Wanneer je lastige emoties of ongewenst gedrag ervaart komen deze meestal voort uit opvattingen die je over jezelf of een situatie hebt. Om de negatieve uitkomst van deze gedragingen te voorkomen moet eerst de oorzaak worden aangepakt. Cognitieve gedragstherapie gaat uit van het idee dat je jouw negatieve gedachten - die vaak automatisch naar boven komen - kritisch kunt bekijken en hier een alternatieve gedachte tegenover kunt zetten. 

Hoe gebruik ik cognitieve gedragstherapie?

Cognitieve gedragstherapie is er vooral op gericht om problematische gedachten om te zetten in helpende gedachten. Tijdens cognitieve gedragstherapie wordt gebruik gemaakt van het zogenaamde ‘G-schema’, oftewel de 5 G’s:

Gebeurtenis  >  Gedachten  >  Gevoelens  >  Gedrag  >  Gevolg

Dit G-schema wordt gebruikt om te achterhalen waar je gedrag vandaan komt. Gedrag is namelijk vaak een reactie op een bepaalde gebeurtenis, die gedachten en gevoelens bij je teweeg brachten. De volgorde kan ook anders zijn; soms begint het met een gevoel, waar je vervolgens over na gaat denken. Of doe je iets waar je je vervolgens heel naar over voelt. Als eerste leer je tijdens de therapie je bewust te worden van je gedachten en denkpatronen, en waar deze vandaan komen. Vervolgens leer je in de therapie hoe je je interpretaties op een positieve manier kunt beïnvloeden. Je leert op een andere manier naar gebeurtenissen en naar jezelf te kijken. Je krijgt meer grip op je gedachten en gedrag, waardoor je je beter gaat voelen.

Is cognitieve gedragstherapie iets voor mij?

Cognitieve gedragstherapie (CGT) kan even effectief zijn als een medicijn bij de behandeling van sommige psychische problemen, maar het is mogelijk niet voor iedereen geschikt of geschikt.

Enkele voordelen van CGT zijn:

  • Het kan nuttig zijn in gevallen waarin medicijnen alleen niet hebben gewerkt.
  • Het kan in relatief korte tijd worden voltooid in vergelijking met andere gesprekstherapieën.
  • Het zeer gestructureerde karakter van CGT betekent dat het in verschillende formaten kan worden aangeboden, ook in groepen, zelfhulpboeken en online.
  • Het leert je nuttige en praktische strategieën die in het dagelijks leven kunnen worden gebruikt, zelfs nadat de behandeling is voltooid.

Wil je hier meer over weten of ben je op zoek naar een psycholoog? Het team van Psycholoog.nl helpt je graag verder! Neem vrijblijvend contact op met ons aanmeldteam of plan een gratis adviesgesprek in. 

Bel ons op 085 273 3339, of stuur een bericht via Whatsapp naar 06 4851 6543.