We leven in een wereld waar de druk om onszelf te verbeteren overal aanwezig is. Tegelijktijdig komt er steeds meer aandacht voor zelfacceptatie. Maar hoe verenigen we deze twee tegengestelde concepten?  

Zelfacceptatie en zelfverbetering 

Zelfacceptatie betekent dat je jezelf volledig accepteert zoals je bent, met alle sterke en zwakke punten. Je verzet je niet tegen wie je bent. Dit betekent niet dat je opgeeft of geen ambities meer hebt, maar dat je erkent dat je waardevol bent.  

Zelfverbetering gaat over persoonlijke groei. Het is het proces waarin je actief streeft naar het verbeteren van je vaardigheden, gedrag, gezondheid, of andere aspecten van je leven. Zelfverbetering kan een bron van motivatie en voldoening zijn, maar het kan ook leiden tot gevoelens van ontoereikendheid als je het gevoel hebt nooit genoeg te zijn.  

Het spanningsveld tussen zelfacceptatie en zelfverbetering 

Het conflict tussen zelfacceptatie en zelfverbetering ontstaat vaak wanneer we geloven dat we pas gelukkig of waardig zullen zijn als we bepaalde doelen hebben bereikt. Dit creëert een spiraal van altijd streven, zonder ooit tevreden te zijn. Aan de andere kant kan alleen maar focussen op zelfacceptatie ertoe leiden dat we vast blijven zitten in onze comfortzone, zonder dat we nog uitgedaagd worden om te groeien of nieuwe dingen te proberen.  

De balans zoeken 

Hoe kunt je deze twee dus in balans? Hier zijn enkele tips om zowel jezelf te accepteren als ruimte te creëren voor groei. 

  • Zie zelfacceptatie als fundament: zelfacceptatie is geen eindpunt, maar het startpunt voor verbetering. Wanneer je jezelf accepteert, creëer je een stevige basis van zelfrespect. Vanuit deze basis kun je jezelf motiveren om te groeien. Je kunt bijvoorbeeld opschrijven wat je waardeert aan jezelf zoals je nu bent.  
  • Zet kleine, realistische stappen naar verbetering: zelfverbetering hoeft niet te betekenen dat je jezelf volledig transformeert. Het kan betekenen dat je op een kleine manier elke dat vooruitgang boekt. Bedenk kleine gewoontes of rituelen die je in je dagelijkse routine kunt opnemen.  
  • Zelfverbetering uit liefde, niet uit angst: misschien wel het belangrijkst, zelfverbetering zou moeten komen uit een plek van liefde voor jezelf, niet uit angst om niet goed genoeg te zijn. Wanneer je jezelf vanuit liefde probeert te verbeteren, voel je minder druk om te voldoen aan externe verwachtingen. Vraag jezelf bijvoorbeeld waarom je bepaalde verbeteringen nastreeft.  

Het vinden van balans tussen zelfacceptatie en zelfverbetering vraagt om bewustzijn en intentie. Zelfacceptatie betekent niet dat je ophoudt met groeien, en zelfverbetering betekent niet dat je jezelf moet afwijzen zoals je nu bent. Soms kan het helpen om dit met een psycholoog te bespreken. Bij Psycholoog.nl kun je op korte termijn in gesprek over zelfacceptatie en zelfverbetering. Plan een gratis adviesgesprek of neem direct contact op. Klik hier om meer te lezen over onze werkwijze. 

Meer blogs lezen? Ga terug naar het overzicht.

Wil je meer weten? Lees meer over dit onderwerp in onze artikelen

De gevolgen van liegen op de lange termijn

(22-10-2024)

Als we liegen, denken we vaak niet na over de de lange termijn effecten. Deze gevolgen kunnen erg ingrijpend zijn. Lees er hier meer over! Lees verder

Mentale zelfzorg: wat kan je leren van rituelen uit andere culturen?

(21-10-2024)

Ontdek inspirerende zelfzorgrituelen uit verschillende culturen. Lees verder

De Schaduwzijde van Succes

(10-10-2024)

Succes najagen lijkt de sleutel tot geluk, maar te veel focus op presteren kan juist het tegenovergestelde bereiken. Ontdek hoe het streven naar meer soms ten k… Lees verder

Psychologische Uitdagingen voor Generatie Z

(7-10-2024)

De Uitdagingen van Opgroeien in een Digitale Wereld Lees verder