We zijn massaal ongelukkig doordat we zingeving missen. Dus gaan we hard op zoek. Maar leidt dat zoeken ergens toe, of is de kunst meer dat we zingeving in het nu moeten vinden? 

Wat is zingeving? 

Zingeving is een ander woord voor betekenis. Het gaat dus om de betekenis die jij aan je leven wil geven. Denk hierbij aan vragen zoals: waarom doe ik dit? En wat is de zin van het leven? Je gaat op zoek naar de achterliggende betekenis van je daden. Dit kun je bijvoorbeeld doen in je werk, maar ook in het contact met je vrienden en familie. Het kan best zijn dat je hier een groot gedeelte van je betekenis uit haalt.  

Er is niet een antwoord op de vraag: wat is zingeving? Dit is voor iedereen anders. Dit kan zelfs per levensfase verschillen.  

De rol van zingeving 

Vroeger werd de rol van zingeving vooral vervuld door de kerk. God vertelde ons wat ons doel was in het leven. Tegenwoordig halen we onze zingeving uit andere bronnen. Een van deze bronnen is de positieve psychologie. In deze stroming wordt er niet zozeer gefocust op de oorzaken en klachten, maar meer op de sterktes, mogelijkheden en het welbevinden. Hier past het onderwerp van zingeving goed tussen.  

Daarnaast wijst onderzoek uit dat mensen met psychische klachten minder zingeving ervaren. Bepaalde psychiatrische ziektebeelden gaan samen met een lagere ervaring van zingeving. Tegelijkertijd is een groot gedeelte van de mensen met een psychische stoornis opzoek naar zingeving. Toch blijkt dat het onderwerp van zingeving in de behandelkamer nog geen prominente plek heeft.  

Toch is zingeving bij een aantal psychologen, psychiaters en coaches een groot onderwerp. Ze vertellen dat zingeving niet gevonden wordt door het najagen van geluk en het kopen van spullen. Het gaat over het zoeken naar verbinding. Ook tijd die we met onze mobiele telefoon bezig zijn moet verminderen. Het is belangrijk om tijd te maken voor elkaar en samen te zijn met de mensen waar je van houdt.  

Zingeving en werk 

Een van de plekken waar wij als mensen zingeving uit halen, is ons werk. Naast geld, hebben we in ons werk de mogelijkheid om te groeien en om connecties aan te gaan met anderen. Voor meer dan 50% van de Nederlandse werkende mensen is zingeving de grootste drijfveer van het werk. Onderzoek laat zien dat wanneer mensen veel zingeving ervaren in hun werk, ziekteverzuim en verloop van personeel terugloop.  

Er zijn een aantal manieren waarop mensen zingeving in het werk ervaren. Waardering en vertrouwen zijn twee belangrijke drijfveren. Daarnaast is het contact met collega's belangrijk. Denk hierbij aan het helpen van elkaar en het oplossen van conflicten. Ook het behalen van goede prestaties is een belangrijke drijfveer.  

Wanneer je merkt dat je geen zingeving haalt uit je werk of andere delen van je leven, ligt een burn-out op de loer. Je kunt je hierdoor moe, gestrest en lusteloos voelen. Het kan lang duren voordat je daarvan hersteld bent. Bij Psycholoog.nl kunnen we je hierbij helpen. We luisteren naar jouw verhaal en bepalen samen hoe je traject het beste vormgegeven kan worden. Je kunt vrijblijvend contact met ons opnemen. Dit kan door middel van het inplannen van een adviesgesprek of door direct contact op te nemen met ons.  

Meer blogs lezen? Ga terug naar het overzicht.

  

Wil je meer weten? Lees meer over dit onderwerp in onze artikelen

Psycholoog Eline vertelt: waarom zou je vroeg opstaan?

(5-4-2024)

Sommige beroemde en succesvolle mensen zweren erbij: vroeg opstaan. Is dit de formule voor succes en geluk? Lees in deze blog meer over de voordelen van en tips… Lees verder

Psycholoog Eline vertelt: wat is (goede) zelfzorg?

(29-3-2024)

'Goed voor jezelf zorgen' is vaak het advies. Wat is goede zelfzorg dan en waarom is het belangrijk? Lees er meer over in deze blog. Lees verder

Hoe ben je een goede werkgever? Vind het geheim van goed werkgeverschap!

(26-3-2024)

Een goede werkgever is de sleutel tot een gezonde en bloeiende werkomgeving. Lees verder

Werkplezier: waarom is een baan die gelukkig maakt van belang?

(22-3-2024)

Wat kan te lang ongelukkig zijn in je werk met je doen en hoe kun je dit herkennen en aanpakken? Lees verder