024)

Lichamelijke klachten die eigenlijk geen lichamelijke oorzaak hebben, dit noemen we een somatische-symptoomstoornis. Lees verder

Hoe ontstaat een specifieke fobie?

(28-3-2024)

Angst voor spinnen, slangen, hoogtes of de tandarts. Het zijn allemaal specifieke fobieën. Maar hoe ontstaat zoiets? Lees verder