Wanneer een bepaalde situatie angst of spanning bij je oproept, heb je misschien de neiging dit uit de weg te gaan. Ondanks dat dit een natuurlijke reactie is, zorgt deze vermijding ervoor dat de angst juist alleen maar toeneemt. Lees hier hoe dat zit.  

Een vicieuze cirkel 

Vermijding is iets wat vaak samengaat met angst. Wanneer je bang bent of spanning ervaart in een bepaalde situatie, heb je al snel de neiging om deze situatie te vermijden. Je ervaart dan al spanning en angst voordat deze situatie zich voordoet, waardoor je uiteindelijk de situatie volledig of gedeeltelijk ontvlucht of vermijdt. Op dat moment zorgt dat voor opluchting en neemt de angst af, maar dat is vaak maar voor korte duur. Wanneer je later namelijk dezelfde situatie weer tegenkomt zal de angst alleen maar gegroeid zijn. Bovendien heb je door vermijding ook geen kans om te voelen hoe de situatie echt is en wordt de angst niet tegengesproken. Hierdoor lijkt het alsof de angst terecht is, terwijl dit vaak helemaal niet het geval is.  

Op de korte termijn zorgt vermijding er dus voor dat de angst afneemt of verdwijnt, maar op de langere termijn zal de angst juist groter worden. De impact van de angst zal hierdoor ook toenemen.

Gevolgen van vermijding 

Doordat vermijding ervoor zorgt dat de angst op lange termijn toeneemt, wordt de drempel om de angst in de ogen te kijken steeds groter. Vaak gaan mensen met angst op deze manier steeds meer uit de weg, ook dingen die eerder niet met de primaire angst te maken hoeven te hebben. Hierdoor kan iemand steeds verder beperkt worden in hun dagelijks leven. Zo kan iemand die last heeft van agorafobie, ook wel pleinvrees genoemd, merken dat hij of zij eerst alleen grote evenementen vermijdt, maar langzaam maar zeker steeds minder de deur uitgaat, tot diegene bijna alleen nog maar thuis is. Zo'n neerwaartse spiraal gaat gepaard met toenemende angst en spanning en kan zorgen voor veel dagelijkse beperkingen.  

Hoe kan ik hiermee aan de slag?  

Wanneer jij merkt dat je door angst bepaalde situaties vermijdt, is het verstandig hiervoor hulp in te schakelen. Samen met een psycholoog kun je jouw angsten en de gevolgen daarvan in kaart brengen, om ze  vervolgens onder ogen te komen. Je wordt dan bewust blootgesteld aan de angst en gaat dit juist aan, in plaats van het te vermijden. Natuurlijk hoef je niet gelijk je grootste angst te overwinnen, maar kun je beginnen in kleinere stapjes. Dit aangaan van je angsten noemen we exposure, en is een onderdeel van cognitieve gedragstherapie. kort samengevat; Door je angsten onder ogen komt, ga je waarschijnlijk merken dat hetgeen waar jij bang voor was niet werkelijk gebeurt in die situatie. Dit zorgt ervoor dat je angst stapsgewijs zal afnemen en dit onthoudt jouw brein, waardoor je de volgende keer minder angst ervaart bij de situatie.  

Merk jij dat je de neiging hebt je angsten uit de weg te gaan en wil je hieraan werken? Onze psycholoog kan jou hierbij helpen. Lees hier meer over onze werkwijze of plan een adviesgesprek om de mogelijkheden te bespreken.  

Meer blogs lezen? Ga terug naar het overzicht.

Wil je meer weten? Lees meer over dit onderwerp in onze artikelen

Dialectische gedragstherapie: een krachtige benadering voor emotionele regulatie

(23-5-2024)

Beheers je emoties, verbeter je relaties en bouw een leven dat de moeite waard is met dialectische gedragstherapie. Lees verder

Sociale angst overwinnen: tips en strategieën voor een zelfverzekerd leven

(22-5-2024)

Stap uit de schaduw van sociale angst en omarm je zelfvertrouwen. Lees verder

Vergeet jezelf niet: hoe vind je een balans tussen zelfzorg en zorg voor je kinderen?

(21-5-2024)

Houd je welzijn in balans voor een gelukkiger gezinsleven. Lees verder

Wat is de impact van een miskraam op mentale gezondheid?

(14-5-2024)

Ontdek hoe een miskraam meer is dan een fysieke gebeurtenis en de diepgaande impact ervan op de mentale gezondheid. Lees verder