Lichttherapie wordt vaak ingezet wanneer iemand last heeft van bijvoorbeeld een winterdepressie. Ook voor verschillende huidaandoeningen blijkt lichttherapie soms effectief. Maar waarom werkt lichttherapie en hoe kunnen wij jou helpen bij eventuele depressieve klachten?  

Wat is lichttherapie?  

Lichttherapie wordt ingezet als behandeling voor een aantal verschillende klachten. Het wordt gebruikt als behandeling bij depressie en winterdepressie. Verder wordt lichttherapie gebruikt als behandeling voor verschillende huidaandoeningen. Voorbeelden hiervan zijn psoriasis, eczeem, acne en vitiligo.  

Tijdens deze behandeling wordt er een wit of blauw licht van ongeveer 10.000 lux gebruikt. Er wordt geen gebruik gemaakt van ultraviolette straling, het is dus niet schadelijk voor de huid. Je wordt tijdens de behandeling voor een bepaalde tijd blootgesteld aan fel licht.  

Lichttherapie en somberheid 

In de winter en de herfst is er minder daglicht en dit daglicht is ook zwakker. Dit kan leiden tot een seizoensgebonden depressie, ook wel winterdepressie. Wanneer iemand een winterdepressie heeft, maakt het lichaam meer melatonine aan dan nodig. Melatonine is het stofje in de hersenen dat ervoor zorgt dat je moe wordt. Doordat je lichaam gedurende de dag melatonine blijft aanmaken, blijf je overdag slaperig en kan je je ook somber voelen.  

Voor winterdepressie wordt lichttherapie vaak ingezet als behandeling. Door lichttherapie wordt de aanmaak van melatonine in de hersenen gestopt. Hierdoor ben je overdag minder slaperig en minder somber. Dit kan een positief effect hebben op het functioneren. 

Waarom werkt lichttherapie?  

Tijdens lichttherapie wordt de aanmaak van melatonine in de hersenen gestopt. In de zomermaanden gaat dit vanzelf door zonlicht. Dit licht komt binnen via je ogen. Dit is voor je hersenen een signaal om de aanmaak van melatonine te stoppen. In de wintermaanden gebeurt dit minder. Dit kan leiden tot depressieve klachten bij personen die hier gevoelig voor zijn.  

Hoe kan Psycholoog.nl jou helpen?  

Wanneer je last hebt van deze depressieve gevoelens in de wintermaanden, maar ook van depressieve gevoelens gedurende het hele jaar, kunnen wij jou wellicht hulp bieden. Een behandeling die bij depressieve klachten wordt gegeven is bijvoorbeeld Cognitieve gedragstherapie (CGT). Bij deze behandeling wordt geprobeerd negatieve gedachten en gevoelens om te zetten in positieve gedachten en gevoelens.  

Lichttherapie wordt voor huidaandoeningen vaak gegeven in een medische setting. Een lamp voor lichttherapie is tevens online te koop. Er zijn ook enkele psychologen praktijken die lichttherapie aanbieden.

Heb je hier vragen over of wil je hierover met een psycholoog praten? Het team van Psycholoog.nl helpt je graag verder! Neem vrijblijvend contact op met ons aanmeldteam of plan een gratis adviesgesprek in.  

Meer blogs lezen? Ga terug naar het overzicht. 

Wil je meer weten? Lees meer over dit onderwerp in onze artikelen

De taartpunttechniek bij cognitieve gedragstherapie

(25-4-2024)

Snel en onjuist conclusies trekken kan effect hebben op je zelfbeeld. Lees hier meer over hoe de taartpunttechniek je kan helpen! Lees verder

Therapeutische techniek: wat is cumulatieve kansberekening?

(25-4-2024)

mensen zijn niet goed in kansen inschatten en overschatten van een situatie. Lees hier hoe cumulatieve kansberekening kan helpen bij deze gedachtepatronen. Lees verder

Psychische comorbiditeit: wat is het?

(24-4-2024)

Veel stoornissen kunnen op elkaar lijken, tegelijk voorkomen of hebben overlap van symptomen. Lees hier wat comorbiditeit betekent voor de diagnose en behandeli… Lees verder

Meerdimensionaal evalueren om negatieve opvattingen te nuanceren

(19-4-2024)

Hoewel het wel zo lijkt, zijn de opvattingen die we hebben over onszelf niet altijd juist. Lees hier hoe je meer nuance kunt aanbrengen in de negatieve opvattin… Lees verder