Wanneer een bepaalde situatie angst of spanning bij je oproept, heb je misschien de neiging dit uit de weg te gaan. Ondanks dat dit een natuurlijke reactie is, zorgt deze vermijding ervoor dat de angst juist alleen maar toeneemt. Lees hier hoe dat zit.  

Een vicieuze cirkel 

Vermijding is iets wat vaak samengaat met angst. Wanneer je bang bent of spanning ervaart in een bepaalde situatie, heb je al snel de neiging om deze situatie te vermijden. Je ervaart dan al spanning en angst voordat deze situatie zich voordoet, waardoor je uiteindelijk de situatie volledig of gedeeltelijk ontvlucht of vermijdt. Op dat moment zorgt dat voor opluchting en neemt de angst af, maar dat is vaak maar voor korte duur. Wanneer je later namelijk dezelfde situatie weer tegenkomt zal de angst alleen maar gegroeid zijn. Bovendien heb je door vermijding ook geen kans om te voelen hoe de situatie echt is en wordt de angst niet tegengesproken. Hierdoor lijkt het alsof de angst terecht is, terwijl dit vaak helemaal niet het geval is.  

Op de korte termijn zorgt vermijding er dus voor dat de angst afneemt of verdwijnt, maar op de langere termijn zal de angst juist groter worden. De impact van de angst zal hierdoor ook toenemen.

Gevolgen van vermijding 

Doordat vermijding ervoor zorgt dat de angst op lange termijn toeneemt, wordt de drempel om de angst in de ogen te kijken steeds groter. Vaak gaan mensen met angst op deze manier steeds meer uit de weg, ook dingen die eerder niet met de primaire angst te maken hoeven te hebben. Hierdoor kan iemand steeds verder beperkt worden in hun dagelijks leven. Zo kan iemand die last heeft van agorafobie, ook wel pleinvrees genoemd, merken dat hij of zij eerst alleen grote evenementen vermijdt, maar langzaam maar zeker steeds minder de deur uitgaat, tot diegene bijna alleen nog maar thuis is. Zo'n neerwaartse spiraal gaat gepaard met toenemende angst en spanning en kan zorgen voor veel dagelijkse beperkingen.  

Hoe kan ik hiermee aan de slag?  

Wanneer jij merkt dat je door angst bepaalde situaties vermijdt, is het verstandig hiervoor hulp in te schakelen. Samen met een psycholoog kun je jouw angsten en de gevolgen daarvan in kaart brengen, om ze  vervolgens onder ogen te komen. Je wordt dan bewust blootgesteld aan de angst en gaat dit juist aan, in plaats van het te vermijden. Natuurlijk hoef je niet gelijk je grootste angst te overwinnen, maar kun je beginnen in kleinere stapjes. Dit aangaan van je angsten noemen we exposure, en is een onderdeel van cognitieve gedragstherapie. kort samengevat; Door je angsten onder ogen komt, ga je waarschijnlijk merken dat hetgeen waar jij bang voor was niet werkelijk gebeurt in die situatie. Dit zorgt ervoor dat je angst stapsgewijs zal afnemen en dit onthoudt jouw brein, waardoor je de volgende keer minder angst ervaart bij de situatie.  

Merk jij dat je de neiging hebt je angsten uit de weg te gaan en wil je hieraan werken? Onze psycholoog kan jou hierbij helpen. Lees hier meer over onze werkwijze of plan een adviesgesprek om de mogelijkheden te bespreken.  

Meer blogs lezen? Ga terug naar het overzicht.

Wil je meer weten? Lees meer over dit onderwerp in onze artikelen

7 tips bij rouw en verlies

(6-5-2024)

Rouw is een complex en vaak langdurig proces. In deze blog lees je een aantal tips die je hier wellicht bij kunnen helpen. Lees verder

Hoe kan lachtherapie ons welzijn beïnvloeden?

(26-4-2024)

Dat lachen gezond is weten de meeste mensen wel, maar wist je dat lachtherapie stress verminderend en emotie regulerend kan werken? Lees er hier meer over. Lees verder

De kracht van aanraking: hoe draagt dit bij aan het algehele welzijn?

(26-4-2024)

Uit recent onderzoek blijkt dat aanrakingen goed zijn voor het algehele welzijn. Zowel de lichamelijke als geestelijke gezondheid wordt verbeterd door een knuff… Lees verder

De taartpunttechniek bij cognitieve gedragstherapie

(25-4-2024)

Snel en onjuist conclusies trekken kan effect hebben op je zelfbeeld. Lees hier meer over hoe de taartpunttechniek je kan helpen! Lees verder