Hittestress

Hittestress houdt in dat je lichamelijke en mentale klachten ervaart die het gevolg zijn van oververhitting. Je bent dan niet meer in staat om je eigen lichaamstemperatuur goed te reguleren. De lichamelijke klachten die hieruit kunnen ontstaan variëren. Dit loopt van vermoeidheid tot verschijnselen van uitdroging. Warme temperaturen hebben een invloed op onze gezondheid, maar wie lopen er het grootste risico? Dat zijn mensen boven de leeftijd van 75 en chronisch zieken. Ouderen vinden het bijvoorbeeld lastig zich passend te kleden voor warme temperaturen en vergeten sneller om voldoende te drinken op een warme dag. Werknemers die werkzaam zijn in de buitenlucht en hierbij beschermende kleding moeten dragen kunnen het ook lastig vinden om hun lichaamstemperatuur te reguleren. Hittestress zorgt dan voor een verminderde arbeidsproductiviteit. Gezonde en jonge mensen kunnen zich goed acclimatiseren; ze passen zich makkelijk aan. Maar uiteindelijk kan iedereen last krijgen van oververhitting.

Mentale gezondheidsklachten

Naast dat hittestress lichamelijke klachten verzaakt kan het ook effect hebben op onze mentale staat. 

  • Stress en depressie; de symptomen die door hittestress veroorzaakt worden zoals slaapverstoringen, concentratieverlies en vermoeidheid kunnen op lange duur ernstiger gaan worden. Stress en depressieve klachten kunnen dan het resultaat zijn.
  • Agressie en geweld; mensen worden prikkelbaarder door hoge temperaturen. Adrenalineproductie stijgt waardoor agressieve gedachten en gevoelens opdagen.

Tips

Hoe kan je hittestress het beste voorkomen? Het belangrijkste is om voldoende te drinken op een warme dag. Je lichaam verliest veel vocht door transpiratie bij hoge temperaturen, daarom is het van belang om dit vocht aan te vullen. Daarnaast helpt het ook om voor een koel binnenklimaat te zorgen; gebruik zonwering of rolluiken om de warmte buiten te houden. Zet dan ’s avonds wel de ramen open om het huis weer te ventileren. Als laatste is het belangrijk om hitteklachten te herkennen bij jezelf en anderen, zodat je op tijd kan ingrijpen. De meest voorkomende klachten zijn vermoeidheid, concentratieverlies, hoofdpijn, duizeligheid, spierpijn, dorst, slaapverstoringen en overmatig zweten.

Als je last hebt van mentale gezondheidsklachten door hittestress kan het helpen om hier met iemand over te praten. Bij psycholoog.nl kunnen wij jou daar hulp bij bieden. Neem vrijblijvend contact met ons op of plan een gratis adviesgesprek in met ons aanmeld- en adviesteam. 

Meer blogs lezen? Ga terug naar het overzicht.

 

Bronnen:

Miles-Novelo, Andreas & Anderson, Craig. (2019). Climate Change and Psychology: Effects of Rapid Global Warming on Violence and Aggression. Current Climate Change Reports. 5. 10.1007/s40641-019-00121-2.

Obradovich N, Migliorini R, Paulus MP, Rahwan I. Empirical evidence of mental health risks posed by climate change. Proc Natl Acad Sci U S A. 2018 Oct 23;115(43):10953-10958. doi: 10.1073/pnas.1801528115. Epub 2018 Oct 8. PMID: 30297424; PMCID: PMC6205461.

GGD-richtlijn medische milieukunde: hitte en gezondheid | RIVM

Factsheet Hittestress (tno.nl)

Wil je meer weten? Lees meer over dit onderwerp in onze artikelen

Hoe kan een signaleringsplan helpen bij psychische klachten?

(8-5-2024)

Ontdek hoe een signaleringsplan kan helpen bij het beheren van psychische uitdagingen en het bevorderen van veerkracht. Lees verder

Wanneer ben je hoogsensitief (HSP)?

(7-5-2024)

Ontdek zowel de valkuilen als de krachten van hoogsensitiviteit en leer hoe je hier mee om kan gaan! Lees verder

7 tips bij rouw en verlies

(6-5-2024)

Rouw is een complex en vaak langdurig proces. In deze blog lees je een aantal tips die je hier wellicht bij kunnen helpen. Lees verder

Stress als oorzaak van darmproblemen

(2-5-2024)

Lichaam en geest zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden, en deze connectie wordt steeds duidelijker in onderzoek naar gezondheid en welzijn. Stress is een van… Lees verder