Emotionele verwaarlozing in de kindertijd treedt op wanneer een of beide ouders consequent de emotionele behoeften van hun kind negeren. Voor een optimale fysiologische en psychologische ontwikkeling hebben kinderen de emotionele steun van hun ouders nodig. 

Hoe ontstaat emotionele verwaarlozing?  

Kinderen moeten het gevoel hebben dat hun gedachten en emoties ertoe doen. Ouders die inspelen op de emotionele behoeften van hun kinderen, voeden veilig gehechte kinderen op. Deze kinderen groeien op met een hoger zelfbeeld en een stabielere identiteit. Vooral kinderen hebben de zorg en steun van hun moeder nodig. 

In tegenstelling tot misbruik, dat vaak opzettelijk is, kan verwaarlozing onbedoeld zijn. Bepaalde levensomstandigheden zoals echtscheiding en ongelukken kunnen ervoor zorgen dat kinderen onbedoeld emotioneel worden verwaarloosd. 

Wanneer ouders de emoties van kinderen als onbelangrijk, niet geldig, buitensporig of van minder belang behandelen, verwaarlozen ze het kind emotioneel.  Enkele zinnen die je misschien bekend voorkomen als je het slachtoffer was van emotionele verwaarlozing in je kindertijd, zijn: 

  • "Zo voel je je niet echt." 
  • "Het was niet zo erg." 
  • "Het is niet de moeite waard om boos over te worden." 
  • "Hou op met zo dramatisch te doen." 

Als je ouders je emoties niet opmerken, waarderen of erop reageren, of als ze je emoties in twijfel trekken wanneer je ze uit, sturen ze je onbedoeld een bericht dat je gevoelens er niet toe doen of dat er iets mis is met hoe je je voelt . Om ermee om te gaan, heb je geleerd je gevoelens te begraven of een 'onacceptabele' emotie zoals woede om te zetten in een 'acceptabele' emotie zoals angst . 

De effecten van emotionele verwaarlozing op latere leeftijd 

Emotionele verwaarlozing bij kinderen kan langdurige psychologische effecten hebben die tot in de volwassenheid aanhouden. Emotioneel verwaarloosde kinderen groeien op tot volwassenen die: 

  • Problemen hebben met het omgaan met stress 
  • Geloven dat hun gevoelens er niet toe doen 
  • Een negatief beeld hebben van mensen en de wereld 
  • Verwachten dat relaties niet werken 

Herstellen van emotionele verwaarlozing 

Als deze symptomen je bekend voorkomen en je denkt dat je het slachtoffer bent van emotionele verwaarlozing in je kindertijd, zijn er dingen die je kunt doen om te genezen. 

  1. Leer je emoties te herkennen.

Als je ouders je emoties behandelden alsof ze niet geldig of essentieel waren, zou je als volwassene moeite kunnen hebben om te bepalen wat je voelt of te weten hoe je je moet gedragen als er moeilijke emoties opkomen. Zonder gevoel is besluitvorming bijna onmogelijk. Hoe we ons voelen drijft onze keuzes. Wat we doen, waar we heen gaan, met wie we tijd doorbrengen en zelfs wat we eten, zijn beslissingen die door emoties worden genomen. Ze vertellen ons hoe we ons voelen over onze wereld, anderen en onszelf.  

  1. Identificeer je behoeften en vraag anderen om hieraan te voldoen.

Je verdient het dat er aan jouw behoeften wordt voldaan, net als ieder ander. Begin klein door dingen te vragen die gemakkelijk te bereiken moeten zijn. Vraag bijvoorbeeld om een ​​knuffel van je beste vriend of partner als je verdrietig bent, of om een ​​paar momenten van stilte als je thuiskomt van je werk na een zware dag. 

  1. Zoek een therapeut.

Een therapeut kan je jeugd niet ongedaan maken of fouten uitwissen die je ouders hebben gemaakt, maar ze kunnen je wel de emotionele handvaten geven die je ouders niet hadden. 

Heb je hier vragen over emotionele verwaarlozing of wil je hierover met een psycholoog praten? Het team van Psycholoog.nl helpt je graag verder! Neem contact op met ons aanmeldteam of plan een vrijblijvend adviesgesprek in.  

Meer blogs lezen? Ga terug naar het overzicht   

Wil je meer weten? Lees meer over dit onderwerp in onze artikelen

Psychische comorbiditeit: wat is het?

(24-4-2024)

Veel stoornissen kunnen op elkaar lijken, tegelijk voorkomen of hebben overlap van symptomen. Lees hier wat comorbiditeit betekent voor de diagnose en behandeli… Lees verder

Meerdimensionaal evalueren om negatieve opvattingen te nuanceren

(19-4-2024)

Hoewel het wel zo lijkt, zijn de opvattingen die we hebben over onszelf niet altijd juist. Lees hier hoe je meer nuance kunt aanbrengen in de negatieve opvattin… Lees verder

Wensdenken: zijn angstige en onzekere mensen optimistischer?

(19-4-2024)

Onzekere en angstige mensen zijn vaak optimistischer door het zogenaamde wensdenken. wat is het? En wat betekent het? Lees verder

Wat is de kracht van nieuwsgierigheid?

(18-4-2024)

Lees hier meer over de zoektocht naar het onbekende. Lees verder