Iemand vraagt je om volgende week een koffietje te doen, en je eerste ingeving is dat je hier vast wel tijd voor hebt. En dus antwoord je met; "ja, gezellig!". Maar wanneer de tijd daar is kom je erachter dat je agenda wel heel erg vol zit en je er gewoonweg de energie niet voor hebt. En nu? Lees in deze blog hoe je beleefd een sociale afspraak afzegt zonder schuldgevoel.

Waarom is afzeggen zo lastig?

We willen allemaal goed voor onszelf zorgen. Goed zorgen voor jezelf houdt ook in dat je jouw eigen grenzen moet aangeven. Toch blijft dit lastig. Vooral wanneer het aankomt op sociale situaties. Er wordt dan veel gedacht aan wat de ander zal vinden of denken. Het tevreden houden van anderen gaat vaak ten koste van jezelf. Want uiteindelijk ben je zelf degene die in een overvolle agenda een extra afspraak erbij plant en oververmoeid raakt door alle sociale verplichtingen.

We hebben de neiging om in te vullen wat andermans reactie zal zijn wanneer we afzeggen, terwijl dit niet eens het geval hoeft te zijn. En met die gedachte kan je jezelf behoorlijk kwellen. Dat we bang zijn voor andermans reactie is dan ook de voornaamste reden waarom we afspraken liever niet afzeggen. Uiteindelijk kiest men er eerder voor om anderen te vriend te houden dan grenzen te stellen voor zichzelf. 

Geen smoesjes

"Ik voel me niet zo fit vandaag'' of ''er is iets tussengekomen" zijn veelvoorkomende smoesjes die gebruikt worden om onder een afspraak uit te komen. We gebruiken ze omdat we denken dat de ander dan een minder vervelend gevoel over zal houden. Echter is het zo dat smoesjes vaak worden ontdekt en de ander erachter komt dat je hebt gelogen. Dit resulteert in een pijnlijker gevoel van afwijzing. Uiteindelijk zorgen deze smoesjes juist voor een schuldgevoel bij jezelf. Vermijd daarom het gebruik van smoesjes tijdens het afzeggen van een afspraak, en wees eerlijk over de reden waarom je cancelt. Zowel jijzelf als de ander is hier uiteindelijk bij gebaat. 

Beleefd afzeggen

En hoe kan je dan op een zo stijlvolle manier de afspraak afzeggen? Zorg er ten eerste voor dat je op tijd afzegt. Belangrijk daarnaast is dat je achterhaalt waarom je de afspraak wilt afzeggen. Is dit omdat het op dat moment niet uitkomt in je agenda of omdat je eigenlijk helemaal geen zin hebt in de afspraak? In het eerste geval kan je ervoor kiezen om de afspraak te verplaatsen. In het tweede geval is het van belang om eerlijk tegenover jezelf en de ander te zijn. Je kiest er dan niet voor om een nieuwe afspraak in te plannen, maar geeft aan dat je er geen behoefte aan hebt. Verzet geen afspraken waarvan je weet dat ze de volgende keer ook niet door zullen gaan. Wanneer een afspraak geen toegevoegde waarde voor je heeft, zal deze juist meer energie opeisen dan jou geven.

Heb jij vragen over deze of andere blogs? Neem dan vrijblijvend contact op met ons aanmeldteam. Bel ons op 085 273 3339, of stuur een bericht via Whatsapp naar 06 48516543.  

Meer blogs lezen? Ga terug naar het overzicht   

Wil je meer weten? Lees meer over dit onderwerp in onze artikelen

Emotionele intelligentie op de werkvloer

(26-7-2024)

Emotionele intelligentie is het vermogen om je eigen emoties en die van anderen te herkennen, te begrijpen en te beheren. Lees verder

Het verschil tussen gezond nadenken en overmatig piekeren

(24-7-2024)

Iedereen zit wel eens met een probleem in zijn hoofd. Maar wanneer is iets gezond nadenken, en wanneer overmatig piekeren? Lees er hier meer over! Lees verder

Effectief leren omgaan met je emoties

(1-7-2024)

De juiste emotie benoemen, erkennen en delen kan soms best lastig zijn. Lees in deze blog meer over hoe je effectief om kan gaan met je emoties. Lees verder

De impact van een afhankelijke persoonlijkheidsstoornis op relaties

(26-6-2024)

Een afhankelijke persoonlijkheidsstoornis kan een negatieve impact hebben op relaties, lees er in deze blog meer over! Lees verder