Lichaam en geest staan met elkaar in verbinding. Zo verspreid psychologische stress zich door het hele lichaam heen. Dit kan dan vervolgens darmklachten veroorzaken. Darmklachten door stress zijn alleen te verhelpen door de oorzaak van de stress aan te pakken. In deze blog leggen we meer uit over stress als veroorzaker van darmklachten en hoe je stress kan behandelen.

Darmklachten

Wanneer het menselijk lichaam stress ervaart, is het alsof het zich voorbereidt op een mogelijk dreigende situatie. Vanuit een evolutionair perspectief is dit begrijpelijk. Het lichaam is namelijk geprogrammeerd om te reageren op potentiële gevaren door zich klaar te maken om te vechten of te vluchten. één van de manieren waarop dit zich manifesteert, is door darmklachten te veroorzaken, omdat het lichaam probeert af te komen van onnodige ballast.

Welke klachten kan je dan zoal ervaren in de darmen naar aanleiding van psychologische stress? Dit kan zowel om obstipatie als diarree gaan. Voornamelijk de dikke darm blijkt gevoelig te zijn voor stress. Deze bevat namelijk veel zenuwen waardoor de balans snel kan worden verstoord. Op deze manier kan er een ontsteking in de dikke darm ontstaan die darmklachten veroorzaakt. 

Prikkelbaar darm syndroom (PDS) kan ook worden veroorzaakt door hoge levels van stress. PDS zorgt voor rommelende darmen, een opgeblazen gevoel en regelmatige buikpijn. Zelfs wanneer de stress weg is kan je last blijven houden van PDS, doordat de zenuwen in de darmen gedurende de tijd gevoelig blijven.  

Darmziekten

Recent onderzoek heeft ook aangetoond dat stress een directe invloed kan hebben op darmziekten, zoals inflammatoire darmziekten (IBD). Mensen die al lijden aan deze aandoeningen ervaren vaak een verergering van symptomen tijdens periodes van stress, wat laat zien dat psychologische factoren een belangrijke rol spelen bij het verloop van deze ziekten. De onderzoekers ontdekten dat psychologische stress de darmontsteking als het ware laat opvlammen, wat voor meer klachten zorgt. 

Lichaam en geest

Lichaam en geest zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden, en deze connectie wordt steeds duidelijker in onderzoek naar gezondheid en welzijn. Stress is een van de meest duidelijke voorbeelden van hoe deze relatie werkt. Wanneer we gestrest zijn, voelen we dat niet alleen mentaal, maar ons lichaam reageert er ook op. Dit is vaak met symptomen zoals darmklachten. De relatie tussen lichaam en geest is complex, en het is belangrijk om beide aspecten in overweging te nemen bij het behandelen van gezondheidsproblemen, waaronder darmklachten. Het aanpakken van de onderliggende oorzaken van stress is een belangrijke stap in het verminderen van darmklachten en uiteindelijk het bevorderen van het algemene welzijn.

Heb jij last van darmklachten naar aanleiding van stress? Bij psycholoog.nl kunnen we jou helpen om de oorzaken van jouw stress te achterhalen en je handvaten geven om hiermee om te gaan. Je kunt vrijblijvend contact met ons opnemen, dan bespreken we de mogelijkheden. Dit kan door middel van het inplannen van een adviesgesprek of door direct contact op te nemen met ons.  

Meer blogs lezen? Ga terug naar het overzicht.

 

Bronnen:

Hoe psychologische stress tot darmontstekingen leidt - (ggznieuws.nl)

Wil je meer weten? Lees meer over dit onderwerp in onze artikelen

Rituelen en Mentale Stabiliteit

(6-1-2025)

Ontdek hoe rituelen bijdragen aan mentale stabiliteit en een evenwichtig leven. Lees verder

Levensvragen door de levensloop: hoe onze zoektocht naar zingeving verandert

(3-1-2025)

De levensfasen die we doorlopen gaan gepaard met verschillende vragen die in die fase centraal staan. Lees hier meer over de zoektocht naar zingeving! Lees verder

Podcasts over mentale gezondheid: dit zijn onze tips

(2-1-2025)

Lees in deze blog over onze 7 tips voor de beste psychologie-podcasts! Lees verder

Hoe vind je motivatie om slechte gewoontes te doorbreken?

(27-12-2024)

Het nieuwe jaar is een uitstekend moment om slechte gewoontes aan te pakken! Lees hier hoe je motivatie kunt vinden om te werken aan je slechte gewoonten. Lees verder