Hypnotherapie is een vorm van hypnose, ofwel een diepe staat van focus en concentratie, die wordt uitgevoerd onder begeleiding van een ervaren psycholoog of therapeut. In deze staat kunnen cliƫnten hun aandacht volledig inwaards keren, dat hen kan helpen om veranderingen toe te passen in hun leven. Deze staat kun je het meest vergelijken met jezelf compleet verliezen in een boek, film of zelfs in je eigen gedachten.
Wanneer kan hypnotherapie worden toegepast?
Hypnotherapie, ofwel hypnose therapie, is geen op zichzelf staande vorm van therapie, en wordt altijd gebruikt in combinatie met andere vormen van therapie of medische behandeling. Hypnotherapie wordt vooral gebruikt in het afleren van ongewenste gewoontes, zoals roken, overeten of andere ongewenste gedragingen. Daarnaast is het ook effectief gebleken bij het verlichten van angst, verbeteren van slaap en zelfs bij sommige spijsverteringsproblemen. Wel is het belangrijk om te onthouden dat hypnotherapie niet geschikt is voor de behandeling van ernstigere psychische stoornissen, zoals psychoses of heftige depressies.
Hoe werkt hypnotherapie?
Hoewel er verschillende technieken zijn wordt hypnotherapie vrijwel altijd toegepast in een rustige, kalmerende setting. De therapeut zal je vervolgens begeleiden totdat je je in een relaxte, gefocuste staat bevindt. Daarna zal de therapeut je helpen om na te denken over situaties die je hebt meegemaakt en positieve manieren te bedenken om je gedrag te veranderen.
De achterliggende gedachte van hypnotherapie is dat het je helpt om positieve suggesties beter te implementeren, omdat het onbewuste deel van je brein hier meer open voor staat.
Voor wie is hypnotherapie geschikt?
Hypnotherapie is een vorm van therapie waar veel over gediscussieerd wordt. Niet iedereen staat hiervoor open. Zoals bij alle vormen van therapie kan de effectiviteit van hypnotherapie verschillen per persoon. Sommige mensen zijn nu eenmaal makkelijker onder hypnose te brengen dan anderen.