De laatste tijd is er meer aandacht gekomen voor de variatie van schoonheidsidealen. Dit is niet altijd zo geweest. Er is jarenlang een onrealistisch ideaalbeeld neergezet door sociale media. Een beweging die daar verandering in wil brengen is body positivity. Dit kan je zelfbeeld en zelfvertrouwen verbeteren. Lees er in deze blog meer over! 

Social media en uiterlijke onzekerheden 

We gebruiken social media tegenwoordig voor veel verschillende dingen. We onderhouden vriendschappen, uiten onszelf en krijgen het laatste nieuws mee. Social media kan worden gebruikt als een manier om te ontspannen en plezier te hebben. Naast alle plezierige dingen die je op social media kunt doen, zit er ook een negatieve kant aan social media. Er worden per dag een groot aantal foto's geplaatst door vrienden en familie, maar ook door beroemdheden en influencers. Deze foto's kunnen ervoor zorgen dat jij je onzeker gaat voelen over je uiterlijk. Je ziet keer op keer dat een bepaald uiterlijk veel positieve reacties krijgt. Veel van deze foto's zijn echter bewerkt, waardoor het standaard wat gecreëerd wordt eigenlijk iets is wat niet te bereiken valt.  

Opkomst body positivity 

Doordat er recent meer aandacht is gekomen voor de negatieve effecten van social media, zijn er steeds meer accounts en bewegingen opgekomen die body positivity promoten. Body positivity gaat over het feit dat alle lichamen worden geaccepteerd, ondanks de vorm, huidskleur, gender of handicap. Er wordt minder gefocust op het uiterlijk, maar meer op het holistische beeld van lichaam en gezondheid. Door de beweging van body positivity wordt er meer inclusiviteit gecreëerd voor minderheden in de samenleving.  

De onrealistische standaarden van social media kunnen minderwaardige gevoelens creëren bij mensen die er niet zo uit zien op de foto. Uiteindelijk zijn er maar een paar mensen op de wereld die er echt zo uit zien. Deze vertekende realiteit kan zorgen voor een negatief zelfbeeld en stress. De body positivity beweging wil meer variatie in lichamen laten zien, zodat meer mensen zich kunnen herkennen in een schoonheidsideaal. Dit wordt ook steeds meer opgepakt door modebedrijven, door meer verschillende modellen in hun advertenties te laten zien.  

Verbetering zelfbeeld en zelfvertrouwen 

Body positivity kan er dus voor zorgen dat het zelfbeeld en zelfvertrouwen van iemand vergroot wordt. Door steeds meer afbeeldingen te zien van een lichaam dat op die van jou lijkt, is de kans groter dat je je beter gaat voelen over je eigen lichaam. Er worden hierna enkele tips gegeven die kunnen helpen om een positiever zelfbeeld en meer zelfvertrouwen te ontwikkelen:  

  • Niet veranderen, maar accepteren: streven naar perfectie eindigt vaak in teleurstelling. Probeer te accepteren wat je hebt en hier positiviteit uit te halen. Accepteer dat je oké bent zoals je bent, en niet hoeft te veranderen als je dat niet wil.  
  • Mindful omgaan met onzekerheid: iedereen heeft wel eens onzekerheden. Observeer deze onzekerheid en sta er even bij stil. Accepteer dat het er is, maar hang er niet gelijk een oordeel aan. Op deze manier kun je nadenken over het gevoel dat het je geeft en hoe je er mee om wil gaan.  
  • Positieve affirmaties: probeer elke ochtend of avond in de spiegel te staan en een aantal dingen over jezelf op te noemen waar je blij mee bent. Als je dit moeilijk vindt, kan je beginnen met 1 ding en het later uitbreiden naar meerdere dingen. Dit zorgt ervoor dat je je gaat focussen op de positieve aspecten van jezelf, in plaats van de negatieve.  

Een negatief zelfbeeld kan je dagelijks leven in de weg zitten. Het kan daarom helpen zijn om hierover te praten met iemand die je goed kent, of een psycholoog. Bij Psycholoog.nl kunnen we je helpen om een positief zelfbeeld te ontwikkelen. Plan een gratis adviesgesprek of neem contact op om te bespreken wat mogelijk is.  

Meer blogs lezen? Ga dan terug naar het overzicht.

Wil je meer weten? Lees meer over dit onderwerp in onze artikelen

Psycholoog Eline vertelt: wat betekent het hier en nu in ACT?

(26-7-2024)

In de blogserie over Acceptance and Commitment Therapy (ACT) leer je alles over deze therapievorm. Lees in deze vierde blog alles over het hier en nu. Lees verder

Psycholoog Eline vertelt: wat is acceptatie (ACT)?

(19-7-2024)

In de blogserie over Acceptance and Commitment Therapy (ACT) leer je alles over deze therapievorm. Lees in deze derde blog alles over acceptatie. Lees verder

Psychologische Voorbereiding op Pensioen

(17-7-2024)

Na jaren werken is het zover; pensioen. Maar hoe bereid je je hierop voor? Lees verder

Psycholoog Eline vertelt: wat is defusie?

(12-7-2024)

In de blogserie over Acceptance and Commitment Therapy (ACT) leer je alles over deze therapievorm. Lees in deze tweede blog alles over defusie. Lees verder