Vrijdag 7 april is het Wereldgezondheidsdag. Dit jaar is het 75e jubileum van de World Health Organization (WHO), het thema hierbij is ‘Gezondheid voor iedereen’. Hoe voer je fysieke en mentale gezondheid door op de werkvloer? Je leest er hier meer over.  

Wat is de Wereldgezondheidsdag? 

De WHO is een organisatie die in 1948 is opgericht door de Verenigde Naties. De WHO is leidend op het gebied van gezondheid en welzijn voor alle landen die aangesloten zijn bij de VN. Onder gezondheid valt niet alleen fysieke gezondheid, maar ook mentale gezondheid. Deze twee vormen hebben een beïnvloedende rol op elkaar 

Zo kan een verslechterde fysieke gezondheid zorgen voor negatieve gedachtenpatronen. Deze gedachtenpatronen kunnen dan vervolgens leiden tot mentale klachten. Lees hier waarom snel geholpen worden bij mentale klachten zo belangrijk is.   

Andersom kan een verslechterde mentale gezondheid zorgen voor fysieke problematiek, zoals hoofdpijn of hartkloppingen. Dit zijn dan psychosomatische klachten die een gevolg zijn van mentale klachten.  

De Wereldgezondheidsdag biedt de gelegenheid om mensen overal ter wereld bewust te maken van gezondheidskwesties en aan te zetten tot actie. Elk jaar wordt er een thema aangesteld door de WHO waarop de focus ligt. Dit jaar is het thema: ‘Gezondheid voor iedereen’. Gezondheid heeft in eerste instantie natuurlijk de meeste gevolgen voor jezelf, maar het speelt ook door in je relaties en dagelijkse bezigheden, waaronder je werk. 

Aangezien we een groot deel van onze uren doorbrengen op ons werk, is het erg van belang dat de gezonde levensstijl hier doorgetrokken wordt. Een verbeterde gezondheid vertaalt zich immers ook in meer energie, creativiteit en concentratie op de werkvloer.  

Waarom het belangrijk is om een verbeterde gezondheid op het werk te bevorderen? 

Een verbeterde gezondheid op de werkvloer is belangrijk voor zowel werkgever als werknemer. Werknemers gaan met meer plezier en motivatie naar hun werk wanneer ze zich fysiek en mentaal gezond voelen. Ze ervaren daardoor minder stress en krijgen een verhoogd gevoel van eigenwaarde. Andersom zijn gezonde werknemers de grootste aanwinst voor werkgevers. Dit zorgt voor minder verzuim en een hogere arbeidsproductiviteit. Al met al dus genoeg redenen waarom er extra gefocust mag worden op het verbeteren van de gezondheid onder werknemers.  

Hoe zorg je voor een verbeterde gezondheid op de werkvloer? 

Maar hoe zorg je precies voor een verbeterde gezondheid op de werkvloer? Belangrijk hierbij is om zowel te focussen op fysieke als mentale gezondheid. 

Wat je als werknemer zelf kan doen: 

  • Je werkstress goed in de gaten houden: maak dit bespreekbaar met je werkgever en geef hierbij je eigen grenzen aan. Lees hier hoe je dit kunt doen.
  • Fietsend naar werk toe: begin je dag actief en stap op de fiets richting je werk in plaats van dat je met de auto of het openbaar vervoer reist. 
  • Zorg voor een goede nachtrust: houd je werk op je werk, zodat je na kantooruren niet ook nog bezig bent met je werk. Dit zorgt voor minder stress en dus ook voor een betere nachtrust.  
  • Let op je voeding; neem een verantwoorde en gezonde lunch mee, op die manier grijp je tussendoor minder snel naar ongezonde snacks.   
  • Wandelen: maak in je werkpauze een wandeling in plaats van dat je binnen blijft zitten. Dan beweeg je even tussendoor en kom je tegelijk ook met een frisse neus en nieuwe gedachtegang terug.   

Hoe je hier als werkgever bij kan helpen: 

  • Zorg voor een dynamische werkplek: verzorg bijvoorbeeld zit-sta bureaus. Dit biedt werknemers de mogelijkheid om af te wisselen tussen staan en zitten gedurende een werkdag. Zitten is namelijk het nieuwe roken. 
  • Houd werkstress onder je werknemers in de gaten: stress wordt gezien als de grootste oorzaak van verzuim. Door er tijdig bij te zijn, kan een hoge mate van werkstress voorkomen worden.  
  • Gezonde maaltijdmogelijkheden: bied gevarieerde maaltijden aan en zorg ervoor dat er zo min mogelijk ongezonde maaltijden aangeboden worden.  
  • Stimuleer beweging: denk hierbij aan wandelen tijdens een werkoverleg of werknemers aansporen om een wandeling te maken tijdens hun pauze.  

Wanneer je last hebt van fysieke of mentale gezondheidsklachten op je werk kan het goed zijn om hier met een psycholoog over te praten. Bij Psycholoog.nl kunnen wij jou hierbij helpen: lees hier hoe. Neem vrijblijvend contact op met ons of plan een adviesgesprek in.

Meer blogs lezen? Ga dan hier terug naar het overzicht. 

 

Wil je meer weten? Lees meer over dit onderwerp in onze artikelen

Hoe kan lachtherapie ons welzijn beïnvloeden?

(26-4-2024)

Dat lachen gezond is weten de meeste mensen wel, maar wist je dat lachtherapie stress verminderend en emotie regulerend kan werken? Lees er hier meer over. Lees verder

De kracht van aanraking: hoe draagt dit bij aan het algehele welzijn?

(26-4-2024)

Uit recent onderzoek blijkt dat aanrakingen goed zijn voor het algehele welzijn. Zowel de lichamelijke als geestelijke gezondheid wordt verbeterd door een knuff… Lees verder

De taartpunttechniek bij cognitieve gedragstherapie

(25-4-2024)

Snel en onjuist conclusies trekken kan effect hebben op je zelfbeeld. Lees hier meer over hoe de taartpunttechniek je kan helpen! Lees verder

Therapeutische techniek: wat is cumulatieve kansberekening?

(25-4-2024)

mensen zijn niet goed in kansen inschatten en overschatten van een situatie. Lees hier hoe cumulatieve kansberekening kan helpen bij deze gedachtepatronen. Lees verder