Je wordt midden in de nacht wakker, badend in het zweet. Je hebt een nachtmerrie gehad. Je weet nog precies wat er gebeurde en je kan niet gelijk weer inslapen. Dit gebeurt bijna iedereen wel eens, maar hoe ontstaan nachtmerries eigenlijk? En kan je psychische klachten krijgen van nachtmerries?  

Wat zijn nachtmerries?  

Een nachtmerrie is een vorm van een droom waar heftige, negatieve emoties zoals angst centraal staan. Vaak word je middenin een nachtmerrie wakker en kan je je nog precies herinneren wat er gebeurde. Een nachtmerrie komt voor tijdens je REM slaap, dit is het gedeelte van je slaap waar je hersenactiviteit verhoogt en je spieren spannen aan. Je REM slaap wordt ook wel je droomslaap genoemd. Het is belangrijk om te dromen. Tijdens het dromen worden ervaringen die je tijdens de dag hebt opgedaan verwerkt.  

Bijna iedereen heeft wel eens last van een nachtmerrie. Ongeveer 2 miljoen mensen per jaar hebben last van een nachtmerrie. 10 procent van de Nederlanders heeft vaker dan een keer per jaar een nachtmerrie en ongeveer 3 procent heeft hier meerdere keren per week last van.  

Hoe ontstaan nachtmerries?  

Nachtmerries worden gevormd in de hersenstam, en door de verwachtingspatronen die je hebt. Wanneer je droomt en je verwacht vervelende dingen, dan kan deze droom een nachtmerrie worden. Daarnaast heeft een nachtmerrie ook te maken met perceptie. Wanneer jij in jouw droom een situatie gevaarlijk inschat, wordt deze situatie vanzelf werkelijkheid.  

Nachtmerries en psychische klachten 

Een nachtmerrie kan een gevolg zijn van psychische klachten, maar ook de oorzaak. Het kan dus een vicieuze cirkel zijn. Hieronder volgen nog enkele voorbeelden van hoe nachtmerries jouw psychische welzijn kan aantasten:  

  • Vermoeidheid: Vaak word je door een nachtmerrie midden in de nacht wakker, en is het lastig om weer in te slapen. Je kan een nachtmerrie namelijk nog goed herinneren en blijft eraan denken wanneer je weer in slaap wil vallen. Dit kan ervoor zorgen dat je minder slaapt. Hierdoor ben je overdag meer vermoeid.  
  • Stress: doordat je overdag veel stress ervaart, kan het zijn dat je hierdoor ‘s nachts last krijgt van nachtmerries. Maar het kan ook zo zijn dat je door een nachtmerrie stress gaat ervaren. 
  • Angst: Nachtmerries gaan vaak over enge gebeurtenissen. Dit kan ervoor zorgen dat je angstig wordt en niet meer durft te slapen. Ook kunnen angstige situaties overdag zorgen voor nachtmerries.  
  • PTSS: mensen die lijden aan PTSS hebben vaak nachtmerries over de traumatische gebeurtenis die ze hebben meegemaakt. Deze nachtmerrie is dan terugkerend. Deze mensen zijn zo bang voor de nachtmerrie, dat ze niet meer durven te slapen.  

Het is goed om op te merken dat de bovenstaande punten vaak gepaard gaan met elkaar. Een nachtmerrie is een angstige gebeurtenis, hierdoor durf je misschien niet meer te slapen waardoor je vermoeid wordt. Dit kan een stressvolle situatie zijn.  

Wil jij aan de slag met jou angst- of stressklachten? We zorgen dat jij hier snel mee verder kan. Neem contact op met ons aanmeldteam of plan een vrijblijvend adviesgesprek in.  

Meer blogs lezen? Klik dan hier.

Wil je meer weten? Lees meer over dit onderwerp in onze artikelen

Hoe kan lachtherapie ons welzijn beïnvloeden?

(26-4-2024)

Dat lachen gezond is weten de meeste mensen wel, maar wist je dat lachtherapie stress verminderend en emotie regulerend kan werken? Lees er hier meer over. Lees verder

De kracht van aanraking: hoe draagt dit bij aan het algehele welzijn?

(26-4-2024)

Uit recent onderzoek blijkt dat aanrakingen goed zijn voor het algehele welzijn. Zowel de lichamelijke als geestelijke gezondheid wordt verbeterd door een knuff… Lees verder

De taartpunttechniek bij cognitieve gedragstherapie

(25-4-2024)

Snel en onjuist conclusies trekken kan effect hebben op je zelfbeeld. Lees hier meer over hoe de taartpunttechniek je kan helpen! Lees verder

Therapeutische techniek: wat is cumulatieve kansberekening?

(25-4-2024)

mensen zijn niet goed in kansen inschatten en overschatten van een situatie. Lees hier hoe cumulatieve kansberekening kan helpen bij deze gedachtepatronen. Lees verder