Wat is een gameverslaving in het kort?

  • Een gameverslaving kenmerkt zich door een onbedwingbare behoefte te gamen.
  • Het gamegedrag beheerst het dagelijkse leven en levert problemen op voor de persoon zelf of de omgeving.
  • Een gameverslaafde wordt prikkelbaar als hij/zij niet kan gamen.
  • Vaak gaat het om MMORPG’s (massively multiplayer online role-playing games). Dit zijn spellen die je speelt in teamverband. World of Warcraft is een voorbeeld van een MMORPG.
  • Ook als je ‘gewone’ offline computerspellen speelt, kun je symptomen van een gameverslaving hebben.
  • Een gameverslaving wordt ook wel internetgamestoornis genoemd. Dit is nog geen officieel erkende stoornis, mogelijk wel in de toekomst wegens het groeiend aantal gameverslaafden.

Wat is een gameverslaving?

Een gameverslaving kenmerkt zich door een onbedwingbare behoefte te gamen. Het gamegedrag beheerst het dagelijkse leven en levert problemen op voor de persoon zelf of de omgeving.

Steeds meer mensen hebben toegang tot internet, en ook steeds meer mensen gamen. Als het gamen je leven gaat beheersen, heb je mogelijk een gameverslaving. In Nederland hebben naar schatting 20.000 problemen hun game gedrag onder controle te houden.

Bij een gameverslaving gaat het vaak om MMORPG’s (massively multiplayer online role-playing games). Dit zijn spellen die je speelt in teamverband. Je teamgenoten verwachten dat je op een bepaald moment speelt. Sommige doelen zijn alleen te halen met elkaar. Dat kan druk meebrengen om meer te spelen. Dit team-element is bij offline computerspellen niet aanwezig.

Internetgamen is op zichzelf niet schadelijk. Misschien speel je elke avond een paar uur World of Warcraft. Dat is niet erg, zolang je maar genoeg tijd over houdt voor school, werk en relaties. Het gaat dus niet om: hoe lang speel je precies? Maar meer om: lijdt je leven er onder? Zodra je leven lijdt onder je game-activiteiten moet je je misschien zorgen maken. Bekijk de volgende twee voorbeelden:

  • Je speelt meestal rond één uur ’s nachts. Dan zijn je teamgenoten uit het spel namelijk online. De volgende dag ben je moe op school. Je ben er niet helemaal bij met je hoofd. Je begrijpt de stof niet zo goed en haalt slechtere cijfers. Dat is zorgwekkend.
  • Het kan ook zijn dat minder vaak afspreekt met je vriend of vriendin (je partner). Je wilt namelijk gewoon naar je werk en daarna nog genoeg tijd hebben om te gamen. Dan blijft er weinig vrije tijd over. Jullie doen minder vaak leuke dingen. Zo kan je gamegedrag bijna ongemerkt je leven gaan beïnvloeden.

Een gameverslaving is nog geen officieel erkende stoornis. De ‘American Psychiatric Association’ vindt dat daar nog onvoldoende bewijs voor is. Er moet eerst meer onderzoek gedaan worden. Dit onderzoek wordt nu vooral in Azië gedaan, waar meer gegamed wordt dan in Europa. Wel zijn er veel overeenkomsten met verslavingen aan alcohol en drugs gevonden. Bijvoorbeeld:

  • Je wilt steeds meer (steeds meer willen gamen of steeds meer alcohol willen).
  • Je krijgt ontwenningsverschijnselen wanneer je stopt (bijvoorbeeld hoofdpijn en misselijkheid bij alcohol; irritatie en angst bij gamen).

Speel je offline-computerspellen? De kenmerken van een gameverslaving kunnen ook van toepassing zijn. Hier is echter nog weinig onderzoek naar gedaan. Ook als je andere online-computerspellen (geen MMORPG’s) speelt kunnen kenmerken van de gameverslaving van toepassing zijn. Denk aan: FarmVille, CandyCrush, etc. Het gaat erom dat je dagelijks leven eronder lijdt.

Risicofactoren

Over de risicofactoren voor het ontwikkelen van een gameverslaving is nog weinig bekend. Wel lijken mannen ongeveer twee keer zo vaak verslaafd te zijn als vrouwen. Het komt het vaakst voor bij jongeren in de leeftijd van 15 tot 19 jaar.

Wat zijn symptomen van een gameverslaving?

Als je vijf van de volgende negen kenmerken herkent, is de kans groot dat je een gameverslaving hebt:

  • Je denkt voortdurend na over succesvolle of mislukte acties uit je spel. Zelfs als je op school of op je werk bent. Het kan ook zijn dat je steeds denkt aan het volgende toernooi.
  • Als internet er uit ligt of je bent op vakantie vertoon je ontwenningsverschijnselen. Je bent snel geïrriteerd als je zo weinig speelt. Het kan ook zijn dat je je angstig begint te voelen in het dagelijks leven.
  • Je gaat steeds meer tijd besteden aan je spel.
  • Stoppen of minderen lukt niet. Je hebt geprobeerd je aan een schema te houden of om helemaal te stoppen.
  • Bezigheden van vroeger worden minder interessant. Je vond het bijvoorbeeld leuk om met vrienden of vriendinnen de stad in te gaan. Nu niet meer.
  • Je weet dat je problemen hebt. Toch speel je door. Je bent bijvoorbeeld vaak boos of angstig. Misschien heb je moeilijkheden met school, je vader of je baas. Toch stop je niet met gamen.
  • Als andere mensen vragen hoeveel je gamet, ben je niet helemaal eerlijk. Je probeert te doen alsof het allemaal wel meevalt.
  • Je gaat het liefst gamen als je het even niet weet. Als je een negatieve stemming hebt (verontwaardigd, schuldig, onzeker) is je oplossing: eerst even gamen.
  • Een belangrijk aspect van je leven is in gevaar (geweest). Je bent bijvoorbeeld blijven zitten, je relatie is uit of je bent ontslagen.

Hoe wordt een gameverslaving behandeld?

Als je eigenlijk wel zou willen stoppen, kun je contact opnemen met een psycholoog. Veel behandelaars zetten cognitieve gedragstherapie in. Met een psycholoog bespreek je dan jouw gamegedrag. Ook bespreek je jouw denken en doen in de rest van je dagelijks leven. Hieronder vindt je wat tips om zelf te doen:

  • Schrijf op hoe het gamen jouw leven beïnvloedt. Beantwoord bijvoorbeeld de volgende vragen:
  • Wat doe je minder dan vroeger?
  • Wat gaat er minder goed?
  • Wat levert het gamen je op?
  • Als je wil stoppen: Maak een schema. Schrijf op wanneer je hoeveel gaat spelen (en houd je er aan)
  • Als je wil stoppen: maak een afspraak met een vriend of familielid op game-vrije dagen. Zo kom je minder in de verleiding.

Let op: behandeling van deze specifieke problematiek is niet mogelijk bij Psycholoog.nl. We adviseren je om hiervoor contact op te nemen met jouw huisarts.

Wil je meer weten? Lees meer over deze klacht in onze artikelen

Psycholoog Eline vertelt: waarom zou je vroeg opstaan?

(5-4-2024)

Sommige beroemde en succesvolle mensen zweren erbij: vroeg opstaan. Is dit de formule voor succes en geluk? Lees in deze blog meer over de voordelen van en tips… Lees verder

Psycholoog Eline vertelt: wat is (goede) zelfzorg?

(29-3-2024)

'Goed voor jezelf zorgen' is vaak het advies. Wat is goede zelfzorg dan en waarom is het belangrijk? Lees er meer over in deze blog. Lees verder

Psycholoog Eline vertelt: wat is ACT?

(21-3-2024)

Wat is Acceptance and Commitment Therapy (ACT) en waar kan het bij helpen? Lees er meer over in deze blog. Lees verder

Psycholoog Eline vertelt: wat onderzoek onthult over geluk

(15-3-2024)

Wat zegt de wetenschap over (het nastreven van) geluk? Lees er meer over in deze blog. Lees verder