Schematherapie is een vorm van therapie die vooral vaak wordt ingezet bij de behandeling van persoonlijkheidsstoornissen. Echter is deze vorm van therapie in recent onderzoek ook effectief gebleken bij de behandeling van bijvoorbeeld depressies en angststoornissen. Hierdoor wordt schematherapie steeds meer ingezet, maar wat houdt het precies in?

Wat is schematherapie?

Schematherapie is een combinatie van elementen uit de cognitieve gedragstherapie (CGT), theorieën van hechtingsstijlen en andere therapieën. Het belangrijkste idee achter schematherapie is dat iedereen vanaf hun geboorte bepaalde (emotionele) behoeften heeft. Bij emotionele behoeften kun je denken aan bijvoorbeeld geborgenheid, affectie, aandacht, zorg of serieus genomen worden. Wanneer hier je hier door je ouders of opvoeders niet voldoende in wordt voorzien, kun je negatieve patronen ontwikkelen over jezelf of je omgeving. Als jouw ouders bijvoorbeeld weinig affectie toonden naar jou toe als kind, is de kans aanwezig dat jij het zelf ook moeilijk vindt om affectie te geven of te ontvangen. De groepen gedachtes die hiermee gepaard gaan noemen we schema’s.

Hoe verander ik een schema?

Een niet-helpend schema kan bijvoorbeeld zijn dat je denkt dat je afgewezen zult worden als je affectie toont, of dat je het niet verdient om affectie te krijgen. Hierdoor zul je bepaalde verdedigingsstrategieën ontwikkelen. Je kunt bijvoorbeeld bindingsangst of verlatingsangst ontwikkelen.

Om een schema te veranderen wordt schematherapie ingezet. Het veranderen van een schema gaat vaak gepaard met moeilijkheden en zal in sommige gevallen lang duren. Bij schematherapie ligt er een grote nadruk op de rol van de therapeut. Deze zal gedeeltelijk de rol van je ouders overnemen, waarbij aan jouw emotionele behoeften voldaan zal worden.

Meer weten over schematherapie of ben jij op zoek naar een psycholoog of coach? Neem dan contact op met ons aanmeldteam of plan een gratis adviesgesprek in! 

Meer blogs lezen? Ga terug naar het overzicht. 

Wil je meer weten? Lees meer over dit onderwerp in onze artikelen

Hoe vind je de mentale hulp die jij nodig hebt?

(11-3-2024)

Niet elke hulp is passend bij elke klacht. Lees in deze blog over verschillende soorten hulp! Lees verder

DISC model: ontdek jouw persoonlijkheidstype

(27-2-2024)

Rood, geel, groen of blauw, welk type ben jij? Lees verder

Copingstrategieën uit je kindertijd

(22-2-2024)

Hoe we met een stressvolle situatie omgaan, noemen we een copingstrategie. Deze ontwikkelen we vaak al in onze kindertijd, en hebben op latere leeftijd nog stee… Lees verder

Persoonlijkheidsmodel: The Big Five

(13-2-2024)

Wat voor type ben jij? Lees verder