Is het liefde of slechts een hechtingsband? Iedereen heeft wel iemand in zijn of haar omgeving die van de ene relatie naar de andere springt. Iemand die keer op keer intens verliefd lijkt te worden. Dan kun je je soms afvragen: kan iemand echt zo snel verliefd worden? Als je na een relatiebreuk aan een vriend(in) vraagt: 'was je erg verliefd?', krijg je ook best vaak het volgende antwoord terug: 'dat dacht ik wel, maar nu weet ik het eigenlijk niet zo zeker'. Het zou kunnen dat het geen liefde is geweest, maar een gevoel van gehecht zijn aan iemand. Het kan soms best lastig zijn om deze twee van elkaar te onderscheiden. 

Hoe wordt liefde beschreven?  

Liefde wordt beschreven als een diepe affectie voor iemand. Je voelt je heel gelukkig in de aanwezigheid van je geliefde en je hebt een diepe toewijding aan die persoon. Liefde is een complexe band tussen twee personen en omvat een dieper niveau van vertrouwen, warmte en kwetsbaarheid.  

Hoe wordt hechting beschreven?  

Een hechtingsband wordt door het volgende gekenmerkt: veiligheid, nabijheid en vertrouwen. Zonder een hechtingsband zou er nooit liefde kunnen ontstaan, maar twee mensen kunnen wel een hechtingsband hebben en geen diepe liefde voor elkaar voelen. Sommige mensen hechten zich sneller aan mensen, dan andere mensen. Bij grote levensveranderingen (zoals het verhuizen naar nieuwe plek of nieuwe baan) kunnen mensen een grotere drang hebben om zich te hechten. Mensen die zich snel alleen kunnen voelen, hebben vaak ook een grotere drang om te hechten.  

Wat is het verschil tussen liefde of alleen hechting? 

  • Liefde is onbaatzuchtig, terwijl hechting vaak zelfzuchtig kan zijn. Dit klinkt misschien een beetje heftig, maar het volgende kan dit verduidelijken. Liefde uit zich in zorg en inspanningen om de ander geliefd te laten voelen, terwijl hechting meer gericht is op het vervullen van eigen behoeften en wat de ander jou kan bieden. Je houdt je bezig op welke manieren de andere persoon jou geliefd kan laten voelen.  
  • Hechtingsband ontwikkelt zich snel, terwijl liefde over een langere tijd ontwikkeld. 
  • Liefde heeft meestal een langere levensduur dan een hechtingsband. Na een breuk kost het meer tijd om een echte liefde te verwerken dan een hechtingsband. 
  • Bij liefde ben je bij iemand, omdat je juist die persoon de allerleukste persoon ooit vindt. Bij een hechtingsband kan je in een relatie zit puur om de gezelschap en veiligheid die de persoon biedt. De band ontstaat vaak uit nabijheid, toegankelijkheid en gemak. Je kunt jezelf de volgende vraag stellen: ben ik bij iemand omdat ik liefde voel voor die persoon en die persoon echt leuk vindt, of ben ik gewend aan het gezelschap of wordt de relatie gedreven door oppervlakkige redenen, zoals obsessie, lust of angst om alleen te zijn.  
  • Hechting kan eenzijdig zijn, terwijl liefde meestal tussen twee personen bestaat.  
  • Liefde is vaak meer exclusief. Een liefdesband kost vaak veel aandacht. Hierbij is er weinig ruimte om in dezelfde mate liefde voor iemand anders te voelen.  

Meer blogs lezen? Ga terug naar het overzicht 

Bronnen:  

Martin, L. (2021). Is it love or an attachment? Here’s the difference. Elite Daily. https://www.elitedaily.com/dating/is-it-love-or-attachment-difference 

Sosnoski, K., PhD. (2022, 5 februari). Differences between love and attachment. Psych Central. https://psychcentral.com/health/attachment-vs-love#attachment 

Sbeg, J. (2023)  Is it love, or are you just attached? - The Psychology of Your 20s | iHeart. iHeart. https://www.iheart.com/podcast/1119-the-psychology-of-your-20-106793541/episode/116-is-it-love-or-are-121060594/