Separatieangst is een veelvoorkomende angststoornis die zowel bij kinderen als bij volwassenen kan voorkomen. Het kan een uitdagende en emotionele ervaring zijn voor degenen die eraan lijden, evenals hun geliefden en familieleden. 

Wat is separatieangst? 

Separatieangst is een psychische aandoening die wordt gekenmerkt door een overmatige angst of bezorgdheid over het gescheiden worden van een belangrijke persoon of plaats. Het kan zich voordoen bij kinderen, die bijvoorbeeld angst hebben om gescheiden te worden van hun ouders of verzorgers, en bij volwassenen die zich angstig voelen wanneer ze gescheiden worden van hun partner, vrienden of zelfs hun huis. 

Symptomen van separatieangst 

De symptomen van separatieangst kunnen variëren van persoon tot persoon, maar enkele veel voorkomende symptomen zijn: 

  • Overmatige bezorgdheid of angst over het gescheiden worden van een belangrijke persoon of plaats 
  • Angst om alleen te zijn 
  • Nachtmerries of moeite hebben met slapen zonder de aanwezigheid van de belangrijke persoon of plaats 
  • Lichamelijke symptomen zoals hoofdpijn, maagpijn of misselijkheid 
  • Vermijdingsgedrag, zoals weigeren om naar school of werk te gaan, of het vermijden van activiteiten die het gescheiden worden van de belangrijke persoon of plaats met zich meebrengen. 

Behandeling van separatieangst

Er zijn verschillende behandelingen beschikbaar voor separatieangst, afhankelijk van de ernst van de symptomen. Enkele veelvoorkomende behandelingen zijn: 

  • Psychotherapie, zoals cognitieve gedragstherapie (CGT), kan helpen bij het identificeren en veranderen van negatieve gedachten en gedragspatronen die bijdragen aan de angstgevoelens. 
  • Medicatie, zoals antidepressiva, kunnen worden voorgeschreven om de symptomen van angst te verminderen. 
  • Oefeningen die gericht zijn op ontspanning en ademhaling, zoals meditatie of yoga, kunnen helpen bij het beheersen van de angstgevoelens. 

Tips voor het omgaan met separatieangst 

Als jij, of iemand die je kent, lijdt aan separatieangst, zijn er enkele stappen die je kunt nemen om ermee om te gaan: 

  • Creëer een routine die stabiliteit en veiligheid biedt, vooral als het gaat om kinderen die lijden aan separatieangst. 
  • Oefen het gescheiden zijn van de belangrijke persoon of plaats in kleine stappen en bouw het langzaam op. 
  • Vermijd het bevestigen van de angstgevoelens door bijvoorbeeld het vermijden van activiteiten die angst veroorzaken. Moedig in plaats daarvan positieve ervaringen en stappen vooruit aan. 
  • Zoek ondersteuning van vrienden, familieleden, en professionals om te helpen bij het omgaan met de angst en het ontwikkelen van een plan voor behandeling en beheersing 

 

Heb je vragen over separatieangst bij jouw kind of jouw partner? Of heb jij zelf last van separatieangst en wil je hier graag van af? Neem dan contact op met ons aanmeldteam of plan een gratis adviesgesprek in op onze website. Wij denken graag met je mee. 

Meer blogs lezen? Ga terug naar het overzicht

Wil je meer weten? Lees meer over dit onderwerp in onze artikelen

Psychische comorbiditeit: wat is het?

(24-4-2024)

Veel stoornissen kunnen op elkaar lijken, tegelijk voorkomen of hebben overlap van symptomen. Lees hier wat comorbiditeit betekent voor de diagnose en behandeli… Lees verder

Meerdimensionaal evalueren om negatieve opvattingen te nuanceren

(19-4-2024)

Hoewel het wel zo lijkt, zijn de opvattingen die we hebben over onszelf niet altijd juist. Lees hier hoe je meer nuance kunt aanbrengen in de negatieve opvattin… Lees verder

Wensdenken: zijn angstige en onzekere mensen optimistischer?

(19-4-2024)

Onzekere en angstige mensen zijn vaak optimistischer door het zogenaamde wensdenken. wat is het? En wat betekent het? Lees verder

Wat is de kracht van nieuwsgierigheid?

(18-4-2024)

Lees hier meer over de zoektocht naar het onbekende. Lees verder