Hypnotherapie is een vorm van hypnose, ofwel een diepe staat van focus en concentratie, die wordt uitgevoerd onder begeleiding van een ervaren psycholoog of therapeut. In deze staat kunnen cliƫnten hun aandacht volledig inwaards keren, dat hen kan helpen om veranderingen toe te passen in hun leven. Deze staat kun je het meest vergelijken met jezelf compleet verliezen in een boek, film of zelfs in je eigen gedachten.

Wanneer kan hypnotherapie worden toegepast?

Hypnotherapie, ofwel hypnose therapie, is geen op zichzelf staande vorm van therapie, en wordt altijd gebruikt in combinatie met andere vormen van therapie of medische behandeling. Hypnotherapie wordt vooral gebruikt in het afleren van ongewenste gewoontes, zoals roken, overeten of andere ongewenste gedragingen. Daarnaast is het ook effectief gebleken bij het verlichten van angst, verbeteren van slaap en zelfs bij sommige spijsverteringsproblemen. Wel is het belangrijk om te onthouden dat hypnotherapie niet geschikt is voor de behandeling van ernstigere psychische stoornissen, zoals psychoses of heftige depressies.

Hoe werkt hypnotherapie?

Hoewel er verschillende technieken zijn wordt hypnotherapie vrijwel altijd toegepast in een rustige, kalmerende setting. De therapeut zal je vervolgens begeleiden totdat je je in een relaxte, gefocuste staat bevindt. Daarna zal de therapeut je helpen om na te denken over situaties die je hebt meegemaakt en positieve manieren te bedenken om je gedrag te veranderen.

De achterliggende gedachte van hypnotherapie is dat het je helpt om positieve suggesties beter te implementeren, omdat het onbewuste deel van je brein hier meer open voor staat.

Voor wie is hypnotherapie geschikt?

Hypnotherapie is een vorm van therapie waar veel over gediscussieerd wordt. Niet iedereen staat hiervoor open. Zoals bij alle vormen van therapie kan de effectiviteit van hypnotherapie verschillen per persoon. Sommige mensen zijn nu eenmaal makkelijker onder hypnose te brengen dan anderen.

Wil je meer weten? Lees meer over dit onderwerp in onze artikelen

Blog Je eigenwaarde laten afhangen van anderen

Je eigenwaarde laten afhangen van anderen

Eigenwaarde hangt samen met hoe we ons over onszelf voelen, maar wat als je dit volledig laat afhangen van de mening van een ander? Lees verder

Blog De Feestdagen en Hechtingsproblematiek

De Feestdagen en Hechtingsproblematiek

De Feestdagen zijn niet voor iedereen vanzelfsprekend zo feestelijk. Lees verder

Blog Psycholoog Eline vertelt: wat is cognitieve gedragstherapie?

Psycholoog Eline vertelt: wat is cognitieve gedragstherapie?

In de blogserie over cognitieve gedragstherapie leer je alles over dit onderwerp. Lees in deze eerste blog wat het is en bij welke klachten het kan worden ingez… Lees verder

Blog Het verschil tussen een angstaanval en paniekaanval

Het verschil tussen een angstaanval en paniekaanval

Angst- en paniekaanvallen lijken hetzelfde, maar zijn toch verschillend. Lees er hier meer over! Lees verder