Iemand vraagt je om volgende week een koffietje te doen, en je eerste ingeving is dat je hier vast wel tijd voor hebt. En dus antwoord je met; "ja, gezellig!". Maar wanneer de tijd daar is kom je erachter dat je agenda wel heel erg vol zit en je er gewoonweg de energie niet voor hebt. En nu? Lees in deze blog hoe je beleefd een sociale afspraak afzegt zonder schuldgevoel.

Waarom is afzeggen zo lastig?

We willen allemaal goed voor onszelf zorgen. Goed zorgen voor jezelf houdt ook in dat je jouw eigen grenzen moet aangeven. Toch blijft dit lastig. Vooral wanneer het aankomt op sociale situaties. Er wordt dan veel gedacht aan wat de ander zal vinden of denken. Het tevreden houden van anderen gaat vaak ten koste van jezelf. Want uiteindelijk ben je zelf degene die in een overvolle agenda een extra afspraak erbij plant en oververmoeid raakt door alle sociale verplichtingen.

We hebben de neiging om in te vullen wat andermans reactie zal zijn wanneer we afzeggen, terwijl dit niet eens het geval hoeft te zijn. En met die gedachte kan je jezelf behoorlijk kwellen. Dat we bang zijn voor andermans reactie is dan ook de voornaamste reden waarom we afspraken liever niet afzeggen. Uiteindelijk kiest men er eerder voor om anderen te vriend te houden dan grenzen te stellen voor zichzelf. 

Geen smoesjes

"Ik voel me niet zo fit vandaag'' of ''er is iets tussengekomen" zijn veelvoorkomende smoesjes die gebruikt worden om onder een afspraak uit te komen. We gebruiken ze omdat we denken dat de ander dan een minder vervelend gevoel over zal houden. Echter is het zo dat smoesjes vaak worden ontdekt en de ander erachter komt dat je hebt gelogen. Dit resulteert in een pijnlijker gevoel van afwijzing. Uiteindelijk zorgen deze smoesjes juist voor een schuldgevoel bij jezelf. Vermijd daarom het gebruik van smoesjes tijdens het afzeggen van een afspraak, en wees eerlijk over de reden waarom je cancelt. Zowel jijzelf als de ander is hier uiteindelijk bij gebaat. 

Beleefd afzeggen

En hoe kan je dan op een zo stijlvolle manier de afspraak afzeggen? Zorg er ten eerste voor dat je op tijd afzegt. Belangrijk daarnaast is dat je achterhaalt waarom je de afspraak wilt afzeggen. Is dit omdat het op dat moment niet uitkomt in je agenda of omdat je eigenlijk helemaal geen zin hebt in de afspraak? In het eerste geval kan je ervoor kiezen om de afspraak te verplaatsen. In het tweede geval is het van belang om eerlijk tegenover jezelf en de ander te zijn. Je kiest er dan niet voor om een nieuwe afspraak in te plannen, maar geeft aan dat je er geen behoefte aan hebt. Verzet geen afspraken waarvan je weet dat ze de volgende keer ook niet door zullen gaan. Wanneer een afspraak geen toegevoegde waarde voor je heeft, zal deze juist meer energie opeisen dan jou geven.

Heb jij vragen over deze of andere blogs? Neem dan vrijblijvend contact op met ons aanmeldteam. Bel ons op 085 273 3339, of stuur een bericht via Whatsapp naar 06 48516543.  

Meer blogs lezen? Ga terug naar het overzicht   

Wil je meer weten? Lees meer over dit onderwerp in onze artikelen

Hoe ben je een goede werkgever? Vind het geheim van goed werkgeverschap!

(26-3-2024)

Een goede werkgever is de sleutel tot een gezonde en bloeiende werkomgeving. Lees verder

Lenteschoonmaak: zo ruim jij je mentale rommel op

(13-3-2024)

Een lenteschoonmaak is de perfecte gelegenheid om je mentale rommel op te ruimen en je innerlijke balans terug te vinden! Lees verder

Hoe vind je de mentale hulp die jij nodig hebt?

(11-3-2024)

Niet elke hulp is passend bij elke klacht. Lees in deze blog over verschillende soorten hulp! Lees verder

Hoe kan ik mijn werkgeluk vergroten?

(7-3-2024)

Werkgeluk is belangrijk om een fijne en productieve werksfeer te creëren binnen een organisatie. Maar hoe kun je je werkgeluk vergroten? Lees verder