Het hebben van structuur is een van de belangrijkste dingen in ons dagelijks leven. Het zorgt ervoor dat we de ruimte hebben om te reageren op onverwachte dingen. Het brengt ons ook overzicht en duidelijkheid. Wanneer je last hebt van bijvoorbeeld ADHD of depressieve klachten, kan structuur helpend zijn. Lees in deze blog welke manieren er zijn om structuur aan te brengen in jouw dag! 

Wat is het belang van structuur?  

Het hebben van structuur in je dag is belangrijk voor je mentale welbevinden. Doordat grote delen van je dag al bepaald zijn, heb je meer ruimte energie om na te denken over andere zaken. Daarnaast biedt structuur duidelijkheid en overzicht in de dag. Verder biedt structuur ook veiligheid, waardoor je makkelijker kan inspelen op onverwachte dingen in de omgeving. 

Manieren om structuur in je dag aan te brengen 

Gezonde slaaphygiëne: door uitgerust de dag te beginnen ben je de rest van de dag actiever en alerter. Dit doe je door niet te kort, maar ook niet te lang te slapen. Zorg dat je rond 8 uur per nacht slaapt. Daarnaast is het belangrijk om een vast patroon aan te houden waarop je gaat slapen, en ook weer wakker wordt.  

Een gezond dieet: voeding heeft een groot effect op onze mentale gesteldheid. Door een dieet met veel suiker en verzadigde vetten heeft een negatief effect op je fysieke en mentale gezondheid. Een gevarieerd dieet met groente, fruit en proteïne hebben een positief effect op mentale gezondheid. Uit een onderzoek van de universiteit van Maastricht blijkt dat een gezond voedingspatroon samengaat met een afname in depressieve klachten. Door een gezond dieet heb je tevens meer energie om je structuur aan te houden.  

Een duidelijke start van de dag: een vast ochtendritueel kan helpen om meer structuur in te bouwen in de dag. Dit kun je bijvoorbeeld doen door op een vaste tijd op te staan of om te gaan sporten als je wakker bent geworden. Als dit een te grote stap is, kun je ook kleine rituelen in je ochtend aanbrengen. Denk hierbij aan jezelf aankleden, een glas water drinken, een paar bladzijdes uit een boek lezen of ademhalingsoefeningen doen.  

Probeer dagelijks sociaal contact te plannen: het hebben van sociaal contact kan helpen om meer structuur in je dag te brengen. Wanneer je deze plannen van tevoren maakt, zal je ze sneller uitvoeren. Daarnaast is sociaal contact met bijvoorbeeld vrienden of familie goed voor je mentale gezondheid.  

Hoe kan structuur jouw mentale gezondheid verbeteren? 

Zoals al eerder is besproken, is structuur bevorderlijk voor je mentale gezondheid. Wanneer je bijvoorbeeld lijdt aan depressieve klachten, kan het lastig zijn om de structuur in je dag te bewaren. Het kan daarom helpen zijn om goed te slapen, gezond te eten en wekelijks of zelfs dagelijks sociaal contact te hebben. Hierdoor kunnen depressieve klachten verminderen.  

Ook wanneer je ADHD hebt, is het belangrijk om structuur te hebben in je dag. Voor mensen met ADHD kan het lastig zijn om zichzelf te reguleren, tijd in te schatten, en focus te houden. Structuur kan ervoor zorgen dat je de doelen die je voor jezelf hebt gezet behaald en je geen belangrijke dingen vergeet.  

Merk jij dat je moeite hebt met het hebben van structuur? Of heb je last van depressieve klachten? Dan kan het helpend zijn om met hier met iemand over te praten. Bij psycholoog.nl staan we voor je klaar. Lees hier hoe Psycholoog.nl werkt of plan een gratis adviesgesprek in. Je kunt ook direct contact opnemen met ons aanmeldteam.  

Meer blogs lezen? Ga dan terug naar het overzicht.

Wil je meer weten? Lees meer over dit onderwerp in onze artikelen

Psychische comorbiditeit: wat is het?

(24-4-2024)

Veel stoornissen kunnen op elkaar lijken, tegelijk voorkomen of hebben overlap van symptomen. Lees hier wat comorbiditeit betekent voor de diagnose en behandeli… Lees verder

Wat is ReAttach?

(16-4-2024)

Lees in deze blog meer over de ReAttach methode en hoe het kan helpen bij mentale klachten. Lees verder

Psycholoog Eline vertelt: waarom zou je vroeg opstaan?

(5-4-2024)

Sommige beroemde en succesvolle mensen zweren erbij: vroeg opstaan. Is dit de formule voor succes en geluk? Lees in deze blog meer over de voordelen van en tips… Lees verder

Psycholoog Eline vertelt: wat is ACT?

(21-3-2024)

Wat is Acceptance and Commitment Therapy (ACT) en waar kan het bij helpen? Lees er meer over in deze blog. Lees verder