Relatietherapie kan een goed hulpmiddel zijn voor koppels die hun relatie willen versterken, maar er bestaan veel misverstanden over. In deze blog ontkrachten we enkele veelvoorkomende fabels en zetten we de feiten op een rij.  

Fabel 1: relatietherapie is alleen voor koppels met ernstige problemen 

Feit: veel koppels wachten te lang met het zoeken van hulp. Relatietherapie is niet alleen bedoeld voor stellen die op het punt staan om uit elkaar te gaan. Het kan juist helpen om problemen in een vroeg stadium aan te pakken en de communicatie te verbeteren, voordat de situatie escaleert.  

Fabel 2: relatietherapie kun je alleen als stel te volgen 

Feit: hoewel relatietherapie voornamelijk door koppels wordt gevolgd, is het ook mogelijk om individuele relatietherapie te volgen. Dit kun je bijvoorbeeld doen als je partner niet openstaat voor therapie, maar jij wel graag wil werken aan dingen in jullie relatie. Je kunt bijvoorbeeld onderzoeken of de relatie nog wel bij je past, of werken aan het betrekken van je partner bij de therapie.  

Fabel 3: de therapeut kiest een kant in het conflict 

Feit: een professionele relatietherapeut is neutraal en luister naar beide partners, zonder partij te kiezen. Het doel is om de communicatie te verbeteren en wederzijds begrip te vergroten, niet om een winnaar of verliezer aan te wijzen.  

Feit 4: relatietherapie is alleen voor monogame relaties 

Feit: het is ook mogelijk om in relatietherapie te gaan als je een polyamoreuze relatie hebt. In een open relatie lopen verschillende partners vaak tegen problemen aan, of is er onenigheid over de gemaakte afspraken. Een relatietherapeut kan de verschillende partijen in de relatie hierin begeleiden.  

Fabel 5: in relatietherapie gaat het altijd over seks 

Feit: seks is een onderdeel van de meeste relaties, en het kan zijn dat dit een onderwerp van gesprek is in de relatietherapie. Echter is dit niet altijd een gegeven. Toch is het wel belangrijk dat er in de relatietherapie ruimte is om over alle problemen te praten, dus ook over seksuele problemen. Relatietherapie is ook niet de enige plek om deze klachten te bespreken. Het kan bijvoorbeeld zijn dat de klachten beter passend zijn bij een seksuoloog.  

Fabel 6: relatietherapie heeft geen zin bij overspel of als iemand verliefd is op een ander 

Feit: dit hangt af van de situatie. Als er overspel is geweest, maar je wil onderzoeken of je samen verder kan, kun je dit uitzoeken in relatietherapie. Als een van de partijen verliefd is geworden op een ander, dan kan dit ook iets zijn wat iemand individueel moet uitzoeken. In beide gevallen kan een relatietherapeut ondersteuning en begeleiding bieden in de lastige situaties.  

Bij Psycholoog.nl is het niet mogelijk om relatietherapie te volgen. Wel is het mogelijk om met de psycholoog in gesprek te gaan over relatietwijfels, of over individuele factoren die de relatie beïnvloeden. Neem hiervoor vrijblijvend contact op met psycholoog.nl: door middel van het inplannen van een gratis adviesgesprek of direct contact op te nemen met ons aanmeld- en adviesteam.  

Meer blogs lezen? Ga terug naar het overzicht. 

Wil je meer weten? Lees meer over dit onderwerp in onze artikelen

Welke mentale klachten kan een coach helpen oplossen?

(14-3-2025)

Een coach kan helpen om handvaten te bieden voor verschillende klachten. Lees hier bij welke klachten een coach jou kan helpen! Lees verder

Hoe maak je meer tijd voor elkaar in een relatie?

(13-3-2025)

In een druk leven met veel verplichtingen kan het lastig zijn om tijd te maken voor elkaar. Lees hier hoe je meer tijd kan maken voor elkaar! Lees verder

Therapietaal: veelvoorkomende psychologische begrippen

(28-2-2025)

Soms kan therapietaal best ingewikkeld zijn. In deze blog leggen we een aantal veelvoorkomende termen uit! Lees verder

Van relatieproblemen tot femicide: de gevaren van escalerend geweld

(20-2-2025)

Huiselijk geweld en femicide zijn fenomenen die nog steeds vaak voorkomen. In deze blog lees je meer over wat femicide is en wat er aan vooraf gaat. Lees verder