Het is tijd voor een nieuwe kijk op ADHD. In een recent artikel benadrukt The Economist dat ADHD niet als een stoornis behandeld moet worden, maar als een variatie binnen de neurodiversiteit. Dit perspectief sluit aan bij een groeiende beweging die focust op de unieke kwaliteiten en behoeften van mensen met ADHD, zonder deze direct te labelen als ‘afwijkend’.

Bij Psycholoog.nl omarmen we deze visie en richten we ons op wat jij als individu nodig hebt, los van labels of diagnoses.

Neurodiversiteit: Wat is het eigenlijk?

Neurodiversiteit is het idee dat neurologische verschillen, zoals ADHD, autisme en dyslexie, natuurlijke variaties zijn binnen het menselijk brein. Deze verschillen maken deel uit van de diversiteit die ons menselijk maakt, net zoals verschillen in cultuur, persoonlijkheid of fysieke eigenschappen. ADHD kan namelijk ook gepaard gaan met unieke sterktes, zoals creativiteit, hyperfocus en een hoge mate van energie. Deze positieve kant van ADHD wordt vaak onderbelicht, maar door ADHD te beschouwen als een vorm van neurodiversiteit komt hier ook meer aandacht voor.

Van stoornis naar kracht

Traditioneel wordt ADHD vaak gezien als een verzameling symptomen die behandeld moeten worden, zoals onoplettendheid, impulsiviteit en hyperactiviteit. Deze benadering focust voornamelijk op de beperkingen, terwijl er ook veel aandacht mag zijn voor de sterke kanten die bij ADHD horen. Door ADHD te zien als een variatie binnen de neurodiversiteit, verschuift de focus naar de vraag: hoe kunnen deze eigenschappen bijdragen aan een betekenisvol en succesvol leven?

Onze aanpak: Individuele behoeften centraal

Bij Psycholoog.nl kijken we niet uitsluitend naar de diagnose, maar naar het individu. Wat heb jij nodig om goed te functioneren en je welzijn te verbeteren? Dit betekent dat we samen onderzoeken welke aanpak het beste bij jou past. Voor sommigen kan dat betekenen dat we praktische handvatten bieden voor dagelijkse uitdagingen, terwijl anderen juist ondersteuning zoeken om hun unieke kwaliteiten optimaal te benutten. Of je nu wel of geen officiële diagnose hebt, onze insteek blijft dezelfde: jij staat centraal.

Praktische voorbeelden

  • Sterktes ontdekken: Heb je veel creatieve ideeën? We helpen je deze structureren en omzetten in actie.

  • Omgaan met uitdagingen: Voel je je soms overweldigd door prikkels? We bieden tools om rust en overzicht te creëren.

  • Balans vinden: Hyperfocus kan krachtig zijn, maar ook uitputtend. Samen werken we aan een gezonde balans.

De waarde van een label

Een diagnose zoals ADHD kan waardevol zijn om jezelf beter te begrijpen en toegang te krijgen tot bepaalde hulpmiddelen. Tegelijkertijd is het belangrijk om verder te kijken dan het label. Je bent meer dan een diagnose; je bent een uniek individu met eigen wensen, dromen en mogelijkheden.

ADHD en neurodiversiteit

Door ADHD te benaderen als een variatie binnen neurodiversiteit, zetten we een stap in de richting van meer inclusiviteit en begrip. Bij Psycholoog.nl werken we graag met jou samen om te ontdekken hoe jij het beste uit jezelf kunt halen, met of zonder diagnose. Laat ons je helpen bij het vinden van een aanpak die aansluit bij jouw behoeften, zodat je met vertrouwen je eigen pad kunt bewandelen.

Wil je meer weten of een gesprek plannen? Neem contact met ons op via 085 27 333 39, of door een adviesgesprek in te plannen. Wij bellen jou dan wanneer dit jou het beste uitkomt. 

Meer blogs lezen? Klik dan hier.

 

Bron:

ADHD should not be treated as a disorder

Behandel ADHD niet als een stoornis maar als variatie in neurodiversiteit -

Wil je meer weten? Lees meer over dit onderwerp in onze artikelen

Podcasts over mentale gezondheid: dit zijn onze tips

(2-1-2025)

Lees in deze blog over onze 7 tips voor de beste psychologie-podcasts! Lees verder

Psycholoog Eline vertelt: hoe maak je prioriteit van je mentale gezondheid?

(18-12-2024)

We weten dat mentale gezondheid belangrijk is. Hoe maak je hier echter tijd voor in een druk leven? Lees er meer over in deze blog. Lees verder

Neurodiversiteit, zelforganisatie en timemanagement: Tips voor meer structuur

(19-11-2024)

Neurodiversiteit benadrukt de diversiteit aan mensen en viert verschillen, maar neurodiverse mensen kunnen ook voor uitdagingen komen te staan. Lees verder

ADHD Awareness month: hyperfocus, een kracht of valkuil?

(17-10-2024)

Hyperfocus is een staat waarin iemand zich volledig kan verliezen in een taak of activiteit. Lees verder