Voor veel mensen is het spelen van games een moment van ontspanning of een manier om in contact te komen met anderen. Wanneer iemand het grootste gedeelte van de dag aan het gamen is en dit het dagelijks functioneren beïnvloed, kan dit schadelijk zijn. Maar hoe komt het dat games zo verslavend zijn?  

Wat is een gameverslaving? 

Een gameverslaving houdt in dat iemand een groot aantal uur van de dag besteed aan gamen, en hier ook afhankelijk van is. Het gamegedrag beheerst het dagelijks leven. Een verslaving komt vaak aan het licht wanneer iemand probeert te stoppen of te minderen, maar dit niet lukt.  

Veel mensen gebruiken gamen als een vorm van ontspanning. Wanneer het gamen een verslaving wordt, kan het worden gebruikt om sombere, angstige of negatieve gevoelens te vermijden. Wanneer iemand goed is in een bepaald spel, kan dit zorgen voor een online status, waardoor het nog moeilijker kan zijn om te stoppen.  

Een gameverslaving kan ervoor zorgen dat iemand zich isoleert en geen sociale interactie meer heeft. Het kan ook gevolgen hebben voor het dagelijks functioneren. 

Welke beloningsmechanismen hebben invloed op een gameverslaving?  

Beloningsmechanismen spelen een belangrijke rol bij het ontstaan en het in stand houden van een gameverslaving. Dit zijn enkele beloningsmechanismen die van invloed zijn op een gameverslaving:  

  • Onmiddellijke voldoening: veel games bouwen directe beloningen in hun games, zoals het behalen van levels en punten. Dit kan een gevoel van plezier geven en verslavend werken.  
  • Sociale beloningen: games bevatten vaak sociale elementen. Voorbeelden hiervan zijn het spelen met vrienden en het deelnemen aan online gemeenschappen. Dit kan bijdragen aan het gevoel van sociale verbondenheid.  
  • Variabele beloningen: de meest succesvolle manier van belonen is variabel beloningen. De beloning wordt willekeurig toegekend, wat zorgt voor een gevoel van anticipatie en opwinding. Dit versterkt de drang om te blijven spelen.  
  • Immersie en escapisme: games bieden vaak een ontsnappingsmogelijkheid aan realiteit. Dit soort games kunnen een gevoel van ontsnapping aan gevoelens van stress of dagelijkse problemen faciliteren.  

Hoe kan een gameverslaving worden behandeld?  

De behandeling van een gameverslaving omvat vaak een multidisciplinaire aanpak. Dit komt omdat er naast een gameverslaving vaak ook nog andere problematiek speelt, zoals angst of depressie. Vaak wordt er een combinatie psycho-educatie en cognitieve gedragstherapie gegeven. Daarnaast kan het helpen om deel te nemen aan ondersteuningsgroepen. Mensen kunnen hier steun zoeken bij gelijkgestemden en bouwen aan positieve sociale verbindingen.  

Let op: behandeling van deze specifieke problematiek is niet mogelijk bij Psycholoog.nl. We adviseren je om hiervoor contact op te nemen met jouw huisarts. 

Je kunt vrijblijvend contact met ons opnemen. Dit kan door middel van het inplannen van een adviesgesprek of door direct contact op te nemen met ons.   

Meer blogs lezen? Ga terug naar het overzicht. 

Wil je meer weten? Lees meer over dit onderwerp in onze artikelen

Dialectische gedragstherapie: een krachtige benadering voor emotionele regulatie

(23-5-2024)

Beheers je emoties, verbeter je relaties en bouw een leven dat de moeite waard is met dialectische gedragstherapie. Lees verder

Sociale angst overwinnen: tips en strategieën voor een zelfverzekerd leven

(22-5-2024)

Stap uit de schaduw van sociale angst en omarm je zelfvertrouwen. Lees verder

Vergeet jezelf niet: hoe vind je een balans tussen zelfzorg en zorg voor je kinderen?

(21-5-2024)

Houd je welzijn in balans voor een gelukkiger gezinsleven. Lees verder

Wat is de impact van een miskraam op mentale gezondheid?

(14-5-2024)

Ontdek hoe een miskraam meer is dan een fysieke gebeurtenis en de diepgaande impact ervan op de mentale gezondheid. Lees verder