Psychische klachten komen steeds vaker voor, en ze kunnen een enorme impact op je leven hebben. Van angst en depressie tot slaapproblemen en burn-out. Gelukkig zijn er effectieve behandelingen beschikbaar. Lees er meer over in onze nieuwe blog. 

De 5 meest voorkomende psychische klachten 

De vijf meest voorkomende psychische klachten verschillen enigszins per land, cultuur en bevolkingsgroep, maar wereldwijd worden de volgende klachten vaak als het meest frequent genoemd:  

1. Angststoornissen

Symptomen die vaak voorkomen bij angststoornissen zijn overmatig zorgen maken, paniekaanvallen, vermijden van situaties die angst oproepen en nervositeit. Deze mentale klachten gaan vaak gepaard met fysieke klachten, zoals een versnelde hartslag.  

Voorbeelden van angststoornissen zijn: gegeneraliseerde angststoornis, paniekstoornis, sociale angststoornis en specifieke fobieën.  

Veelgebruikte behandelmethoden voor angst zijn bijvoorbeeld cognitieve gedragstherapie of Acceptance and Commitment Therapy.  

2. Stemmingsstoornissen

Symptomen die vaak voorkomen bij stemmingsstoornissen zijn een langdurig gevoel van somberheid, verlies van interesse in hobby's of sociale activiteiten en verminderde energie. In ernstige gevallen kan het voorkomen dat iemand zelfmoordgedachten heeft.  

Voorbeelden van stemmingsstoornissen zijn: depressie en bipolaire stoornis.  

Behandelingen die veel worden ingezet bij stemmingsstoornissen zijn cognitieve gedragstherapie, mindfulness of interpersoonlijke therapie. Soms is intensievere therapie nodig, zoals elekotroconvulsietherapie of een psychiatrische opname. Een behandeling kan ook worden gecombineerd met medicatie.  

3. Slaapproblemen

Slaapproblemen kunnen veel verschillende vormen aannemen. Je kunt bijvoorbeeld moeite hebben met inslapen, doorslapen of vroeg wakker worden. Deze klachten gaan vaak samen met andere klachten, zoals stress, angst of depressie. Het kan soms lastig zijn om te bepalen of slaapproblemen een mentale oorzaak hebben, of een medische oorzaak. Het kan daarom helpend zijn om de klachten eerst goed door te spreken met een huisarts. 

De behandeling voor slaapproblemen hangt af van de oorzaak van deze problemen. Soms worden er vormen van cognitieve gedragstherapie ingezet, gecombineerd met leefstijl- en omgevingsaanpassingen. Omdat slaapproblemen vaak secundair zijn aan andere aandoeningen, kan er ook voor gekozen worden om de onderliggende oorzaak te behandelen. Denk hierbij aan psychische klachten, lichamelijke klachten of slaapaandoeningen.  

4. Stress en burn-out

Mensen die stress en burn-out ervaren zijn vaak vermoeid en prikkelbaar. Daarnaast kunnen ze last hebben van concentratieproblemen en gevoelens van overbelasting. Een burn-out wordt vaak veroorzaakt door langdurige werkdruk, maar stress kan ook het resultaat zijn van relatieproblemen of financiële zorgen. 

Bij stress en burn-out wordt vaak mindfulness, Acceptance and Commitment Therapy, oplossingsgerichte therapie of cognitieve gedragstherapie ingezet. Omdat burn-out vaker voorkomt op de werkvloer, kan er ook gekozen worden voor loopbaanbegeleiding. Daarnaast kan sociale steun vanuit de omgeving helpend zijn  

5. Posttraumatische stressstoornis (PTSS)

PTSS ontstaat vaak na het meemaken van een traumatische gebeurtenis, denk hierbij aan een ongeluk of een geweldsdelict. Symptomen die passen bij deze klacht zijn herbelevingen, nachtmerries, vermijding van triggers die aan het trauma herinneren en verhoogde waakzaamheid. 

Psychotherapie wordt het meest ingezet bij PTSS-klachten. Denk hierbij aan EMDR, traumagerichte cognitieve gedragstherapie of exposure therapie. Dit kan ook in groepsverband worden ingezet. Daarnaast kan er worden gekozen om medicatie in te zetten om symptomen te helpen beheersen. Soms is er meer intensieve therapie nodig, bijvoorbeeld tijdens een opname.  

 

Psychische klachten treden vaak samen op. Dit wordt ook wel comorbiditeit genoemd. Angstklachten en depressie komen bijvoorbeeld vaak samen voor. Hierboven kon je ook lezen dat slaapproblemen ook het gevolg kunnen zijn van andere psychische klachten. Het is daarom ook niet altijd gemakkelijk om de juiste classificatie geven aan je klachten. Bij Psycholoog.nl geloven we dat diagnosticeren niet altijd de juiste weg is. We luisteren naar jouw klachten en behoeften, en vanuit daar bepaal je samen met de psycholoog de juiste behandeling.  

Benieuwd naar wat wij voor jou kunnen betekenen? Neem dan contact op door ons te bellen op 085 27 333 39, of door een adviesgesprek te plannen. Wij bellen jou dan wanneer het jou uitkomt.  

 

Meer blogs lezen? Klik dan hier.

Wil je meer weten? Lees meer over dit onderwerp in onze artikelen

Psycholoog Eline vertelt: hoe maak je prioriteit van je mentale gezondheid?

(18-12-2024)

We weten dat mentale gezondheid belangrijk is. Hoe maak je hier echter tijd voor in een druk leven? Lees er meer over in deze blog. Lees verder

10 oefeningen om piekergedachten te verminderen

(10-12-2024)

Deze 10 praktische tips kun je gebruiken om jouw piekergedachten aan te pakken! Lees verder

Lees deze 7 boeken om jezelf en anderen beter te leren kennen

(6-12-2024)

Boeken kunnen je helpen om meer te leren over jezelf, anderen en hoe je jezelf kunt ontwikkelen. Hieronder tippen we 7 boeken die je hierbij zouden kunnen helpe… Lees verder

Psycholoog Eline vertelt: hoe onderscheid je stress van angst?

(6-12-2024)

De symptomen van angst en stress kunnen best op elkaar lijken. Wat is het verschil, hoe onderscheid je die twee van elkaar en wat kun je eraan doen? Lees er mee… Lees verder