Oktober is ADHD Awareness Month, een maand om meer aandacht te schenken aan de uitdagingen en mogelijkheden van ADHD bij volwassenen en kinderen. Eén van die uitdagingen kan het effect van ADHD op relaties zijn. Zowel romantische, als vriendschappelijke kunnen beïnvloed worden. In deze blog kijken we naar het effect van ADHD op relaties en gezinsdynamieken.

Gedurende de maand oktober belichten we bij Psycholoog.nl verschillende kanten van ADHD. Lees bijvoorbeeld over de mythen en feiten die rondgaan over ADHD bij volwassenen. 

ADHD en relaties

Als volwassene met ADHD-klachten kan je symptomen ervaren als impulsiviteit, vergeetachtigheid, moeite met organisatie en een verminderd vermogen om aandacht vast te houden. Deze symptomen kunnen een grote impact hebben op de relaties met mensen om je heen. Een partner of gezinslid kan zich bijvoorbeeld genegeerd voelen wanneer iemand met ADHD tijdens een gesprek lijkt af te haken. Hieronder delen we de effecten die ADHD symptomen kunnen hebben op relaties:

  • Afgeleid raken tijdens een gesprek. ADHD kan ervoor zorgen dat iemand snel afgeleid is tijdens een gesprek, wat kan worden opgevat als ongeïnteresseerdheid. In realiteit kan het zo zijn dat iemand met ADHD moeite heeft om de concentratie voor langere tijd vast te houden. Dit misverstand tussen ongeïnteresseerdheid en concentratievermogen kan zorgen voor onbegrip binnen relaties. 
  • Afspraken missen. Vergeetachtigheid is ook een veelvoorkomend probleem bij ADHD. Dit kan zorgen voor het vergeten van afspraken, verjaardagen of het niet nakomen van huishoudelijke taken bijvoorbeeld. Ook dit kan weer zorgen voor misverstanden, waarbij het lijkt dat de persoon met ADHD een gebrek aan respect of zorgzaamheid laat zien, terwijl dit in werkelijkheid af te schrijven is aan vergeetachtigheid. 
  • Impulsieve reacties. Impulsief reageren, zonder na te denken over de gevolgen, is iets waar mensen met ADHD mee te maken kunnen krijgen. Deze impulsiviteit, kan naast positieve spontane acties ook zorgen voor ondoordachte opmerkingen. Hierdoor kunnen spanningen ontstaan binnen relaties. Wanneer een conflict vervolgens escaleert, kan de persoon met ADHD moeite hebben om de emoties te reguleren.

Strategieën om spanningen te verminderen

Hoewel ADHD uitdagingen met zich kan meebrengen binnen relaties, zijn er handvaten die kunnen helpen om de dynamiek in een relatie of gezin te verbeteren. Hieronder delen wij enkele strategieën:

  • Educatie over ADHD. Spanningen kunnen verminderd worden door allereerst inzicht te krijgen in de valkuilen van ADHD. Zodra beide partijen meer weten over hoe ADHD werkt, en welke impact het heeft op het dagelijks functioneren van de persoon, kan er met meer begrip gereageerd worden op uitdagingen. Ook kan het bespreken van de uitdagingen zorgen voor minder gevoel van isolatie bij de persoon die te kampen heeft met de symptomen. Bewustwording van ADHD kan verkregen worden door je in te lezen door middel van artikelen, lezingen of Webinars bij te wonen of psycho-educatie te volgen. 
  • Heldere communicatie. Het voorkomen of oplossen van conflicten gaat en staat bij communicatie. Duidelijke en consistente communicatie is essentieel. Stel bijvoorbeeld binnen een relatie afspraken op over belangrijke zaken. Voor mensen met ADHD kan het handig zijn om de afspraken tastbaar te maken, dit kan door het gebruik van een checklist op de koelkast of door een gezamenlijke kalender. Deze visuele hulpmiddelen kunnen voorkomen dat de afspraken worden vergeten.
  • Timemanagement en structuur. Een duidelijke routine of structuur kan mensen met ADHD veel voordelen bieden. Dit vergroot de rust en vermindert de stress. 
  • Focus op sterke punten. Naast de uitdagingen die ADHD kan verzorgen, brengt het ook unieke sterke punten met zich mee. Mensen met ADHD zijn vaak creatief, energiek, flexibel en spontaan. Door te focussen op deze punten kunnen koppels of vriendschappen manieren vinden om elkaar aan te vullen en de sterke kanten te benutten. 
  • Ondersteuning. ADHD coaching kan individuen met ADHD ondersteunen bij het aanpakken van de uitdagingen die ADHD met zich meebrengt. Daarnaast kan relatietherapie helpen bij het verbeteren van de communicatie en de wederzijdse verwachtingen in kaart brengen. 

Psycholoog.nl

Bij Psycholoog.nl kiezen we er bewust voor om niet te werken met DSM-classificaties. Wij zijn van mening dat een label in de meeste gevallen niet bijdraagt aan een herstel. Daarnaast staat het soms een open gesprek in de weg. 

Om bij ons in behandeling te gaan, is een diagnose dus geen vereiste. We kijken naar jouw klachten en behoeftes en vormen zo, samen met jou, een passend traject. Ben je geinteresseerd in onze behandelvorm? Neem gerust contact op met ons aanmeld- en adviesteam om de mogelijkheden te bespreken. Dit kan door ons direct te bellen op  085 273 3339 of plan een vrijblijvend adviesgesprek in.

Meer blogs lezen? Ga terug naar het overzicht. 

Wil je meer weten? Lees meer over dit onderwerp in onze artikelen

ADHD Awareness month: hyperfocus, een kracht of valkuil?

(17-10-2024)

Hyperfocus is een staat waarin iemand zich volledig kan verliezen in een taak of activiteit. Lees verder

ADHD Awareness month: de rol van een psycholoog bij ADHD

(14-10-2024)

In deze blog bespreken we de rol van een psycholoog in de behandeling van ADHD-symptomen. Lees verder

Hoe ga je om met concentratieproblemen op de werkvloer?

(26-8-2024)

Concentratieproblemen op de werkvloer kunnen uitdagend zijn en je werk negatief beïnvloeden. Deze tips kunnen je helpen om concentratieproblemen te verminderen! Lees verder

Psycholoog Eline vertelt: wat is toegewijd handelen (ACT)?

(22-8-2024)

In de blogserie over Acceptance and Commitment Therapy (ACT) leer je alles over deze therapievorm. Lees in deze laatste blog alles over toegewijd handelen. Lees verder