Social Media Dag: een dag om de wereldwijde invloed van social media te vieren. Máár, we zijn ons inmiddels ook goed bewust van de donkere kant van social media. Dat zit met name in een te intensief gebruik hiervan. Zodra we een melding of berichtje krijgen grijpen we vaak meteen naar onze telefoons. Het is ontzettend verslavend: we willen namelijk de hele dag door van alles op de hoogte blijven. Het is dan ook best lastig om ons social media gebruik te verminderen. Hoe doen we dat dan toch? Wij hebben voor jou een aantal tips op een rijtje gezet! 

10 tips voor het verminderen van social mediagebruik 

  1. Zet alle social mediakanalen waarvan je meldingen krijgt op stil. Dit is minder afleidend als je ergens mee bezig bent, zoals werk, of als je in gesprek bent met anderen.
  2. Spreek tijden af met jezelf wanneer je je social media mag checken. Op deze manier zorg je ervoor dat je niet de hele dag hiermee bezig bent. Zo zijn er ook apps die je hiermee kunnen helpen, je kunt bijvoorbeeld een tijdsslot op apps zetten.  
  3. Leg je telefoon eens weg. De meesten mensen dragen de hele dag door hun telefoon met zich mee. Je kunt bijvoorbeeld je telefoon in een andere kamer neerleggen. Je zal dan minder snel geneigd zijn om je telefoon te checken. 
  4. Probeer je meer bewust te worden van de tijd die je op social media spendeert. Stel doelen met jezelf om niet over een bepaalde tijd per dag te komen. Op de meeste telefoons kun je heel goed een overzicht vinden van hoelang je per dag op bepaalde apps zit.  
  5. Ga op zoek naar een vervangende bezigheid die je kunt doen in plaats van op social media zitten. Zoek bijvoorbeeld een nieuwe hobby, of pak een oude hobby weer op. 
  6. Gooi de social media apps, zoals Instagram of Facebook, van je telefoon en log bijvoorbeeld alleen nog maar in via het internet. Dit maakt de stap om even snel je kanalen te checken groter waardoor je eerder je telefoon weer weg zult leggen. 
  7. Spreek fysiek af met vrienden en bekenden in plaats van online met ze in contact te zijn. 
  8. Zet je beeldscherm op zwart-wit. Dit zorgt dat de inhoud op social media er minder aantrekkelijk uit gaat zien.  
  9. Ga eens je social mediakanalen bij langs en probeer bij jezelf na te gaan of je echt veel plezier haalt uit alle kanalen die je hebt. Gebruik je een kanaal weinig of krijg je veel overbodige informatie te zien verwijder dit kanaal dan.  
  10. Probeer bij jezelf na te gaan wat de reden is dat je zoveel op social media zit. Is het omdat je je verveelt, of is het misschien wat diepliggender? Zo kun je je onzeker voelen en een bepaalde zekerheid uit social media halen, of je eenzaam voelen en je door social media toch verbonden voelen met anderen. Het is belangrijk om de oorzaak boven water te krijgen en er bijvoorbeeld over te praten met vrienden, familie of een professional.  

 

Ben je op zoek naar een psycholoog? Plan dan vrijblijvend een adviesgesprek bij ons in of bel gratis 085 273 3339 maandag t/m vrijdag tussen 9.00 en 17.00 voor een afspraak.

Wil je meer weten? Lees meer over dit onderwerp in onze artikelen

Psychische comorbiditeit: wat is het?

(24-4-2024)

Veel stoornissen kunnen op elkaar lijken, tegelijk voorkomen of hebben overlap van symptomen. Lees hier wat comorbiditeit betekent voor de diagnose en behandeli… Lees verder

De rol van beloningsmechanismen in gameverslaving

(9-4-2024)

Een gameverslaving komt steeds meer voor. Hoe komt dit? Lees in deze blog meer over de rol van beloningsmechanismen in gameverslaving! Lees verder

Hoe kan je stoppen met roken?

(1-4-2024)

Lees in deze blog meer over de gevolgen van roken en hoe je kan stoppen! Lees verder

Werkverslaving: de dunne lijn tussen een passie en je er in verliezen

(19-3-2024)

Wanneer heb je een werkverslaving en waarom is een gezonde werk-privébalans van belang? Lees verder