In de maatschappij van nu, die grotendeels gericht is op efficiëntie en succes, is het niet gek dat je je laat mee slepen door je werk. Zonder dat je het door hebt ben je continu aan het werk en wanneer je niet aan het werk bent is het je favoriete gespreksonderwerp. Langzaamaan veranderd je toewijding voor werk in een verslaving. Wereldwijd is hier een benaming voor bedacht: de workaholic. Hier wordt vaak lacherig over gedaan, maar het kan in verschillende opzichten schadelijk zijn voor de gezondheid.

Wanneer wordt er gesproken van een werkverslaving?

Een werkverslaafde is iemand die vaak tot laat aan het werk is, ook als er niet veel te doen is. Ze ervaren een innerlijke drang aan de slag te moeten blijven, deze drang leidt ertoe dat ze buitensporig veel tijd en energie in hun werk stoppen. Deze personen zijn betrokken en bevlogen in hun werk.

Er wordt van een verslaving gesproken als ze niet kunnen los komen van werk. Het gaat verder dan toewijding en het kan lijden tot een ongezonde levensstijl waarin werk het centrale focuspunt van iemands leven wordt. Dat gaat ten koste van ontspanning en tijd voor vrienden en familie.

Hoewel een passie en een werkverslaving op het eerste gezicht op elkaar kunnen lijken zijn er ook belangrijke verschillen. Passie is een gezonde en positieve emotie en komt uit jezelf. Je haalt oprechte voldoening uit je werk.

Een werkverslaving hangt samen met ons beloningssysteem. Deze mensen ontvangen vaak bonussen, complimenten of een promotie. Dit is positief, maar mensen die hier gevoelig voor zijn gaan alleen maar harder werken om deze werkbeloningen te krijgen. Ze zullen niet tevreden zijn met wat ze hebben en willen telkens meer. Een werkverslaving gaat daarom gepaard met dwangmatig gedrag en kan uiteindelijk zorgen voor negatieve gevolgen.

Wat zijn de symptomen van een werkverslaving?

  • Altijd aan het werk.
  • Nauwelijks vrije dagen of vakantie.
  • Moeite met ontspannen.
  • Moeite om werk en privé te scheiden.
  • Stress gerelateerde problemen.
  • Gevoel van leegte als je niet aan het werk bent.

Wat zijn de gevolgen op lange termijn?

Een werkverslaving kan een breed scala aan symptomen met zich mee brengen op fysiek, mentaal of professioneel gebied. Hieronder staan de meest voorkomende klachten beschreven:

  • Negatieve levensstijl: Je hebt geen tijd om bijvoorbeeld te sporten. Ook nemen mensen met een werkverslaving vaak niet de tijd om goed te eten en eten dus ongezond. Vaak hebben ze ook een ongezond slaapritme. Ook komt verstoring van persoonlijke hygiëne voor.
  • Burn-out: Je lichamelijke en/of je geestelijke energiereserves raken uitgeput en je lijf en geest zijn niet meer goed in staat te herstellen.
  • Verwaarlozing sociaal leven: Je relaties met partner, vrienden en/of familie raken verstoord.
  • Emotionele leegte: Je kan in een isolement belanden aangezien je sociale relaties verwateren. Dit kan zorgen voor gevoelens van leegte en eenzaamheid. Ook kunnen er depressieve gevoelens ontstaan en emotionele afvlakking.

Wat kun je doen?

Herken je jezelf in de boven genoemde symptomen en gevolgen? Het belangrijkste is dan dat je accepteert dat je een probleem hebt waar je de controle over bent kwijtgeraakt. Dat kan lastig en pijnlijk zijn, maar erkennen dat je hulp nodig hebt is de eerste stap.

Praten over je probleem kan opluchten. Durf je dit niet in je nabije omgeving? Dan zou je dit ook met een huisarts kunnen doen. Daarnaast gaan verslavingsproblemen vaak samen met onderliggende problematiek. Professionele hulp, bijvoorbeeld vanuit de verslavingszorg of psychologen kunnen hierbij ondersteunen bij het overwinnen van je probleem.

Om een werkverslaving aan te pakken is het belangrijk om de balans in je leven te veranderen. Het is vooral belangrijk dat je werk niet ook je hobby en je privéleven wordt. Merk je dat dit het geval is, wil je dit aanpakken en wil je hierbij graag hulp van een psycholoog?  Plan een gratis adviesgesprek of neem direct contact met ons op.

Ga hier terug naar het blogoverzicht

Wil je meer weten? Lees meer over dit onderwerp in onze artikelen

Psychische comorbiditeit: wat is het?

(24-4-2024)

Veel stoornissen kunnen op elkaar lijken, tegelijk voorkomen of hebben overlap van symptomen. Lees hier wat comorbiditeit betekent voor de diagnose en behandeli… Lees verder

Wat is de kracht van nieuwsgierigheid?

(18-4-2024)

Lees hier meer over de zoektocht naar het onbekende. Lees verder

Wat is ReAttach?

(16-4-2024)

Lees in deze blog meer over de ReAttach methode en hoe het kan helpen bij mentale klachten. Lees verder

Hoe kan je muziek gebruiken om je mentale welzijn te verbeteren?

(12-4-2024)

Lees in deze blog meer over hoe muziek jouw hersenen beïnvloedt en hoe je dit kan toepassen in je dagelijks leven! Lees verder