Long Covid, ook wel bekend als het post-Covid-19-syndroom, heeft de levens van talloze mensen wereldwijd veranderd. Deze aandoening veroorzaakt aanhoudende symptomen zoals vermoeidheid, kortademigheid en mentale mist die weken of zelfs maanden kunnen aanhouden. CGT heeft zich naar voren geschoven als veelbelovende benadering voor het verlichten van de symptomen en het verbeteren van de levenskwaliteit van Long Covidpatiënten.

Wat is CGT?

CGT is een therapievorm die zich richt op het begrijpen en veranderen van negatieve denkpatronen en gedragspatronen die bijdragen aan emotionele en fysieke problemen. Voor Long Covid patiënten biedt CGT verschillende voordelen. Ten eerste richt het zich op het verminderen van angst en depressie, veelvoorkomende symptomen bij deze patiënten. Door het aanpakken van catastrofaal denken en het leren van effectieve coping strategieën, kan CGT de emotionele last verminderen en het zelfvertrouwen vergroten.

Daarnaast kan CGT patiënten helpen bij het omgaan met fysieke symptomen zoals vermoeidheid en kortademigheid. Door de geleidelijke blootstelling aan activiteiten en het leren van pacing-technieken, kunnen patiënten hun fysieke activiteiten op een beheersbare manier verhogen zonder overbelasting. Dit kan bijdragen aan het verbeteren van de fysieke conditie en het herwinnen van een gevoel van controle over het lichaam.

Wat zijn de mogelijke positieve effecten?

CGT toepassen op Long Covid patiënten is niet iets wat al lang gedaan wordt. Toch zijn er wel voordelen duidelijk naar voren komen:

  • Emotionele last verminderen: CGT richt zich op het verminderen van veelvoorkomende symptomen zoals angst en depressie, die beide vaak voorkomen van Log Covid patiënten. Door het aanpakken van negatieve denkpatronen en het aanleren van effectieve coping strategieën, kan CGT de emotionele last verminderen.
  • Herstructurering van gedachten: een kernaspect van CGT is het identificeren en veranderen van negatieve gedachten en overtuigingen. Long Covid patiënten ervaren vaak angstige gedachten over hun gezondheid en toekomst, en CGT helpt deze denkpatronen te herkennen en te vervangen door realistischere en positievere gedachten, wat stress kan verminderen en het algemeen welzijn verhogen.

Om CGT een zo effectief mogelijk effect te laten hebben zijn er factoren die dit kunnen beïnvloeden:

  • Individuele behandeling: Het is belangrijk om op te merken dat CGT geen universele behandeling is, het moet worden aangepast aan de unieke behoeften van elke patiënt. Het succes van CGT is deels afhankelijk van de therapeutisch relatie en de actieve betrokkenheid van de patiënt bij het aanleren en toepassen van nieuwe vaardigheden.
  • Complementaire behandelingen: hoewel CGT potentieel biedt kan het effectiever zijn wanneer het wordt gecombineerd met andere behandelingen, zoals fysiotherapie, ergotherapie en medische zorg. Een geïntegreerde aanpak kan de algehele uitkomsten voor Long Covid patiënten verbeteren.

Bij Psycholoog.nl kunnen we je helpen als je last hebt van angst of depressieve klachten. Onze psychologen zijn gespecialiseerd in CGT. Heb je behoefte aan een gesprek met een psycholoog? Plan een gratis adviesgesprek in of neem direct contact op met ons aanmeld- en adviesteam om de mogelijkheden te bespreken.

Meer blogs lezen? Klik dan hier.   

Wil je meer weten? Lees meer over dit onderwerp in onze artikelen

Hoe kan lachtherapie ons welzijn beïnvloeden?

(26-4-2024)

Dat lachen gezond is weten de meeste mensen wel, maar wist je dat lachtherapie stress verminderend en emotie regulerend kan werken? Lees er hier meer over. Lees verder

De kracht van aanraking: hoe draagt dit bij aan het algehele welzijn?

(26-4-2024)

Uit recent onderzoek blijkt dat aanrakingen goed zijn voor het algehele welzijn. Zowel de lichamelijke als geestelijke gezondheid wordt verbeterd door een knuff… Lees verder

De taartpunttechniek bij cognitieve gedragstherapie

(25-4-2024)

Snel en onjuist conclusies trekken kan effect hebben op je zelfbeeld. Lees hier meer over hoe de taartpunttechniek je kan helpen! Lees verder

Therapeutische techniek: wat is cumulatieve kansberekening?

(25-4-2024)

mensen zijn niet goed in kansen inschatten en overschatten van een situatie. Lees hier hoe cumulatieve kansberekening kan helpen bij deze gedachtepatronen. Lees verder